Dekking begrafenisverzekering, hoe zit het precies in elkaar in 2022?

De begrafenisverzekeringen dekking is misschien wel het belangrijkste onderwerp. De dekking is namelijk de grootste reden om een polis af te sluiten. De dekking kan per polis verschillen en je hebt de mogelijkheid om deze meer of minder uitgebreid te maken gedurende de looptijd. We raden je aan om op een vroege leeftijd te beginnen met het doorspreken van eventuele wensen met de nabestaanden. Dat voelt wellicht wat vreemd, maar het is noodzakelijk om de juiste dekking te kiezen.

Gemiddelde dekking

Als je de begrafenisverzekering kosten inzichtelijk hebt kun je namelijk een polis kiezen die specifiek aansluit op de wensen die je hebt, de dekking is van groot belang om er voor te zorgen dat nabestaanden niet met hoge kosten achterblijven. Om je een goed beeld te geven van een gemiddelde dekking hebben we een opsomming gemaakt:

De begrafenisverzekering dekking kan echter behoorlijk variëren, dat komt omdat deze volledig aangepast is op bepaalde wensen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de dekking, daardoor weet je namelijk dat je de scherpste premie betaalt voor de beste dienstverlening.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk altijd eerst naar je eigen specifieke wensen, als die inzichtelijk zijn kun je gaan kijken naar de dekking die nodig is om dit te realiseren.
  • Denk goed na over het type dekking dat je wil kiezen, wil je dat de dekking bestaat uit bedragen die worden uitgekeerd in contanten? Of ontvang je liever diensten en producten in natura.
  • De dekking kan per polis verschillen. Wat de dekking van jouw polis is, kun je in de algemene voorwaarden of op het polisblad nalezen.

Dekking van een natura begrafenisverzekering

Je hebt verschillende soorten polissen, dus ook twee verschillende dekkingen. Allereerst bespreken we de dekking van de natura begrafenisverzekering. Met een natura polis worden de kosten van de begrafenisproducten en diensten uitgekeerd nadat de verzekerde is overleden.

Helaas kunnen we niet altijd de dekking van een natura verzekering vaststellen, dit komt namelijk doordat de begrafenisverzekeraars alleen de producten en diensten vermelden in de begrafenispolis. De specifieke kosten per dienst of product worden niet vermeld.

Het kan zo zijn dat de prijzen voor bepaalde diensten of producten lokaal kunnen verschillen. We raden dan ook aan om goede afspraken te maken en duidelijk te hebben welke kosten er vergoed worden als je een natura begrafenispolis afsluit. Zo heb je gegarandeerd de beste dekking.

Dekking kapitaal begrafenisverzekering

Met de dekking van een kapitaal begrafenisverzekering zit het anders. Hierbij is is de dekking namelijk het verzekerde bedrag dat je hebt afgesproken met de begrafenisverzekeraar. In de meeste gevallen worden er afspraken gemaakt over geldbedragen van € 2.000 tot € 12.000. Dit is dan dus ook automatisch je dekking. Het verzekerde bedrag wordt met een kapitaal polis na overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden.

Inflatie en dekking

Het gedekte bedrag staat in principe vast, maar het kan zijn dat de waarde in jaren veranderd. Dat komt door de inflatie en toenemende kosten, gelukkig kun je tegenwoordig een polis laten indexeren zodat deze gelijkmatig meestijgt.

  • Ook is het mogelijk om bij sommige verzekeraars kapitaal op te bouwen. Omdat je bij een kapitaal polis een bedrag afdekt is het aan de verzekerde zelf om te berekenen of het verzekerde bedrag voldoende is om de begrafenis te betalen.

Wat moet je doen als de dekking te laag is?

Het kan zijn dat je een polis hebt afgesloten en dat je later het gevoel krijgt dat de dekking binnen de verzekering te laag is. Blijf hier niet mee zitten en doe hier tijdig iets aan door bijvoorbeeld contact op te nemen met de begrafenisverzekeraar.

U kunt dan bijvoorbeeld de dekking verhogen zodat de nabestaanden geen extra kosten hoeven te betalen nadat u komt te overlijden. Wat gebeurt er als de dekking te laag is? Op dat moment is de begrafenisverzekering niet volledig dekkend en kiest u ervoor dat u zelf kosten bij dient te betalen, indien u bepaalde wensen in vervulling wilt laten gaan.

Het verhogen van de dekking

Als u nog eens goed nagedacht heeft en toch extra wensen heeft tijdens de begrafenis zoals een luxe kist, meer volgauto’s of een advertentie in de krant? Dan is het verstandig om de kosten uit te rekenen en goed naar de dekking te kijken. Op deze manier kunt u met een gerust hart verder omdat alle kosten netjes worden gedekt.

Bekijk de dekking en de polisvoorwaarden goed

We raden je aan om de polisvoorwaarden goed na te kijken op alle dekkingen. Als je een nieuwe polis afsluit bij een uitvaartverzekeraar gelden de genoemde dekking natuurlijk, als je echter een oudere polis hebt kan het zijn dat je te maken hebt met oude voorwaarden.

  • Zo zijn er polissen met een looptijd tot 16 jaar of een maximum verzekerd bedrag van €2500. Soms denken mensen dat kinderen gratis worden meeverzekerd terwijl dit achteraf niet zo blijkt te zijn in de oudere polisvoorwaarden.

Kijk je dekking en polisvoorwaarden dus altijd goed op eventuele rare uitsluitingen of oude polisvoorwaarden. Er zijn pijnlijke gevallen bekend van mensen die dachten dat de baby meeverzekerd was, na het doorkijken van de polisvoorwaarden blijkt dan dat een baby pas na 30 dagen verzekerd is. Als de baby te overlijden komt wordt er pijnlijk genoeg niets uitgekeerd, kijk dus altijd goed of er geen addertjes onder het gras zitten.

Dekking bij specifieke wensen

Als u de voorkeur heeft voor een bepaalde begraafplaats in Nederland omdat u familie daar ligt of u zich gewoon fijn voelt bij de omgeving van de begraafplaats dan is het slim om voor een begrafenispolis te kiezen die deze vrije keuze biedt.

Het is belangrijk om de polissen goed met elkaar te vergelijken op vrije keuze indien je goed verzekerd wil zijn. Kies daarom niet altijd voor de goedkoopste premie maar kijk vooral naar je specifieke wensen. Er kunnen namelijk behoorlijke verschillen zijn in dekking en prijs.

Zelf gekozen begraafplek

Je kunt in Nederland in principe zelf kiezen waar je begraven wil worden. Maar houd er rekening mee dat er bepaalde plaatsen in Nederland zijn waar een beperkt aantal begraafplaatsen aanwezig is. Deze plaatsen zijn vaak bestemd voor de inwoners in een dorp en u heeft dan niet zomaar de mogelijkheid om u daar te laten begraven.

Gelukkig komt dit niet vaak voor en zijn er in het totaal bijna 3000 begraafplaatsen beschikbaar. Je hebt dus een grote keuze om uzelf te laten begraven in Nederland. Het is verstandig om goed te kijken naar de vrije keuze optie tijdens het vergelijken van de polis. Er zijn veel aanbieders die je de vrije keuze geven in de keuze van begraafplaatsen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
5
Rated 5 out of 5
3 reviews 5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributiekosten a €13.20,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

DELA uitvaartverzekering

Rated 5 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

DELA uitvaartverzekering

Rated 5 out of 5
22/03/2022

top

Jasper Jansen
2
Dienstenpakket Plus
4.7
Rated 4.7 out of 5
3 reviews 4.7/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

12.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.000,-
Vrij te besteden €7.000,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Monuta uitvaartverzekering

Rated 5 out of 5
11/02/2022

Voor de uitvaart van mijn vader geholpen door Monuta en goed geholpen , erg fijne ervaring dus

J V

Monuta uitvaartverzekering

Rated 5 out of 5
21/12/2021

Kloppend en goed afscheid. Uiteindelijk erg blij geweest met de keuze voor een uitvaartverzorger van Monuta.

Melanie
3
Dienstenpakket In geld
5
Rated 5 out of 5
3 reviews 5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

12.77

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributiekosten a €13.20,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

DELA uitvaartverzekering

Rated 5 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

DELA uitvaartverzekering

Rated 5 out of 5
22/03/2022

top

Jasper Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.