Kapitaal begrafenisverzekering vinden in 2023, waar moet je allemaal op letten?

Tegenwoordig is de kapitaal begrafenisverzekering een erg populaire keuze geworden. Het grote kenmerk van deze polis is dat de uitkering volledig bestaat uit een uitkering in geld. In het geval van overlijden ontvangen de nabestaanden een geldbedrag dat is vastgesteld in de afgesloten polis.

Het geld dat vrijkomt na het overlijden kan gebruikt worden om alle kosten van de begrafenis af te dekken zodat de nabestaanden hier geen zorgen over hoeven te hebben. Over het algemeen kiezen mensen voor deze polis omdat je een grote mate van keuzevrijheid hebt. Lees verder om te kijken of deze polis de beste begrafenisverzekering is voor je wensen.

Voordelen van kapitaal begrafenisverzekering

Het grote voordeel van een kapitaal begrafenisverzekering is dus dat je voor een groot deel zelf kunt bepalen waar het vrijgekomen bedrag aan uitgegeven gaat worden. Daardoor kun je dus zelf een begrafenisondernemer, kist of rouwvervoer regelen.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat deze verantwoordelijkheid volledig bij de nabestaanden ligt. Doorgaans is het zo geregeld dat de nabestaanden met het geldbedrag de volledige begrafenis zelf moeten regelen zonder tussenkomst van de verzekeraar.

Je hoeft niet alles alleen te regelen

Dat wil overigens niet zeggen dat de nabestaanden alles alleen moeten doen, je kunt een deel van het vrijgekomen bedrag bijvoorbeeld gebruiken voor een begrafenisondernemer die je als nabestaande ondersteunt bij alle belangrijke onderdelen van het organiseren van een begrafenis.

Veel mensen die kiezen voor de kapitaal begrafenisverzekering hebben behoefte aan keuzevrijheid. In het geval van specifieke wensen kan deze polis een perfecte oplossing zijn omdat je als nabestaande de touwtjes zelf in handen hebt.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Overleg eerst met de nabestaanden of naasten voordat je deze polis afsluit. De nabestaanden moeten de begrafenis organiseren met het vrijgekomen geldbedrag, het is een goed idee om alle begrafeniswensen vooraf kenbaar te maken.
  • Als het verzekerde bedrag lager is dan de begrafeniskosten moeten de nabestaanden het tekort zelf aanvullen. Andersom is dit ook zo geregeld, als de kosten van de begrafenis minder zijn dan het kapitaal dat opgebouwd is mogen de nabestaanden het overgebleven bedrag houden.
  • Als je kiest voor deze polis heb je de mogelijkheid om in een later stadium over te gaan tot het afkopen van de polis. Als je bijvoorbeeld niet tevreden bent, of zelf genoeg kapitaal hebt opgebouwd kan het prettig zijn om te beginnen met begrafenisverzekering afkopen.
  • Kinderen tot 18 jaar zijn bijna altijd gratis meeverzekerd bij deze polis.

Aandachtspunten voor het afsluiten

Het eerste waar je op moet letten is het verzekerde bedrag, als verzekerde wil je namelijk zeker weten dat alle kosten gedekt kunnen worden door de nabestaanden.

Het is daarbij erg belangrijk om goed na te denken over de specifieke wensen die je hebt zodat je precies weet welk bedrag je wil gaan uitgeven aan de begrafenis. Als je de wensen eenmaal in kaart hebt gebracht kun je een kostenplaatje gaan maken om vanuit daar een verzekerd bedrag te kiezen voor je kapitaal begrafenisverzekering.

Is de polis waardevast?

Daarbij raden we je aan om goed te kijken of de polis ook waardevast is, het kan namelijk zo zijn dat door de jaarlijkse indexatie de waarde van je verzekering mee blijft stijgen met de inflatie. Dit kan er voor zorgen dat je onder- of oververzekerd raakt en dat wil natuurlijk niemand, zo’n situatie kan eigenlijk alleen maar tot verliezers leiden en een begrafenis is over het algemeen al duur genoeg.

Afkopen kapitaal begrafenisverzekering

Net zoals bij veel andere verzekeringen is het ook mogelijk om een kapitaal begrafenisverzekering af te kopen. Afkopen van een begrafenisverzekering zou je kunnen overwegen als je niet meer tevreden bent met jouw huidige uitvaartverzekeraar of polis.

Ook kun je hiervoor kiezen als je op dat moment zelf kapitaal genoeg hebt om een begrafenis te kunnen financieren. Ben wel bewust van het feit dat je minder geld krijgt als je ervoor kiest om je kapitaal verzekering af te kopen. In de meeste gevallen is dit een stuk minder als het opgebouwde kapitaal in de looptijd.

Het is namelijk zo dat je afspraken hebt gemaakt met de uitvaartverzekeraar over het opbouwen van kapitaal toen je de kapitaal begrafenisverzekering hebt afgesloten. Bij het afkopen krijg je het opgebouwde kapitaal min de kosten van de verzekeraar terug.

Voordelen van kapitaal begrafenisverzekering

Maar wat zijn nu eigenlijk de specifieke voordelen van deze vorm van verzekeren. Je kunt natuurlijk ook voor een natura begrafenisverzekering kiezen waarbij je vooraf voor een groot deel weet wat voor diensten en producten je geleverd gaat krijgen. Waarom kiezen veel mensen dan toch voor de kapitaal verzekering?

Flexibiliteit

Een van de grote voordelen is de flexibiliteit die je hebt met een kapitaal begrafenisverzekering. Je hebt namelijk altijd de beschikking over een verzekerd bedrag zonder dat je verplicht bent om bepaalde diensten af te nemen. Daarnaast zijn de premies lager omdat je alleen betaalt voor de diensten die je afneemt

Nabestaanden kunnen het verzekerde bedrag vrij besteden

Daardoor heb je de mogelijkheid om de gehele invulling van je begrafenis zelf te laten regelen door de nabestaanden. Ook heb je nog altijd de mogelijkheid om een begrafenisondernemer in te huren die je helpt bij allerlei zaken.

Ideaal als je nog niet precies weet wat je wensen zijn

Een kapitaal begrafenisverzekering is dus een ideale optie als je nog niet zo goed weet hoe de begrafenis er precies uit moet zien of dat je iemand bent die heel graag alles zelf regelt zonder al te veel bemoeienis of invloed van derden. Er zijn genoeg mensen die erg goed nadenken over het laatste afscheid en die maanden tevoren alles al geregeld hebben met de nabestaanden.

Als je nog niet zo goed weet hoe je de begrafenis wil invullen biedt de polis enorme flexibiliteit waardoor de wensen op een later moment ingevuld kunnen worden door de nabestaanden. Zo heb je in ieder geval nog genoeg tijd om aanpassingen of andere wensen in te vullen zonder dat je vastzit aan een vast dienstenpakket.

Nadelen van kapitaal begrafenisverzekering

Elke polis heeft natuurlijk zijn voordelen, maar er zijn ook nadelen aan het afsluiten van de kapitaal begrafenisverzekering. Om je goed inzicht te geven in deze factoren hebben we een lijstje gemaakt van de belangrijkste nadelen van deze polis.

Nabestaanden moeten veel regelen

Als je een kapitaal begrafenisverzekering afsluit wil je keuzevrijheid. Dit heeft echter wel gevolgen voor de nabestaanden, deze moeten na het overlijden namelijk vrij veel zelf regelen voor de uitvaart.

Het is voor de nabestaanden natuurlijk mogelijk om een begrafenisondernemer in te schakelen om extra ondersteuning te krijgen, maar dit is niet verplicht. Zorg er daarom voor dat je vooraf goed overleg hebt gepleegd met de nabestaanden, zo weet je zeker dat alle wensen zijn doorgenomen en dat er na het overlijden geen onduidelijkheid bestaat.

Waardevermindering polis

Het kan zijn dat de waarde van de polis afneemt. Door het stijgen van de prijzen, ook wel inflatie genoemd kan het zijn dat de nabestaanden na het overlijden te weinig geld uitgekeerd krijgen om de begrafenis te bekostigen. Wil je dit risico niet lopen? Dan raden we aan om te kiezen voor een kapitaal begrafenisverzekering met indexatie. Bij deze polis zal de hoogte van het verzekerde bedrag mee blijven stijgen.

Bedrag hoeft niet verplicht uitgegeven te worden

Het is bij deze polis niet verplicht om het totale uitgekeerde bedrag aan de begrafenis te besteden. Er zijn gevallen bekend van nabestaanden die een bedrag uitgekeerd hebben gekregen zonder dat dit besteed werd aan de begrafenis. Dat kan zorgen voor ruzie in de familie, natuurlijk komt dit niet vaak voor maar de keuzevrijheid kan ook nadelige consequenties hebben.

Belasting en fiscale vrijstelling

Het is ook belangrijk om goed te kijken naar de belasting en fiscale effecten van een kapitaal begrafenisverzekering. Het is namelijk zo dat verzekeringen die een bedrag in een keer uitkeren bij overlijden of leven in de bezittingen van box 3 vallen. Het kan zijn dat je voor de volgende polissen in aanmerking komt voor een vrijstelling:

  • een kapitaalpolis die alleen uitkeert bij overlijden
  • een kapitaalpolis die je op of vóór 14 september 1999 hebt afgesloten

De polis waar we het nu over hebben keert alleen uit bij overlijden. Het is belangrijk om te weten dat het voor de vrijstelling moet gaan om een verzekering die uitkeert bij overlijden van:

  • Jezelf
  • De fiscale partner
  • Een bloed- of aanverwant, zoals kinderen, broers of ouders.

Er geldt nog een regel om in aanmerking te komen voor vrijstelling. De polis moet namelijk los zijn afgesloten. De polis mag dus geen combinatie vormen met een verzekerde uitkering bij in leven zijn op een bepaalde datum.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.