Waar moet je allemaal op letten als je kiest voor een koopsom begrafenisverzekering in 2023?

Je hebt tegenwoordig behoorlijk wat verschillende polissen beschikbaar, de koopsom begrafenisverzekering is daar een onderdeel van en is een speciaal ontwikkelde oplossing voor mensen die graag eenmalig een inleg willen betalen. Bij deze polis betaal je namelijk eenmalig een bedrag, daarna ben je gedekt voor alle kosten die te maken hebben met de begrafenis.

Eenmalige inleg

Het prettige van een koopsom begrafenisverzekering is dat deze erg overzichtelijk is omdat er sprake is van een eenmalige inleg. Je betaalt een groot bedrag aan de verzekeraar, deze zorgt er daarna voor dat er een kapitaal wordt opgebouwd met deze inleg.Deze polis is dus uitermate geschikt voor mensen die al kapitaal hebben opgebouwd en toch de zekerheid willen hebben van een reguliere begrafenispolis.

Alles over de voor- en nadelen

Veel mensen vragen zichzelf af waarom het slim is om te kiezen voor een koopsom begrafenisverzekering. We hebben onderzoek voor je gedaan en in dit artikel gaan we je helpen om de beste keuze te maken. Als het goed is weet je zo meteen alle ins- en outs van deze polis en kun je afwegen of het aanbod goed bij je wensen aansluit.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Je kunt een belastingvoordeel krijgen op deze polis, over de waarde van de eerste 6921 euro hoeft namelijk geen vermogensbelasting betaald te worden.
  • Niet alle kosten die gemaakt worden na een overlijden zijn aftrekbaar met deze polis. Kosten zoals de afwikkeling van de nalatenschap zijn niet aftrekbaar.
  • Het kan zijn dat je voor het afsluiten van deze polis eerst telefonisch contact nodig hebt of een afspraak met een adviseur moet inplannen. Ga altijd na of dit ook nodig is in uw situatie.
  • Als je de koopsom begrafenisverzekering wil opzeggen, krijg je een deel van de ingelegde som (de afkoopwaarde) terug van de verzekeraar.

Voordelen koopsom begrafenisverzekering

Het is dus duidelijk dat het grootste voordeel van deze polis de eenmalige inleg is. Omdat je de begrafenisverzekering premie in een keer overmaakt krijg je ook vaak een korting. Dat komt omdat de verzekeraar een stuk minder risico loopt, het komt vaak voor dat je zelfs een korting tot 33% op je polis kunt krijgen. Indien je wat spaargeld op de bankrekening hebt staan en je nog een polis moet afsluiten kan de koopsom polis een uitstekende oplossing zijn.

Volledige zekerheid

Nog een voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de maandelijkse betalingen aan de verzekeraar. Zo heb je de absolute zekerheid dat alle kosten van de begrafenis gedekt zijn door je eenmalige inleg. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over de eventuele kosten.

Geen extra kosten

Ook hoef je geen extra kosten te verwachten omdat het ingelegde bedrag bijna altijd rendeert voor een begrafenisverzekeraar. Daardoor ben je verzekerd van een goede dekking en krijg je bijna altijd een flinke korting op de totale premie die je aan de verzekeraar betaalt.

Verzekeraars houden van deze polissen

Verzekeraars ontvangen namelijk graag eenmalige bedragen van een verzekerde omdat ze daarmee hun risico tot een minimum kunnen beperken, het is dus enigszins logisch dat je een goede korting krijgt omdat je geen lange looptijd kiest om de verzekering te dekken. Het kan ook zijn dat je een hoger rendement krijgt toegewezen over de eenmalige inleg waardoor je polis zelfs meer waard kan worden.

Senioren kiezen deze polis vaak

De koopsom begrafenisverzekering wordt vaak gekozen door wat oudere mensen die al wat kapitaal hebben opgespaard, het is vaak niet mogelijk om een begrafenisverzekering af te sluiten als je ouder bent dan 75 en als je als ouder persoon toch graag wat zekerheid wil hebben over de uitvaartkosten kun je een koopsom begrafenisverzekering afsluiten om zeker te zijn van je zaak. Let wel even op het volgende, een koopsom polis is niet hetzelfde als het afkopen van je begrafenisverzekering.

Nadelen koopsom begrafenisverzekering

Ook al zijn het er weinig, er zitten toch een aantal nadelen verbonden aan deze polis. Het is voor veel mensen bijvoorbeeld niet mogelijk om voor deze polis te kiezen omdat ze het grote bedrag dat ingelegd moet worden niet in een keer kunnen betalen.In de praktijk zie je dat veel mensen het bedrag dat ingelegd moet worden liever voor andere zaken gebruiken.

Vroegtijdig overlijden

Ook kan het zo zijn dat je vroegtijdig komt te overlijden. Het kan dan voorkomen dat je duurder uit bent in vergelijking met een normale premiebetaling. Als je vroegtijdig komt te overlijden met een premiebetaling heb je namelijk een kortere looptijd. Daardoor hoef je minder premie te betalen.

Geen indexatie mogelijk

Het is niet mogelijk om een indexatie in te bouwen voor deze polis. Deze optie is alleen beschikbaar voor polissen met een lopende premiebetaling. Het is wel mogelijk om de totale waarde van je koopsompolis met een extra geldstorting te verhogen.

Je moet er wel rekening mee houden dat hier een maximum van 20.000 euro op zit bij de meeste verzekeraars. Het kan zijn dat de voorwaarden van verzekeraars verschillen, lees daarom altijd de voorwaarden als je wellicht later een extra storting wil gaan doen.

Alternatieven voor ouderen

Het kan zijn dat je geen polis meer kunt afsluiten als je ouder bent dan 75 jaar. Je hebt dan gelukkig nog wel de mogelijkheid om voor alternatieven te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor uitvaartdeposito. Ook kun je er voor kiezen om zelf te sparen voor je begrafenis, een ander alternatief is om de nabestaanden te laten betalen vanuit de erfenis.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.