Wat is een uitvaartdeposito precies en is het interessant voor mij om er een af te sluiten?

Wellicht heb je wel eens gehoord van een uitvaartdeposito? Vooral wat oudere mensen hebben wel eens van deze term gehoord indien ze in aanraking zijn gekomen met een uitvaartverzekeraar.

Je kunt met een uitvaartdeposito eenmalig, of meerdere keren een geldstorting doen. Dit geld komt bij het overlijden vrij voor de nabestaanden, die kunnen de uitvaart dan betalen met deze uitkering. Wil je meer zekerheid inbouwen met een verzekering? Begin dan direct met uitvaartverzekering vergelijken om een goede polis te vinden.

Een keuze die vaak gemaakt wordt met een reden

De meeste mensen die kiezen voor een uitvaartdeposito doen dit met een reden. Zo kan het zijn dat je te oud bent om aangenomen te worden voor een reguliere uitvaartverzekering, of misschien wil je geen gezondheidsverklaring tekenen. Je hoeft namelijk geen gezondheidsverklaring te leveren als je gebruik maakt van een uitvaartdeposito.

Hoe werkt de uitvaartdeposito?

Je kunt een uitvaartdeposito openen door een eenmalige storting te doen voor de uitvaart. Je kunt dit bedrag zelf bepalen en het is mogelijk om tussentijds geld bij te storten op de deposito. Elk jaar neemt de waarde van deze deposito toe omdat er slimme beleggingen mee worden gedaan door de uitvaartverzekeraar.

Zodra je komt te overlijden wordt de volledige waarde van de uitvaartdeposito op dat moment uitgekeerd aan de nabestaanden. Over het algemeen kun je een uitvaartdeposito bij alle grote uitvaartverzekeraars afsluiten, eigenlijk moet je het zien als een soort spaarrekening voor de uitvaart en niet zozeer een echte verzekering.

Lees ook: geld opnemen na overlijden strafbaar?

Geschikt voor ouderen en mensen met chronische ziekte

De uitvaartdeposito is daarom bij uitstek een keuze voor mensen met een chronische aandoening of senioren die ouder zijn dan 70. Soms komen mensen niet door de medische acceptatie uitvaartverzekering heen, het is dan soms nodig om voor een deposito te kiezen.

Voordelen van een uitvaartdeposito

  • Je hebt over het algemeen een vrij hoog rendement op deze deposito. Dat is ideaal voor mensen die last hebben van een chronische ziekte, of door de leeftijd geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten.
  • Het is mogelijk om extra geld bij te storten op het deposito
  • Als de waarde van de uitvaartdeposito hoger is dan de kosten van een uitvaart, wordt het verschil uitgekeerd aan de nabestaanden. Je betaalt dan wel 1,2 procent vermogensbelasting voor de totale waarde van de uitvaartdeposito.

Nadelen van een uitvaartdeposito

  • Je kunt het geld dat gestort is niet meer opnemen en alleen uitgeven aan de uitvaart
  • Bij vroegtijdig overlijden kan het zijn dat er weinig opgebouwde waarde in de polis aanwezig is, daardoor kan de uitvaart duurder worden dan de waarde van de deposito.

We raden je aan om de nadelen met de voordelen te vergelijken en om dan pas een keus te maken.

Zijn er andere opties voor een uitvaartdeposito?

Ja, er zijn genoeg andere opties ten opzichte van een uitvaartdeposito, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor banksparen. Als je voor normaal sparen kiest kun je altijd bij je geld, alleen is de rente een stuk lager. Tegenwoordig is sparen op de bank niet echt interessant meer omdat de rentes historisch laag zijn en bijna een negatief vermogen opleveren. Daardoor is op dit moment een uitvaartdeposito een stuk interessanter.

Een voordeel van banksparen is wel dat je geld onder het depositogarantiestelsel valt waardoor je vermogen in ieder geval voor een groot deel veilig is. Tegenwoordig kun je bij sommige banken ook kiezen voor uitvaart banksparen.

In principe lijkt dit behoorlijk veel op een uitvaartdeposito, maar de spaarrekening wordt langzamer opgebouwd en de rente ligt lager. Ook deze vorm van banksparen valt onder het depositogarantiestelsel.

Uitvaartverzekering blijft een stabiele keuze

Je kunt ook de keuze maken om een uitvaartverzekering af te sluiten, je moet dan echter wel geaccepteerd worden door de verzekeraar.

Het belangrijkste voordeel van de uitvaartverzekering is dat er een bedrag, of diensten worden uitgekeerd na het overlijden. Bij een deposito blijft de waarde van de uitkering in de eerste jaren vaak beperkt, dit is niet het geval bij een uitvaartverzekering.

Een overlijdensrisicoverzekering kiezen ipv deposito

Als je de keuze maakt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, dan keert de verzekeraar een bedrag uit als de verzekerde komt te overlijden voor een vastgestelde datum. Deze polis is vooral bedoeld om nabestaanden niet met de hoge kosten van een hypotheek of leningen op te zadelen.

Is het afsluiten van een uitvaartdeposito interessant?

Het kan dus interessant zijn om een uitvaartdeposito af te sluiten. Voor gepensioneerden die nog niets geregeld hebben met een uitvaartpolis is deze optie aantrekkelijk. Een uitvaartverzekering is voor deze groep vaak niet meer te realiseren, dit door de strenge voorwaarden van verzekeraars.

We raden je aan om altijd alle uitvaartdeposito’s van alle verzekeraars te vergelijken om de aanbieder met het beste rendement te vinden. De tarieven en rentepercentages kunnen namelijk verschillen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.