Hoe kan het dat een uitvaart duurder en duurder aan het worden is?

Wij krijgen regelmatig de vraag: “Waarom wordt een uitvaart duurder?” Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn wordt alles duurder, zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was.

Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een lange periode geleden hebt afgesloten, is het belangrijk om te controleren of de voorwaarden hiervan nog toereikend genoeg zijn om uw uitvaart te kunnen betalen in de toekomst. Mocht dat niet zo zijn, dan kan het zomaar zijn dat uw nabestaanden bij uw uitvaart extra dienen te betalen.

Toenemende kosten

Mocht u vroeger een uitvaartverzekering hebben afgesloten, dan kunnen de toenemende lasten van de uitvaart van invloed zijn op uw uitkering. Hier dient dan wel rekening gehouden worden met welke verzekering u heeft gekozen.

Zo heeft u over het algemeen de keuze uit twee verschillende soorten polissen. Zo heeft u een natura uitvaartverzekering, hierbij worden de kosten van de uitvaart door de verzekering betaald.

Daarnaast heeft u ook nog de mogelijkheid om een kapitaal uitvaartverzekering te kiezen. Bij deze verzekering krijgt u bij overleden een vooraf afgesproken bedrag waarmee de kosten van de uitvaart kunnen worden betaald.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat u verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kunt u het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van de beste uitvaartverzekering.

Hoe kunt u inspelen op een steeds duurdere uitvaart?

Als eerste is het belangrijk dat u nakijkt of de voorwaarden van uw verzekering nog wel overeenkomen met uw wensen. Mocht dit niet meer het geval zijn, neem dan contact op met uw verzekeraar zodat deze uw verzekering kan aanpassen. Daarnaast heeft u ook nog de mogelijkheid om u te laten verzekeren tegen de stijgende kosten van uitvaarten.

Dit doet u door voor een uitvaartverzekering met indexatie te kiezen. Hiermee kijken ze om de paar jaar naar wat uw huidige verzekering dekt en of uw wensen nog bekostigd kunnen worden hiervan. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt u verzekering hierop aangepast. Er wordt wel verstandig aan gedaan om dit zelf nog even te checken.

Voor en nadelen van een indexatie uitvaartverzekering

Als u voor een uitvaartpolis met indexatie heeft gekozen, heeft dit zijn pluspunten en minpunten. Een groot pluspunt hiervan is dat, ook al nemen de kosten van de uitvaart toe, u hier altijd voor verzekerd bent. Dit omdat het bedrag dat wordt uitgekeerd toeneemt, als de kosten van een uitvaart ook stijgen.

Een minpunt hiervan is wel dat u dan ook meer premie gaat betalen gedurende de looptijd. Het kiezen tussen deze twee is een persoonlijke afweging. Als u voor deze verzekering heeft gekozen dan bent u er wel zeker van dat u uitvaart geregeld wordt zonder extra onkosten.

Wat is de beste optie om dure uitvaart te voorkomen

U heeft nu de mogelijkheid om voor 3 verschillende uitvaartverzekeringen te kiezen. Mocht u de keuze maken voor een natura uitvaartverzekering, bent u ervan verzekerd dat alle kosten rondom uw uitvaart gedekt zijn. Dit is dan ook de meest gekozen optie, omdat de nabestaanden geen verder nakijken hebben naar het regelen van de uitvaart.

Een kapitaal uitvaartverzekering is daarnaast ook nog een aantrekkelijke optie, mits alle kosten gedekt kunnen worden. Is dit niet het geval, dan kan het zomaar zijn dat uw nabestaanden nog extra hiervoor moeten betalen.

Je kunt de polis laten indexeren

Mocht u voor de indexatie uitvaartverzekering gaan, dan bent u er zeker van dat er genoeg kapitaal wordt uitgekeerd om uw uitvaart te betalen, maar betaalt u wel steeds meer premie na verloop van tijd. Er zijn vele uitvaartverzekeraars die dit voor u aanbieden. Dit kan allemaal geregeld worden door bijvoorbeeld DELA, Yarden, Monuta en/of Ardanta.

Welke polissen kunnen steeds duurder worden?

Je kunt dus verschillende soorten polissen afsluiten, lees verder om er achter te komen of een bepaald type polis duurder wordt dan de ander of dat ze allebei steeds duurder aan het worden zijn.

Kapitaal uitvaartverzekering duurder?

Mocht u vroeger gekozen hebben voor een kapitaal uitvaartverzekering, dan is hierbij vaak een bepaalde geldsom afgesproken die wordt uitgekeerd als u overlijdt.

De hoogte hiervan is vastgesteld door te kijken naar wat bepaalde diensten kosten, op het moment dat u de verzekering afsloot. Omdat het hier gaat om een bedrag dat vroeger is bepaald en de kosten van een uitvaart aan het toenemen zijn kan het zomaar zijn dat dit bedrag niet voldoende is om de uitvaart te bekostigen.

Natura uitvaartverzekering duurder?

Als u vroeger gekozen heeft voor een natura uitvaartverzekering, dan is er hierbij vastgelegd welke diensten de verzekering voor u betaalt. Hierbij hoeft er niks geregeld te worden door uw nabestaanden, zodat zij zich volledig kunnen focussen op het verwerken van u verlies, de uitvaartverzorger doet dit voor u.

Hier is bij het afsluiten van de verzekering afgesproken wel producten en diensten er door uw verzekering worden vergoed, ook als de kosten van de dienste zijn toegenomen. Als u een dergelijke verzekering hebt afgesloten, dan hoeft u zich hier niet over druk te maken.

Uw polis controleren op de jaarlijkse toename in kosten

Als u uw verzekering al in een verder verleden heeft afgesloten, is het verstandig om deze te controleren. Let hier dan vooral op of de bepalingen die u toentertijd heeft afgesloten nog voldoen aan uw huidige eisen en kosten.

U kunt dan ook meteen kijken, rekening houdende met de stijgende prijzen, of u in de toekomst niet in de problemen komt met uw uitvaart. Om dit uit te voeren kunt u het beste contact opnemen met de verzekeraar waar u de polis heeft afgesloten.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.