Kun je de uitvaartverzekering aanpassen of uitbreiden en hoe werkt dat precies?

Over het algemeen sluit je uitvaartverzekeringen af voor meerdere jaren. Het kan natuurlijk voorkomen dat je tijdens deze periode een aanpassing wil doorvoeren of dat je graag extra diensten wil toevoegen omdat je wensen veranderd zijn.

Het komt erg vaak voor dat de verzekering op het moment van afsluiten er een stuk anders uitziet als in de toekomst. Vaak zien we dat mensen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering nog geen goed beeld hebben van wat hij/zij op dat moment wilde met de uitvaart.

Je wensen en behoeften kunnen veranderen

Het is dus niet raar als je wensen of behoeften veranderen in de loop der jaren, een aanpassing aan de uitvaartpolis komt maar wat vaak voor en gelukkig kun je bij bijna alle uitvaartverzekeraars tussentijds veranderingen doorvoeren zonder enige beperking.

Elke polis kan anders worden aangepast of uitgebreid

Bij een naturapolis komt het bijvoorbeeld vaak voor dat er gekozen wordt voor extra uitbreidingen aan het dienstenpakket maar het kan ook gaan om een verhoging van het verzekerde geldbedrag dat gedekt wordt door de kapitaal uitvaartverzekering. Een vraag die veel mensen aan ons stellen is of het mogelijk is om alle soorten uitvaartverzekering aan te passen.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een begrafenisverzekering in Nederland.

Welke uitvaartverzekering kun je aanpassen?

Ja dat is dus goed mogelijk, er zijn over het algemeen 2 a 3 verschillende soorten uitvaartverzekeringen, de meest gekozen types zijn de kapitaalverzekering en de naturaverzekering.

Het verschil zit hem puur in de uitkering, bij de naturapolis krijg je namelijk diensten en producten uitgekeerd en bij de kapitaalverzekering krijg je een bedrag gestort. Aanpassingen aan deze twee verschillende soorten verzekeringen verschillen wel van elkaar omdat de dienstverlening ook anders is.

Hoe werkt het aanpassen en uitbreiden precies?

Als je een naturaverzekering wil aanpassen gaat het vaak over extra diensten of producten toevoegen aan het pakket dat je al afgesloten hebt. Dit is over het algemeen goed mogelijk want uitvaartverzekeraars snappen maar al te goed dat het kan dat je een andere kijk hebt gekregen op je uitvaart.

Je moet er wel rekening mee houden dat de waardebepaling van deze diensten en producten niet onderhandelbaar is en dat de verzekeraar deze waarde bepaald, dat is immers zo omdat deze gekoppeld is aan de maandelijkse premie die je hiervoor betaalt.

Ben je niet tevreden over de uitvaartverzekeraar?

Heb je het gevoel dat een uitvaartverzekeraar je niet de verandering kan bieden die je verwacht? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een overstap naar een andere uitvaartverzekeraar die je deze extra diensten wel wil leveren tegen de prijs die jij daar tegenover wil stellen.

Aanpassingen aan kapitaalverzekering?

Dat is een stuk gemakkelijker omdat je niet te maken krijgt met diensten en producten die een vaste waarde vertegenwoordigen. Dit is zo omdat je met een kapitaalverzekering een geldbedrag verzekerd waardoor een eventuele premieverhoging makkelijk vast te stellen is. Daarbij gaat het hier altijd om een eventuele verhoging of verlaging van het verzekerde bedrag.

De leeftijd op het moment van aanpassing speelt doorgaans een grote rol, als je namelijk jonger bent dan 25 jaar is het logisch dat je premie een stuk lager is als bij een persoon van 40. Ben je dus ouder geworden en wil je een hoger verzekerd bedrag? Dan kun je er vanuit gaan dat de premie een stuk duurder gaat worden als je gewend bent.

Waar op letten met wijzigen van polis

Er zijn echter nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een uitvaartverzekering gaat wijzigen, het is namelijk gebruikelijk dat de verzekerde bij een wijziging opnieuw een gezondheidsverklaring overhandigd waarin de eerste aanvraag nog een keer langs de nieuwe wordt gehouden om zo een goede analyse te maken van de huidige stand van zaken m.b.t. de gezondheid van de verzekerde die een wijziging wil aanvragen.

Is hier erg veel verandering in gekomen en ben je bijvoorbeeld minder vitaal geworden? Dan kun je er ook vanuit gaan dat de premie een stuk hoger wordt of kan het zijn dat de verzekeraar een zogenoemde wachttijd invoert waarbij er nog geen extra dekking actief is. Ook zijn er soms extra kosten verbonden aan de uitbreiding van een uitvaartverzekering.

Een tweede uitvaartverzekering afsluiten

Ook kun je er voor kiezen om nog een uitvaartverzekering af te sluiten waardoor je er in principe 2 hebt. Je kiest er dan voor om de ene uitvaartverzekering exact hetzelfde te laten zoals voorheen en je verzekerd je met een andere verzekering om extra dekking toe te voegen.

We zien het regelmatig voorkomen dat gezinnen bijvoorbeeld besluiten om nog een tweede kapitaalverzekering toe te voegen om een hoger bedrag te verzekeren.

Er zitten geen nadelen aan een extra uitvaartverzekering

Eigenlijk zitten er geen extra nadelen aan het afsluiten van twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Bij beide verzekeringen wordt er namelijk uitgekeerd bij een overlijden, dat is ook zo geregeld als je twee verschillende soorten verzekeringen hebt afgesloten bij afzonderlijke verzekeraars.

Administratief kan het hebben van 2 verschillende uitvaartverzekeringen wat meer werk opleveren, maar dan heb je het ook wel gehad. Je kunt je uitvaartverzekering afsluiten bij verschillende uitvaartverzekeraars in Nederland.

Je kunt je uitvaartverzekering afsluiten bij verschillende uitvaartverzekeraars in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn de DELAYardenMonuta en Ardanta. Houd wel rekening met flinke premie verschillen tussen deze uitvaartverzekeringen. Een student betaalt natuurlijk een stuk minder als een ouder persoon, omdat elke polis uniek is aan de hand van een aantal factoren die de premie verhogen of verlagen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.