Begrafenisverzekering indexeren in 2023, hoe werkt het waar moet je rekening mee houden?

Veel mensen weten niet precies waar we het over hebben als het over de begrafenisverzekering indexatie gaat. We beginnen daarom met een korte uitleg over dit begrip. De kosten voor een gemiddelde begrafenis stijgen elk jaar, het verzekerde bedrag bij het afsluiten van een polis is na 30, 40 of 50 jaar misschien niet meer hoog genoeg om de kosten van de begrafenis te dekken.

Direct kiezen bij het afsluiten van een polis

Je wordt bij het kiezen van een polis eigenlijk direct geconfronteerd met de indexatie van een polis. Je moet namelijk kiezen voor een geïndexeerde of waardevaste polis. Meer weten? Krijg direct antwoord op de vraag wat kost een begrafenisverzekering precies in 2023?

Alles over de indexatie lezen

Doorgaans bieden de meest begrafenisverzekeraars je de mogelijkheid om een polis direct te indexeren. Dit kan doorgaans op 2 manieren worden ingevuld. Wil je echt alles weten over de indexatie? Lees dan snel verder want in dit artikel behandelen we alle onderdelen die van belang zij bij de begrafenisverzekering indexatie.

  • Oude polissen zijn vaak niet geïndexeerd. Het is daardoor mogelijk dat bij overlijden slechts een bedrag van een paar honderd euro wordt uitgekeerd. Kijk dit altijd goed na, zeker als je al lang verzekerd bent.
  • Veel verzekeraars passen de polis automatisch aan tijdens de looptijd van de verzekering. Meestal wordt dan gelijktijdig de premie verhoogd. Dit is een aanrader, zo voorkom je vervelende verassingen.
  • Het is mogelijk om zelf het verzekerde bedrag aan te passen. Je moet dan wel rekening houden met een stijging van de maandelijkse premie van je polis.

Hoe kun je een begrafenisverzekering indexeren?

Er zijn dus een aantal mogelijkheden om een indexering van het verzekerde bedrag te activeren. Het prettige is dat je volledig zelf kunt bepalen hoe je een indexering wil activeren, er zijn echter wel een aantal uitsluitingen van indexatie. Lees snel verder om te zien welke mogelijkheden en uitsluitingen er allemaal zijn.

Automatische indexatie

De meeste verzekeraars maken het makkelijk, je kunt daar direct gebruik maken van automatische indexatie. Deze service zorgt er voor dat het verzekerde bedrag automatisch meegroeit aan de hand van een gemiddelde begrafenis. Dit betekent wel dat de maandelijkse premie ook meestijgt.

Je kunt bij het afsluiten van een polis zelf aangeven of je wil dat er een automatische indexatie plaatsvind. Het is ook mogelijk om tijdens de looptijd een automatische indexatie van de polis aan- of uit te zetten.

Indexeren met een vast percentage

Een andere manier om je polis te indexeren is om dit met een vastgesteld percentage te doen. Het verzekerde bedrag op je begrafenisverzekering polis stijgt iedereen jaar met een vast percentage mee, dit percentage varieert vaak van 1 tot 3% per jaar. Deze manier van indexatie wordt vaak gekozen in combinatie met een kapitaal begrafenisverzekering.

Indexatie is niet altijd mogelijk

In sommige gevallen is het niet mogelijk om het verzekerde bedrag te indexeren. Als je de premie in een keer betaald hebt aan de verzekeraar is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook als je de polis premievrij hebt gemaakt kun je deze niet meer indexeren.

  • Als de volledige looptijd van de polis is verstreken kun je deze ook niet meer indexeren(je bent dan uiteraard nog wel verzekerd). Als je er voor gekozen hebt om de resterende premie in een keer te voldoen kun je ook geen aanspraak maken op indexatie.
  • De laatste uitsluiting van indexatie is als het verzekerde bedrag zijn maximum heeft bereikt. Dit is wel afhankelijk van de polisvoorwaarden, maar over het algemeen wordt er bij een bedrag van 20.000 euro een limiet bereikt.

Nadelen van indexatie met een percentage

Je hebt natuurlijk het voordeel dat je precies de waarde van het uit te keren bedrag weet, dit ervaren veel mensen als erg prettig. Toch zitten er wel wat nadelen aan het indexeren van je polis met een percentage. Het kan namelijk zijn dat je afgesproken percentage lager ligt dan het inflatiepercentage.

In deze situatie ben je onder of over verzekerd, dit is vaak niet zo voordelig voor de verzekerde. Let hier dus goed op bij de keuze voor het indexeren van je polis met een vast percentage. Zo weet je zeker dat je weinig tot geen risico loopt voor onderverzekering.

Waardevast of niet?

Helaas zijn niet alle polissen in Nederland waardevast, dit wordt door de verzekeraars vaak als keuzemogelijkheid geboden. Een andere naam voor het waardevast maken van je polis is dan ook indexeren.

Wij raden het iedere verzekerde aan om hun begrafenispolis waardevast af te sluiten of waardevast te maken. Je hebt namelijk te maken met inflatie, dit zorgt ervoor dat je met het huidige verzekerde bedrag in de toekomst minder gedekt bent in vergelijking met de dekking op dit moment. Simpel gezegd wordt je geld minder waard.

Dat kan er toe leiden dat je bij overlijden een te laagbedrag uitgekeerd krijgt met als gevolg dat je bij moet betalen voor diensten en producten. Zaken waar je je nabestaanden in deze lastige periode niet mee wilt lastig vallen.

En een aanvullende polis dan?

Wanneer je bij het afsluiten niet hebt gekozen voor een waardevaste polis dan kun je ook op een andere manier je dekking verhogen. Je kunt ook altijd een aanvullende polis afsluiten. Dit een extra dekking bovenop je eerder afgesloten polis.

Vooral de mensen die al langer dan 20 jaar een begrafenisverzekering bezitten zullen goed moeten kijken of hun polis waardevast is of niet. Kunnen ze bij hun huidige verzekeraar niet meer indexeren dan kunnen ze altijd nog kiezen voor een aanvullende begrafenisverzekering bij een andere verzekeraar. Je ziet het regelmatig voorkomen dat mensen 2 verschillende polissen hebben lopen om onderverzekering uit te sluiten.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.