Wat is een begrafenispolis precies en waar kun je deze allemaal voor gebruiken? Lees onze gids om er achter te komen waar je op moet letten om de beste polis van 2020 te vinden.

Wat is een begrafenispolis precies?

Veel mensen vragen zich nog steeds af wat een begrafenispolis eigenlijk is? Nou dat is vrij simpel, dit is een soort begrafenisverzekering die je over het algemeen maar een keer afsluit. Je kunt met de begrafenispolis alle kosten die komen kijken bij je begrafenis afdekken. Denk bijvoorbeeld aan grafkosten of andere kostenposten die bij een begrafenis horen.

Waarom kiezen voor een begrafenispolis?

De vraag die veel mensen ons stellen is waarom je eigenlijk een begrafenispolis nodig hebt, nou dat is gelukkig vrij simpel. De kosten van een begrafenis of crematie worden steeds hoger en je wil natuurlijk zeker weten dat de nabestaanden niet geconfronteerd worden met hoge kosten na de uitvaart.

Gelukkig kun je met een polis dit risico opvangen, door deze verzekering kun je alle kosten van de uitvaart dekken. Daarbij worden er enorm veel werkzaamheden rondom de begrafenis uit handen genomen door uitvaartverzorgers die betaald worden door de verzekeraar.

Dek het risico na het overlijden af

Zo weet je zeker dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over alle kosten en het geregel rondom een begrafenis. Dit betekent dat ze de beste gelegenheid hebben om te rouwen zonder additionele stress, daarbij is het wel fijn om vooraf al je zaken goed geregeld te hebben en een begrafenispolis helpt hier aanzienlijk bij. In principe sluit je dus een begrafenispolis af om de kosten van je begrafenis of crematie te bekostigen.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • De premie van de begrafenispolis is afhankelijk van een aantal factoren zoals het verzekerde bedrag en de leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de maandelijkse premie zal zijn.
 • Er zijn drie soorten begrafenispolissen, je kunt namelijk kiezen uit de natura, kapitaal of koopsom polissen. Elke polis heeft zijn eigen voor- en nadelen.
 • Als je ouder bent dan 70 zal het lastiger worden om een begrafenispolis af te sluiten, je kunt dan beter kiezen voor een uitvaartfonds of spaardeposito. Het kan mogelijk zijn om een koopsom polis af te sluiten indien je genoeg kapitaal kunt inbrengen.

Waarom begrafenispolis afsluiten?

De kosten voor een begrafenis zijn over het algemeen behoorlijk opgelopen waardoor het belang van vergelijken alleen maar groter wordt.

Je wil natuurlijk geen begrafenispolis afsluiten en er later achter komen dat je te weinig dekking hebt gekozen. Door middel van een verzeker kun je er voor zorgen dat alle kosten die gemaakt moeten worden in ieder geval gereserveerd zijn zodat je de begrafenis kunt organiseren zoals jij het wil.

Wat voor kosten worden er afgedekt door de polis?

Je moet als eerste een keuze maken tussen de begrafenis of een crematie, de kosten zijn namelijk behoorlijk verschillend. Dit heeft te maken met een aantal zaken, zo is het graf voor een begrafenis een stuk duurder.

De grafkosten zijn de grootste reden voor de prijsverschillen, je kunt er vanuit gaan dat de kosten voor een reguliere begrafenis al snel rond 7000 euro liggen.

Een begrafenispolis is dus echt van belang als je zelf niet de middelen hebt om geld te sparen, de kosten blijven jaarlijks toenemen en het is een goede stok achter de deur als je deze kosten gedekt hebt met een begrafenispolis.

Goedkope begrafenispolis

Ook voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope begrafenis is het belangrijk om jezelf goed te oriënteren op de begrafenispolis, je moet dan namelijk extra goed kijken naar je specifieke wensen en naar de dekking die je gaat kiezen.

 • Nog een weetje, vroeger was de begrafenispolis aftrekbaar was van de belasting maar die tijd inmiddels verstreken, dus reken niet op belastingvoordelen bij het afsluiten van een begrafenispolis.

Begrafenispolis vergelijken

Het vergelijken van een begrafenispolis is erg belangrijk want je sluit de verzekering dus voor een langere tijd af en je maakt een beslissing voor een langere periode waardoor je goed onderzoek moet doen.

 • Als je dit niet doet loop je het risico dat je veel te veel betaalt voor je begrafenispolis. Dat hoeft geen ramp te zijn omdat je altijd kunt overstappen maar over het algemeen is dat helemaal niet nodig.

Zijn er veel polissen beschikbaar?

Er zijn op de begrafenis en uitvaartmarkt meerdere verzekeraars actief. Dit is goed, want hierdoor bent u in de gelegenheid meerdere verzekeraars te vergelijken om zo tot de best mogelijke polis te komen.

Zoals gezegd is een begrafenispolis slechts bedoeld om eenmaal af te sluiten, dus het is dan ook logisch dat u het in een keer goed wilt doen.

Begrafenispolis bewaren?

Het is erg slim om je begrafenispolis te bewaren. Daar staan namelijk alle afspraken op die jij met de verzekeraar hebt gemaakt. Dat is handig voor jezelf, maar ook voor de nabestaanden indien je komt te overlijden.

Door de polis te bewaren kun je alle informatie gemakkelijk overdragen aan derden. Het is overigens niet verplicht om de polis te bewaren, een nieuwe aanvragen kan geld kosten bij sommige verzekeraars.

 • Als je de begrafenispolis van een overledene niet kunt vinden en je wil weten of hij/zij een begrafenispolis heeft, dan kun je terecht bij de bond van verzekeraars. Deze gaan kijken of er een polis te vinden is op de naam van de overledene.

Goedkoopste begrafenispolis bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op