Hoe zit het tegenwoordig met de grafrechten in Nederland, waar moet je op letten?

Nadenken over grafrechten is niet iets waar veel mensen direct mee bezig zijn. Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat je overleden bent neem je nog steeds ruimte in beslag.

Als je er voor kiest om begraven te worden moet je er rekening mee houden dat er grafrechten betaald moeten worden. Ondanks dat het geen populair onderwerp is raden we je toch aan om je erover in te lezen.

Nabestaanden en grafrecht kosten

Zo voorkom je dat de nabestaanden nog voor moeilijke keuzes komen te staan en hier nog snel beslissingen over moeten maken. Daarbij is het natuurlijk ook prettig om je wensen direct kenbaar te kunnen maken aan de nabestaanden, daardoor kan de uitvaart soepel geregeld worden.

Lees onze handige gids

Kortom, het kan handig zijn om onze gids eens goed door te lezen, zo kom je er snel achter wat grafrechten precies zijn, of deze kosten aftrekbaar zijn en hoe een verlenging van grafrechten geregeld dient te worden.

Wat zijn grafrechten?

Als we het hebben over grafrechten spreken we over de vastlegging van begraving. Het betekent dat je een afgesproken tijd ergens begraven ligt. In de meeste gevallen geldt het recht hierop 10 of 20 jaar, maar na deze periode kan er door de nabestaanden gekozen worden om het grafrecht te laten verlengen. Mochten zij dit niet doen, dan bestaat er een kans dat het graf en de grafsteen weggehaald worden.

Meestal dient men de grafrechten te betalen aan de gemeente, maar mocht het een bijzondere begraafplaats zijn dient er betaalt te worden aan de kerk. De kosten hiervoor dienen betaald te zijn voordat je begraven wordt. Tevens kunnen de nabestaanden hier ook voor betalen, maar dit zorgt wel voor extra kosten bij de begrafenis.

Verschillende soorten grafrechten

In principe heb je twee verschillende graven, zo heb je een familiegraf en een algemeen graf. Bij beide opties kunnen er drie personen begraven worden in het graf.

Als je kiest voor een familiegraf wordt deze gereserveerd voor de gehele familie. Als je er voor kiest om een algemeen graf te nemen, dan heb je zelf geen zeggenschap over wie er bij je in het graf komt te liggen. Daarnaast heb je niet de mogelijkheid om het grafrecht te verlengen.

Mocht je voor een familiegraf kiezen, dan kun je zelf bepalen wie er bij je in het graf komen te liggen, en kunnen jouw nabestaanden na de eerste periode ervoor kiezen om het te verlengen. Een familiegraf is doorgaans een stuk duurder dan een algemeen graf, maar veel mensen vinden deze manier van begraven een stuk eervoller en prettiger.

Grafrechten kosten wat betaal je gemiddeld?

Grafrechten kosten kunnen dus behoorlijk verschillen, doorgaans moet je rekenen op zo’n €170 à €180 per jaar. Dat betekent overigens niet dat je zelf mag bepalen hoe lang je een graf huurt. Doorgaans is het zo geregeld dat de meeste begraafplaatsen een vaste periode van 20 jaar hanteren. De totale kosten voor de grafrechten die tussen de €3400 à €3600 (20 x €170 à €180) moeten meestal in een keer voldaan worden.

Deze grafrechten kosten zijn inclusief onderhoudskosten en overige kosten. De kosten voor alle andere zaken rondom een uitvaart zoals een kist, grafsteen en andere diensten zijn niet meegenomen in deze berekening.

Als je kiest voor een zogenoemde bijzondere begraafplaats liggen de kosten vaak wat lager. Een bijzondere begraafplaats wordt meestal onderhouden door een geloofsgemeenschap.

Tegenwoordig kun je daar als niet-gelovige en andersgelovige van buiten de gemeente terecht. Zeker twee derde van alle begraafplaatsen zijn bijzondere begraafplaatsen, ook de natuurbegraafplaatsen vallen onder deze categorie. Doorgaans is de keuze voor dit soort begraafplaatsen 30 tot 40% goedkoper.

Hoe zit het met grafrechten verlengen kosten?

In Nederland betaal je in elke gemeente een ander tarief voor grafrechten. Je hebt tegenwoordig al meer dan 3500 begraafplaatsen in Nederland, al deze begraafplaatsen hebben hun eigen tarieven. Ook kan het zijn dat je verschillende tarieven betaalt voor het soort graf.

Denk bijvoorbeeld aan een graf voor 1, 2 of 3 personen, de keuze voor een stenen monument of grafbeplanting. Al deze zaken hebben invloed op de totale grafrecht kosten.

De gemiddelde kosten voor de grafrechten verlengen met 10 jaar liggen rond de 1900 en 2000 euro. Je hebt het dan over de grafrechten en de verplichte onderhoudsbijdragen samen gerekend. Doorgaans zijn kerkelijke begraafplaatsen iets goedkoper.

Beslis vooraf wie het graf gaat onderhouden

Na overlijden, heb je natuurlijk geen verantwoordelijkheden meer en komt het beheer in handen van jouw nabestaanden. Zij zullen vaak nog waarde hechten aan jouw laatste rustplek en ervoor zorgen dat deze met respect wordt behandeld. Daarnaast kan een begraafplaats het graf niet onderhouden als er niet voor de rechten betaald zijn.

Wanneer de periode van de grafrechten is afgelopen, zal de begraafplaats contact opnemen met de beheerder om afspraken te maken voor een verlenging. Maar na 20 jaar kan het best wel lastig zijn om de juiste persoon te vinden en de gegevens om contact op te nemen met de desbetreffende persoon.

Mocht het niet lukken om de juiste persoon te bereiken, zal er door middel van pamfletten op de begraafplaats proberen contact te worden gezocht. Omdat dit niet vaak opgemerkt wordt, wordt er meestal een eind gemaakt aan de grafrechten en kan het zomaar zo zijn dat het graf geruimd wordt, hoe spijtig dit ook kan zijn.

Bepaal vooraf waar je begraven wil worden

Omdat je op elk moment onverwachts kunt overlijden, is het handig om van te voren te weten waar je begraven dient te worden. Om te voorkomen dat je nabestaanden halsoverkop na jouw overlijden nog een graf moeten regelen, doe je er goed aan om van te voren een plek uit te kiezen waar je begraven wilt worden.

Op deze manier voorkom je een hoop gedoe, weet je zeker waar dat je op een plek naar keuze begraven wordt en zorg je ervoor dat jouw nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. Een begrafenisverzekering kan in dat geval ook helpen om onverwachtste kosten voor je nabestaanden te dekken.

Grafrecht verlopen? Wat nu?

Na een bepaalde periode kan het zijn dat het grafrecht afgelopen is, waarna het graf geruimd kan worden. Als dit eenmaal gebeurt, dan kunnen jouw overgebleven resten worden opgegraven en vervolgens weer worden begraven op een andere plek van de begraafplaats. De grafsteen en grafmarkering worden dan wel verwijderd van de begraafplaats.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid dat je op dezelfde plek blijft liggen, maar dan dieper wordt begraven. De grafrechten gaan hierbij naar iemand anders, die dan boven jou plaats neemt. Je hebt echter nog twee andere opties beschikbaar, namelijk dat je ergens anders wordt herbegraven of alsnog wordt gecremeerd. Hier dienen dan wel weer extra kosten voor te worden gemaakt.

Beter te vroeg dan te laat

Het is dan misschien iets waar je nu nog liever niet over na wilt denken, maar wellicht is het wel verstandig. Als je nu al beslist wat je wilt, dan voorkom je alle onzekerheid voor je nabestaanden over waar je uiteindelijk begraven wilt worden.

Mocht je onverwachts te komen overlijden, dan ben je er in ieder geval van verzekerd dat je op een plek komt te liggen die jezelf hebt uitgekozen. Hiermee voorkom je ook dat je in een algemeen graf komt te liggen, met waarschijnlijk onbekenden, terwijl je eigenlijk liever in een familiegraf begraven had willen worden. Daarnaast weet je zeker dat je voor een langdurige periode op een dezelfde plek kan blijven liggen.

Omdat het regelen van een begrafenis sowieso al veel stress oplevert, wil je jouw nabestaanden uiteraard niet opzadelen met extra kopzorgen. De rouwperiode is vaak al een lastige periode en dient op een aangename wijze doorstaan te worden.

Zijn de grafrechten aftrekbaar?

De kosten voor grafrechten van een bestaand graf zijn niet fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De kosten van een nieuw graf waren vroeger aftrekbaar indien er een overlijden plaatsvond, maar dit is niet meer het geval. Op de vraag of grafrechten aftrekbaar van de belasting zijn moeten we dus ‘nee’ op antwoorden.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.