De natuurbegraafplaats, kom erachter en lees hier alles over natuurbegraven!

De natuurbegraafplaats, we hebben in Nederland op dit moment maar liefst 20 verschillende natuurbegraafplaatsen. Maar daar blijft het niet bij, er wordt namelijk op dit moment ook onderzoek gedaan naar 30 andere plekken om te bekijken of deze gebruikt kunnen worden als natuurbegraafplaats.

In principe betekent dit dus eigenlijk dat er steeds meer mensen interesse krijgen in het begraven worden op een natuurbegraafplaats. Maar wat is een natuurbegraafplaats dan eigenlijk precies en hoe werkt het? Je leest het allemaal op deze pagina.

Wat is een natuurbegraafplaats dan eigenlijk precies?

Een natuurbegraafplaats, wat betekent dit nou en hoe werkt het? Het is een specifiek soort begraafplaats waar graven in een natuurlijk gebied ontstaan. Hierbij kun je dus denken aan gebieden zoals een bos, weiland of een groot park.

Het hele doel van een natuurbegraafplaats is het feit dat het graf moet worden opgenomen in de natuur, samen één worden. Over het algemeen wordt het graf van de overledene persoon aangegeven met een grote rots of een houten kruis, in ieder geval vaak met iets natuurlijks.

Er wordt vaak voor een natuurbegraafplaats gekozen voor het overlijden doordat de persoon in kwestie het milieu niet wil vervuilen. Om deze reden wordt er bij deze soort begraafplaatsen ook vaak geen gebruik gemaakt van materialen die schadelijk zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een houten kist die na verloop van tijd vergaat in de natuur.

Steeds meer belangstelling voor dit soort begraafplaatsen

We merken dat er steeds meer mensen zijn die belangstelling tonen in het begraven worden op een natuurbegraafplaats. Niet iedereen wil tegenwoordig nog liggen op een klassieke begraafplaats en wil liever een mogelijkheid die beter bij de persoon past. Het is ook niet raar dat ineens veel mensen kiezen voor deze mogelijkheid, voorheen was dit simpelweg niet mogelijk en nu wordt er aan wensen van veel mensen voldaan.

Natuurbegraafplaats is een meer duurzame optie

We doen het al eeuwen, mensen in de natuur begraven. Alsnog hebben we de afgelopen jaren hiervoor gezien dat steeds minder mensen ervoor kozen om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Mede komt dit door de komst van crematoriums en klassieke begraafplaatsen zoals velen van ons die kennen.

Echter kiezen veel mensen voor deze optie, dit ook omdat de mens een stuk duurzamer is gaan denken sinds enkele jaren. Zo willen ze ook hun steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu, zelfs al zijn ze overleden.

Natuurbegraven is niet slecht maar juist goed voor het milieu

Kies je voor natuurbegraven na overlijden? Dan kunnen we je vertellen dat je erg goed bezig bent voor het milieu. Natuurbegraven is namelijk niet slecht voor de natuur doordat alle planten enzovoort worden teruggeplaatst nadat de begrafenis heeft plaatsgevonden.

Het doel van de natuurbegraafplaats is dan ook om zo goed mogelijk bezig te zijn voor het milieu, dit is er dan ook wat er gebeurt als je kiest voor natuurbegraven. Natuurbegraven in Nederland is tegenwoordig dan ook een stuk toegankelijker waardoor veel mensen deze keus overwegen.

Mensen willen voortaan een natuurbegrafenis 

Als we gaan kijken naar andere landen om te kijken hoe het daar zit met natuurbegraafplaatsen, dan zien we duidelijk dat buurlanden dit al gewend zijn. Je hebt bijvoorbeeld in Engeland maar liefst 300 verschillende soorten natuurbegraafplaatsen, plek en belangstelling genoeg dus.

Ons andere buurland Duitsland loopt net als Nederland een beetje achter met slechts 50 natuurbegraafplaatsen verdeeld over het land. Echter wordt er verwacht dat onze oosterburen ervoor gaan zorgen dat er meer mogelijkheden komen om natuurbegraven mogelijk te maken.

Kijk alvast voor een plek op de natuurbegraafplaats en reserveer

Om even met de deur in huis te vallen, het is voortaan ook mogelijk om urnen met daarin het as van de overledene te begraven op een natuurbegraafplaats. Je hebt zelfs plekken waar je maar liefst 6 urnen tegelijkertijd kan laten begraven, het is mogelijk om hiervoor alvast naar de plek te gaan kijken om vervolgens deze te reserveren.

Niet alleen voor urnen is het mogelijk om een plek te reserveren op de natuurbegraafplaats. Je kunt er bijvoorbeeld alvast voor kiezen en laten vastleggen dat je per se begraven wil worden langs je partner of bij andere familieleden.

Het is niet raar om alvast een kijkje te nemen op de begraafplaats om alvast wat rond te kijken, veel mensen kiezen ervoor om een plek te kiezen die het best bij henzelf past.

Kosten natuurbegraafplaats

De kosten van natuurbegraven, hoe hoog zijn ze eigenlijk? We krijgen vaak de vraag: ‘’wat kost een natuurbegrafenis nou eigenlijk?’’, we geven je antwoord op de vraag hieronder.

Over het algemeen betaal je voor natuurbegraven een stuk minder als voor een klassieke begrafenis. Je krijgt bijvoorbeeld niet te maken met onderhoudskosten en ook hoef je geen mega bedrag neer te leggen voor een grafmonument.

Verder hoef je ook niet elke keer te betalen voor het grafrecht bij een natuurbegraafplaats, je hebt namelijk voor de eeuwigheid de grafrechten van de plek waar jouw dierbaren liggen. Dit betekent dus ook dat het graf altijd zal blijven liggen en niet zal worden opgegraven zoals wel vaak gebeurd bij normale begraafplaatsen.

Over het algemeen zijn mensen voor een natuurbegrafenis ongeveer tussen de € 3.500 en € 4.000 kwijt aan kosten, dit is een stuk goedkoper in vergelijking met een normale begrafenis die al snel tussen de € 7.500 en € 8.000 kan liggen. Lees meer over de kosten van een uitvaart door op de link te klikken.

Wij verwachten een groei van natuurbegrafenissen

Als je heel de pagina hebt gelezen dan heb je wel gezien waarom het voordelig kan zijn om voor natuurbegraven te kiezen, zo ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Begraven worden op een natuurbegraafplaats is een stuk goedkoper als op een normale begraafplaats.

Wij verwachten dan ook dat er steeds meer natuurbegraafplaatsen gaan ontstaan de komende jaren. Echter moet hier in verschillende gemeenten wel de ruimte voor zijn en natuurlijk niet vergeten, de belangstelling.

Ook denken we dit doordat veel mensen anders zijn gaan denken over het milieu en dus daarom kiezen om in de natuur begraven te worden. Zo dragen we allemaal nog ons steentje bij om de wereld een stukje beter te maken. Natuurbegraven wordt dan ook wel eens gezien als een duurzame uitvaart.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.