Begraafplaatsen in Nederland

Een begraafplaats is een plek van rust waar lichamen van overleden personen begraven worden. Naast dat overleden personen begraven kunnen worden is het ook mogelijk om een urn met gecremeerd as te begraven op een begraafplaats. We hebben in Nederland rond de 4.000 begraafplaatsen, een deel hiervan is niet meer in gebruik. In dit artikel vertellen we je verder alles over begraafplaatsen.

Welke begraafplaats wordt het meest bezocht?

We hebben veel verschillende begraafplaatsen in Nederland, zo is een van de meest bekende de Margraten begraafplaats, wat een Amerikaanse begraafplaats is. Op deze laatste rustplek zijn meer dan 8.000 Amerikaanse soldaten begraven die zijn gesneuveld tijdens de gevechten in de Ardennen, Zuid-Limburg en het Ruhrgebied in Duitsland. Deze begraafplaats trekt jaarlijks duizenden bezoekers die hun dankbaarheid willen tonen voor de vrijheid in Nederland.

Wat is het verschil tussen een begraafplaats en kerkhof?

Veel mensen gebruiken de term kerkhof en begraafplaats vaak door elkaar heen. Het doel is hetzelfde, maar er is een verschil. Dit heeft namelijk te maken met hoe mensen vroeger begraven werden in de buurt van de kerk. Vaak in het hof van de kerk, vandaar de term kerkhof. Je kunt een begraafplaats en een kerkhof dus herkennen aan de aanwezigheid van een kerk.

Wat zijn de kosten van een begraafplaats?

Wat de kosten zijn van een begraafplaats is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Totale kosten voor de afscheidsplechtigheid
 • Grafrechten kosten
 • Kosten voor onderhoud aan het graf
 • Soort graf

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de kosten voor een begrafenis vergoed of verzekerd wilt hebben, zo heb je altijd een waardige begrafenis. Om dit te realiseren kun je een begrafenisverzekering afsluiten, je hebt keus uit verschillende dekkingen en aanbieders.

Hoe vind je een begraafplaats of graf?

In Nederland hebben we 1.500 geregistreerde begraafplaatsen waar uit gekozen kan worden. Ben je op dit moment al uitvaart plannen aan het uitstippelen? Dan heb je de mogelijkheid om via de website begraafplaats.nl te bekijken welke begraafplaatsen er zijn. Hierbij kan gefilterd worden op het soort graf, faciliteiten op de begraafplaats en provincie.

Daarbij kun je de uitvaartverzorger ook om advies vragen. Deze hebben vaak brochures met begraafplaatsen waardoor een gedegen keus gemaakt kan worden. Daarbij moet je rekening houden met je uitvaartverzekering als je speciale wensen hebt voor een begraafplaats, ga altijd na of je wensen binnen de dekking vallen.

Soorten begraafplaatsen

Als we de wet op lijkbezorging nalezen dan kunnen vaststellen dat er volgens de wet maar twee soorten begraafplaatsen zijn:

 • Openbare gemeentelijke begraafplaatsen
 • Bijzondere begraafplaatsen

Vrijwel alle begraafplaatsen bieden ruimtes aan waar een waardige afscheidsplechtigheid gehouden kan worden voordat de begrafenis begint. De meeste begraafplaatsen hebben een info punt of website waar je meer informatie kunt vinden over de faciliteiten op locatie. Een uitvaartverzorger kan je ook helpen bij het verzamelen van informatie.

Wat zijn bijzondere begraafplaatsen?

We hebben in Nederland verschillende soorten bijzondere begraafplaatsen. Om je een duidelijk beeld te geven hebben we hieronder wat voorbeelden opgesomd:

Daarnaast zijn er nog andere type bijzondere begraafplaatsen die speciaal gemaakt zijn voor mensen met een specifieke culturele achtergrond, denk hierbij aan:

 • Surinaamse begraafplaatsen
 • Indische begraafplaatsen
 • Chinese begraafplaatsen

Gemeentelijke begraafplaatsen

De wet bepaald in Nederland dat in iedere gemeente minimaal één gemeentelijke begraafplaats aanwezig moet zijn. Vaak is de grond waarop de begraafplaats ligt een besloten gebied. Op de website van je gemeente kun je meer informatie vinden over de gemeentelijke begraafplaats in jouw gemeente.

Wat voor soort graven zijn er op begraafplaatsen?

Je hebt in Nederland de keus uit verschillende soorten graven. Deze verschillen onderling in mogelijkheid en het gebruik van het graf. Om wat meer duidelijkheid te scheppen bespreken we hieronder de mogelijkheden:

Particulier (eigen) graf

Een particulier graf, ook wel eigen graf genoemd, is gemaakt voor 1 of 2 overleden personen. De minimale looptijd van dit graf is over het algemeen minimaal 10 jaar, maar in werkelijkheid duurt het vaak 20 tot 30 jaar voordat het lichaam van de overleden persoon geruimd wordt uit het graf. Dit soort graven zijn te vinden op de volgende begraafplaatsen:

 • Rooms-Katholieke begraafplaats
 • Protestantse begraafplaats
 • Gemeentelijke begraafplaats

Algemene graven

Het tweede type graf is een algemeen graf. In dit graf is er plaats voor maximaal 3 personen en er liggen dan ook vaak meerdere overleden personen in hetzelfde graf. In de praktijk zijn de overleden personen in het graf vaak geen familie en wordt de begrafenis uitgevoerd door de gemeente middels een gemeentelijke begrafenis.

De grafkosten zijn vaak een stuk lager in vergelijking met andere type graven, dit omdat de looptijd korter is. Meestal is dit namelijk 10 jaar, wat de wettelijke termijn is. Ook kan de looptijd vaak worden verlengd als dit gewenst wordt.

Familie graf

Het familie graf is een soort graf voor de gehele familie of het gezin. Deze graven hebben een looptijd van minimaal 20 tot maximaal 40 jaar. Na deze periode zal het graf worden geruimd om plek te maken. Bij de meeste begraafplaatsen bestaat de mogelijkheid om de huurperiode van het familiegraf te verlengen.

Eeuwige grafrust zonder ruiming

Zoals je hebt kunnen lezen heb je bij de andere soorten graven te maken met een looptijd en ruiming van het graf. Bij een graf met eeuwige grafrust is dit niet het geval. Het graf wordt namelijk nooit geruimd, wel moeten hiervoor speciale maatregelen ondernomen worden om de grafrechten te kunnen behouden. Vanzelfsprekend zijn hier kosten aan gebonden.

Misschien ook interessant voor jou: kosten van de uitvaart

Alle overige soorten graven

Naast het lijstje hierboven zijn er nog andere soorten:

 • Keldergraven
 • Kindergraven
 • Oorlogsgraven
 • Natuur graven
 • Bovengrondse graven

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.