Urn kopen in 2023, wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?

Een urn kopen is een goed idee als je nog een laatste aandenken wilt met daarin het as van jouw dierbare. In een urn wordt namelijk het as bewaard van de overledene persoon.

Je kunt tegenwoordig uit verschillende soorten urnen kiezen, zo heb je veel mooie vormen, kleuren en bovenal een hoop materialen waaruit je kunt kiezen. Vaak wordt er voor 2 soorten urnen gekozen namelijk een mini urn of een keramische urn.

Als je op het moment op zoek bent naar een urn die het best bij jou past, dan is het alvast verstandig om na te denken over hoe die eruit moet komen te zien en waar die komt te staan.

Je hebt bijvoorbeeld ook nog de optie om de urn buiten neer te zetten in de natuur middels gebruik van een bio urn of natuurstenen urn. Lees snel verder als je meer wilt weten over de mogelijkheden en kies de beste urn.

Hoe kies je een goede urn?

Zoals net verteld heb je veel keus uit verschillende soorten urnen, maar welke moet jij nou kiezen uit dit grote aanbod? Om dit je duidelijk te maken hebben we hieronder een lijstje gemaakt met een aantal punten die het kiezen van een urn een stuk gemakkelijker maken:

 • Ga voor een urn die mooi past bij het meubilair in jouw woning, zo ga je jezelf nooit irriteren.
 • Probeer een urn te kiezen die uitstraalt waar de overledene precies voor stond in zijn of haar leven. Vaak weten de nabestaanden wat er perfect past bij de overledene.
 • Je kunt tegelijkertijd ook kiezen voor een urn die beschrijft wat de passie of hobby was van de overledene.
 • De sfeer en het gevoel wat je bij het zien van de urn krijgt is ook erg belangrijk tijdens het kiezen van urnen.
 • Tot slot kun je specifiek gaan kijken naar vormen, maten en materialen van de urn zelf. Wil je een kleine of grote? Wil je een biologische urn of een van keramisch materiaal?

Maak van te voren een lijstje met daarop je wensen, zo kun je tijdens het zoeken continu checken of je nog aan jouw wensen voldoet.

Ook kun je hier meer informatie over krijgen bij de uitvaartverzorger als je beschikt over een uitvaartverzekering.

Waar kun je de urn plaatsen?

Waar kun je allemaal een urn neerzetten? Sommige urnen kunnen bijvoorbeeld niet tegen de weersomstandigheden in Nederland. Zet je bijvoorbeeld een urn met materiaal dat kan uitzetten of krimpen in de achtertuin en begint het te vriezen, dan kan het zijn dat hierdoor de urn barst, dit is niet de bedoeling natuurlijk.

Zo heb je ook weer de zogenaamde bio urnen die je weer niet binnen kunt plaatsen, deze vergaan namelijk gaandeweg de jaren door de buitenlucht. We raden je dan ook aan om eerst te gaan bepalen waar je de urn wilt gaan plaatsen voordat je er daadwerkelijk een aanschaft.

We hebben hieronder een rijtje met plekken waar je de urn gemakkelijk kunt plaatsen:

 • Gewoon in huis, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer
 • De urn kun je ook plaatsen bij een graf van een familielid of familiegraf
 • De urn kan ook worden neergezet in een speciale urnentuin, hier staan vanzelfsprekend meerdere urnen
 • Je kunt de urn ook in een muur laten plaatsen op een rustplaats, dit wordt ook wel een columbarium genoemd ofwel een urnenmuur
 • In de achtertuin

We raden je ook zeer zeker aan om te letten op de afmetingen van de urn. Zo komt het namelijk vaak voor dat mensen een urn willen laten plaatsen in een urnenmuur, maar helaas is de urn hiervoor dan te klein of te groot.

Bedenk dus eerst waar je de urn wilt plaatsen en vervolgens hoe groot de afmetingen hier precies voor mogen zijn voordat je een urn kopen overweegt.

Verschillende soorten materialen voor de urn

We hebben je verteld dat er een divers aanbod is van urnen. Als je dan ook een urn koopt dan zal je zien dat je uit verschillende soorten materialen kunt kiezen waarvan de urn is gemaakt. Om je een duidelijk overzicht te geven van de materialen waaruit je kunt kiezen hebben we hieronder een rijtje opgesteld met de meest voorkomende urnen:

 • Urn van hout
 • Urn van metaal
 • Urn van glas
 • Urn van keramiek
 • Urn van kunststof
 • Urn van natuursteen

Het is vrijwel bij ieder urn materiaal mogelijk om een mooi plaatje te laten plaatsen met daarop bij wens een mooie gedenk wens of zin. Ook is het mogelijk om de urn te graveren met teksten naar wens of deze te laten schilderen in kleur naar keuze.

Ben er wel van bewust dat dit ook afhankelijk is van het materiaal, schilderen is vaak bijvoorbeeld lastiger op natuursteen dan op hout of glas.

Welke kleur kun je kiezen?

Vrijwel iedereen die een urn koopt vindt een ding erg belangrijk en dat is de kleur. Je kunt voortaan vrijwel in iedere kleur een urn krijgen en staat die niet in het assortiment van een van de vele urnenwinkel, dan kunnen er vaak altijd nog extra aanpassingen gedaan worden om toch aan de wensen te voldoen.

Welke vormen urn zijn er allemaal mogelijk?

Als je een urn koopt dan is het van belang dat je op zoek gaat naar een urn met de juiste afmetingen. De grootte en inhoud zijn er belangrijk. Het heeft natuurlijk geen zin om een te grote urn te kopen die dan eigenlijk niet past op de plek waar je gewenst had. Daarnaast moet al het as in de urn passen.

Kosten urn

De kosten van een urn hoeven niet per se hoog te liggen. Zo is het vaak bijvoorbeeld al mogelijk om een urn te kopen vanaf €40,- en ga je voor een mini urn dan ben je nog goedkoper uit met een prijs van € 27,50. Je kunt online gemakkelijk alle prijzen van urnen vinden en vervolgens eentje kiezen die bij jou prijs past.

De inhoud van de urn is erg belangrijk

We hebben het al een aantal keer verteld, de inhoud van de urn is van groot belang. Wil je bijvoorbeeld al het as in de urn stoppen en deze bewaren? Dan heb je een urn nodig met een minimale inhoud van 3,5 liter. Echter gebeurt dit niet vaak doordat andere nabestaanden ook een deel van het as krijgen, dan kan alle as verdeeld worden over kleinere urnen.

Ook kun je ervoor kiezen om het resterende as uit te strooien op een plek waar de overledene graag zou willen worden uitgestrooid. Op deze manier heeft iedereen nog een klein aandenken en is er aan de wens van de overledene voldaan.

Goedkope urn kopen

Een urn hoeft niet per se veel geld te kosten, zo zijn er genoeg goedkope urnen beschikbaar op de markt. Je kunt bij veel webshops gemakkelijk aangeven dat je voor de goedkoopste urn wilt gaan en vervolgens krijg je goedkope urnen in de zoekresultaten te zien.

We raden aan om niet alleen op de prijs van een urn te letten. Deze moet natuurlijk wel aan de eisen voldoen en een goed gevoel geven. Ga dus niet blindelings voor de eerste en de beste goedkope urn die je tegenkomt.

Urn voor dieren

Naast dat je urnen voor mensen kunt kopen kun je voortaan ook urnen kopen die speciaal voor dieren zijn gemaakt. Zo heb je een urn voor hond of urn voor kat. Op die manier kan je trouwe viervoeter na overlijden nog lang herinnerd worden.

Als het gaat om dieren urnen dan heb je ook keuze uit veel verschillende soorten, vormen en materialen. Kijk dus goed welke het beste past bij jouw trouwe viervoeter!

Meer lezen over

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.