Kat cremeren, hoe gaat dat precies en wat kost het?

Wilt u uw kat cremeren? Wij begrijpen dat het een onderwerp is waar u niet graag over nadenkt, daarnaast wilt u uw loyale vriend simpelweg niet kwijt. Gelukkig zijn er voortaan tal van respectvolle en mooie manieren om afscheid te nemen. In de meeste gevallen kiezen mensen voor een crematie of een begrafenis op een speciale rustplaats voor dieren.

Het is fijn om nagedacht te hebben over het afscheid voordat het verschrikkelijke moment toeslaat, u wilt dan absoluut niet bezig zijn met administratieve zaken voor bijvoorbeeld het cremeren van uw kat. Lees er meer over op deze pagina.

Wat moet ik doen als mijn kat is overleden?

Is uw kat helaas overleden? Gecondoleerd met dit grote verlies. Het gemis van uw kat of poes heeft een flinke impact op uw gezinssituatie, dat begrijpen we goed. Na jarenlange liefde komt er altijd een verschrikkelijk moment waarop afscheid genomen moet worden. Wilt u uw kat cremeren? Hieronder hebben we 5 stappen voor u uiteengezet:

  1. Informeer alle nabestaanden: een kat of poes wordt gezien als een waardig familielid, licht daarom alle nabestaanden in. Denk hierbij aan kinderen, maar ook aan uw eigen partner. Houd het kort, duidelijk en vooral eerlijk. Weggelopen of aan het slapen? Wij raden het niet aan, vaak wordt er gedacht dat de kat weer terugkomt, helaas is dit niet het geval. Dit kan de pijn en het verdriet op een later moment ernstiger maken.
  2. Welke vorm van cremeren: bij het kiezen voor het cremeren van de kat kan er uit twee manieren gekozen worden, namelijk een individuele- of collectieve crematie. Hier komen we later in dit artikel uitvoerig op terug.
  3. Vergelijk dieren crematoria: in Nederland kunt u terecht bij ongeveer 50 dieren crematoria. Welke past het beste bij uw wensen? Heeft u vooral belang bij prijs? Of juist meer service en dicht bij huis? U kunt de dichtstbijzijnde locaties met elkaar vergelijken.
  4. Afspraak maken: maak een afspraak met het desbetreffende crematorium. Denk goed na over het vervoer van uw overleden kat of poes. Soms kan het huisdier worden opgehaald, ook is het mogelijk om ‘m zelf naar het crematorium te brengen.
  5. Crematiebijeenkomst: de crematiebijeenkomst dient voor een waardig afscheid met de belangrijkste nabestaanden. Speechen, foto’s of muziek is allemaal mogelijk.
  6. Cremeren kat: na de bijeenkomst vind de crematie plaats, meestal achter gesloten deuren. Aanwezig zijn is soms mogelijk en dient vooraf aangegeven te worden. Maak het in ieder geval altijd bespreekbaar.
  7. As ophalen: gekozen voor een individuele kat crematie? Na 1 of 2 dagen kunt u terecht voor het stoffelijk overschot (as). Dit kan worden bewaard in een urn of u kunt de as uitstrooien op een gedenkwaardige plek.
  8. Stopzetten van verzekeringen & belasting: na het overlijden van uw huisdier(en) vallen er een aantal kosten weg. Wellicht hebt u een verzekering lopen, deze kan worden stopgezet.

Kat cremeren: welke mogelijkheden heeft u?

Uw kat laten cremeren staat gelijk aan een respectvolle en gedenkwaardige manier van afscheid nemen. Dit is een ongelooflijk moeilijk moment waarbij het fijn is wanneer alles goed geregeld is. Afscheid nemen in alle rust is essentieel voor een gedegen afscheid, wel zijn er een aantal regels opgesteld door het NVWA. Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer u uw kat wil laten cremeren, namelijk de individuele of collectieve crematie:

Individuele crematie

De kosten voor het cremeren van een kat zijn sterk afhankelijk van de vorm waarin uw poes of kat wordt gecremeerd. Bij de individuele crematie bevinden zich geen andere huisdieren in de oven en wordt het huisdier alleen gecremeerd. In dit geval is het mogelijk om het stoffelijk overschot mee naar huis te nemen in een urn. Tevens is het mogelijk om het as in een urnenmuur (columbarium) te plaatsen of uit te strooien.

De individuele crematie van de kat is duurder dan de collectieve variant. Wel heeft u meer mogelijkheden met het stoffelijk overschot. In tegenstelling tot de collectieve variant kunt u bij een individuele crematie het stoffelijk overschot mee naar huis nemen om op een waardige gedenkplek te plaatsen.

De katten urn

Na de individuele crematie blijft er een stoffelijk overschot over. Het is mogelijk om dit in een katten urn te bewaren voor een tastbare herinnering aan uw huisdier(en). Voor velen kan dit van enorm belang zijn voor de rouwverwerking. Het as wordt bewaard in een speciale urn welke verkrijgbaar zijn in diverse vormen, maten en materialen.

Wellicht staat een vorm van een hart of kat u en de nabestaanden aan. Ook steeds vaker worden er pootafdrukjes genomen welke vervolgens worden afgedrukt op de urn. Geen goede gevoelens bij een urn? Het is vrijwel altijd mogelijk om het as te verwerken in een prachtig as-sieraad.

Collectieve crematie

Is het ontvangen van de as na de crematie niet van groot belang voor u en de andere nabestaanden? Velen kiezen in dit geval voor een collectieve kat crematie. Hierbij wordt uw kat gelijktijdig gecremeerd met andere huisdieren. Vaak wordt er door het crematorium zelf gekozen voor een uitstrooiing over zee.

Kat cremeren kosten

De crematie kat kosten liggen gemiddeld rond de € 100,-. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van uw eigen wensen. Zo is een individuele kat crematie duurder dan een collectieve vorm. Gemiddeld liggen deze kosten op € 70,-. Om een beter beeld te creëren van de kosten voor een kat cremeren hebben we hieronder een tabel voor u uiteengezet:

Kat cremerenIndividuele crematieCollectieve crematie
Kat€ 110,-€ 70,-
AsbestemmingIndividuele crematieCollectieve crematie
As retour (inclusief strooiblik)€ 20,-n.v.t.
Verstrooiing eigen strooiveldGratisGratis
VervoerIndividuele crematieCollectieve crematie
Prijs afhankelijk van afstandv.a. € 30,-v.a. € 30,-
Overige dienstenIndividuele crematieCollectieve crematie
Avond/weekend toeslag€ 25,-
€ 25,-
CrematiecertificaatGratisGratis
Katten urnv.a. € 25,-n.v.t.

Wellicht ook interessant:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.