Alles over as verstrooien en de verschillende asbestemmingen in 2023

As verstrooien, we krijgen er vaak vragen over, want wat is het eigenlijk en hoe werkt het precies? Als er een crematie heeft plaatsgevonden dan blijft hierbij het as over van jouw dierbare, deze as wordt altijd op een zorgvuldige manier bewaard door het crematorium waar de crematie heeft plaatsgevonden.

Volgens de wet in Nederland mag het as van een overlevende pas worden vrijgegeven na een periode van een maand. Het kan namelijk zo zijn dat er nog een sporenonderzoek moet plaatsvinden als dit nodig is. Hierbij kan de familie van de overledene ook rustig de tijd nemen om te denken over de bestemming van het as. De overledene zou dit ook zelf in zijn testament kunnen hebben gezet.

Soms is het zo dat nabestaande een maand kort vinden om te bepalen wat er gebeurt met het as. Dit kan te maken hebben met emotionele redenen. Het crematorium kan in dat soort gevallen het as langer bewaren wanneer dit overlegt wordt.

Bij het bepalen van de asbestemmingen kun je overwegen om het as te bewaren of er voor kiezen om het as uit te strooien. Je kunt er ook voor kiezen om een deel as te bewaren en een deel as verstrooien. Lees hier verder om meer te weten te komen over de asbestemming, as verstrooien en as bewaren.

As bewaren overledene: Welke mogelijkheden zijn er?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om het as te bewaren na een crematie. Er zijn daarbij meerdere keuzes en wij hebben deze voor je op een rijtje gezet. As bewaren na crematie wordt hierdoor voor iedereen mogelijk en is er altijd wel een manier die aan de wensen van de overledene voldoet.

As bewaren in een urn

As bewaren in een urn, steeds meer mensen doen het tegenwoordig. Ze hebben hierbij ook de keuze uit talloze urnen in verschillende soorten en maten. Ook zijn ze beschikbaar in verschillende soorten materiaal, zo heb je urnen van hout, metaal etc. Wil je meer weten over het kopen van een urn? Klik dan op de link om er meer over te lezen.

As bewaren in een urnenmuur

Tegenwoordig hebben de meeste crematoria in Nederland een columbarium. Dit is een muur waar je het as van een dierbare kunt neerzetten met een mooie foto of een herinnering erbij. Deze muur wordt ook wel een urnenmuur of een urnengraf genoemd.

Sieraden voor asbestemming

Vandaag de dag is er ook de mogelijkheid om het as van een dierbare te verwerken in bijvoorbeeld een ring, ketting, oorbel etc. Vaak kun je hiervoor een ontwerp laten maken bij een goudsmid in de buurt om het idee vervolgens tot stand te brengen. As bewaren in een sieraad word vandaag de dag steeds vaker voor gekozen.

Dit is ook niet raar want tegenwoordig is er een groot aanbod om as in sieraad te verwerken, waardoor het ook weer niet altijd nodig is om een ambachtsman aan het werk te zetten, wat vaak veel kosten met zich meebrengt. As in sieraad verwerken wordt hierdoor een stuk toegankelijker voor meer mensen.

As in een tatoeage

Ondanks de talloze mogelijkheden van het as bewaren kiezen sommigen er ook voor om het voor altijd met zich mee te dragen. Dit doen ze door een tatoeage te laten zetten van bijvoorbeeld een tekst die geschreven is door de overledene in zijn/haar handschrift en het vervolgens op hun lichaam te laten zetten.

Hierbij gebruiken ze het as van de dierbare om deze vervolgens te mengen met inkt om het op de huid aan te brengen.

Pas wel op

Het kan zo zijn dat er kankerverwekkende stoffen in het as zitten. Daarom moet je voordat je een tatoeage met as wilt laten zetten een verklaring tekenen dat je akkoord gaat met het risico.

Hierin staat dat je verklaard dat je zelf aansprakelijk bent voor het risico dat je neemt wanneer je toch de keuze maakt om een tatoeage te laten zetten met het as van je dierbare.

As verstrooien is ook een mogelijkheid

”As verstrooien hoe doe je dat?” Families van overledenen vinden het ook vaak fijn om het as te verstrooien op een mooie plek met een herinnering, dit kan zowel op land als op zee.

Je kunt er ook altijd voor kiezen om een deel van de as te bewaren om als aandenken altijd bij je te hebben in bijvoorbeeld een sieraad of tatoeage.

Mogelijkheden voor as verstrooien op land

Je kunt voor de asbestemmingen op ’t land uit verschillende locaties kiezen zoals: een bos, in je eigen tuin of op een begraafplaats, kortom de keuze ligt volledig bij de nabestaanden. Let hierbij wel op dat je toestemming hebt van de eigenaar van de grond. Lees er hieronder meer over.

  • As uitstrooien in een bos is vaak mogelijk, let wel op vraag altijd om toestemming aan de eigenaar van de locatie.
  • Ook kun je kiezen voor uitstrooien in eigen tuin, dit kan geheel naar eigen wens en hiervoor hoef je dan ook geen toestemming te vragen. De tuin is immers van jezelf.
  • Tot slot kun je ervoor kiezen om de uitstrooiing plaats te laten vinden op een begraafplaats om altijd nog een plek te hebben om jou dierbare te kunnen herinneren.

As verstrooien op zee ook een optie

Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om het as van een dierbare te verstrooien in de zee. Hierbij kun je denken aan het verstrooien van de as vanaf een schip of ballon maar ook gewoon vanaf een rots of iets dergelijks.

Hiervoor vindt er nog vaak een ceremonie plaats voordat het as in de zee wordt uitgestrooid. Dit soort speciale uitvaarten kunnen door middel van overleg met de uitvaartverzorger verwezenlijkt worden. Ook raden we je aan om meer te lezen over uitvaartverzekeringen als je dit soort wensen hebt, vaak is met een verzekering veel voordeel te behalen.

As verstrooien regels

Er zijn weinig concrete regels rondom het verstrooien van as, zo verschilt het per gemeente waar het wel en niet verstrooid mag worden. Maar in de meeste gevallen zijn er weinig problemen bij het uitstrooien van de as van jouw dierbare.

Waar mag je as verstrooien?

‘As verstrooien, mag dat overal?’ Vaak mag je (bijna) overal je as verstrooien. In het APV ook wel de Algemene Plaatselijke Verordening, staat duidelijk waar het wel en niet mag, hierdoor kun je makkelijk bepalen of het een probleem zou kunnen zijn of niet.

Echter kun je ook de gemeente bellen die je er meer over kan vertellen. Blijkt het zo te zijn dat de as op een stukje grond verstrooid is waar het niet is toegestaan dan riskeer je hiervoor een proces-verbaal en een geld boete.

Toestemming voor as verstrooien

Volgens de regels omtrent het verstrooien van de as heb je eigenlijk alleen toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Is dit in jouw geval je eigen tuin dan is dat geen enkel probleem en heb je natuurlijk geen toestemming nodig.

Is de grond daarentegen van de gemeente of bijvoorbeeld Staatsbosbeheer dan moet je er rekening mee houden dat je wel toestemming krijgt van deze derde partijen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.