Hoe gaat een crematie in zijn werk?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Als we landelijk gaan kijken zien we dat ongeveer 70% van de mensen kiest voor cremeren en ongeveer 30% voor begraven worden. Dit is een redelijk verschil en de vraag is dan of hier een bepaalde reden achter zit.

Daarnaast is het fijn om te weten hoe een crematie in zijn werk gaat zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken om gecremeerd te worden of toch liever begraven. Op deze pagina gaan we je daarom alles vertellen over hoe een crematie in zijn werk gaat en wat de kosten zijn. Bovendien helpen we je graag bij het vinden van een passende uitvaartverzekering zodat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over de financiering van jouw uitvaart.

Wat is cremeren?

Cremeren, ook wel verassing of lijkverbranding genoemd, is een vorm van lijkbezorging waarbij de kist in een crematie oven wordt geplaatst. Door de hitte zal de kist vergaan en blijft er uiteindelijk alleen as over van de overledene. Een crematie vindt altijd plaats in een crematorium en voorafgaand kan er een uitvaartdienst gehouden worden, maar dit hoeft niet.

Na het afscheid zal de doodskist naar de ovenruimte gebracht worden waar de uiteindelijke crematie zal plaatsvinden. Hier mogen alleen de directe nabestaanden bij zijn. Soms willen zij nog bloemen, tekeningen of knuffels achterlaten in de kist.

Waarom kiezen mensen voor cremeren?

Voornamelijk in de steden zien we dat meer mensen kiezen voor crematie, terwijl de mensen in de landelijke gebieden meestal liever begraven willen worden. Een reden waarom meer mensen over het algemeen kiezen voor cremeren, heeft vaak te maken met de kosten. Zo is een crematie goedkoper dan een begrafenis.

Daarnaast zijn er ook veel mensen die ook na hun dood graag willen bijdragen aan een beter milieu. Een crematie is immers duurzamer dan een begrafenis. Dit komt onder andere doordat de technologie van de crematie oven steeds verbeterd wordt waardoor er minder wordt uitgestoten. Bovendien worden er bij een begrafenis bepaalde chemicaliën gebruikt voor het balsemen van het lichaam.

Wanneer vindt de crematie plaats?

Een crematie mag pas vanaf 36 uur na overlijden plaatsvinden. Echter mag de crematie niet later plaatsvinden dan 6 dagen na overlijden. Hierdoor hebben de nabestaanden nog tijd om de uitvaart te regelen.

In enkele gevallen kan een crematie eerder of later plaatsvinden, maar hier zal het één en ander voor geregeld moeten worden. Zo zal je toestemming moeten krijgen van de burgemeester. In het geval van een vervroegde crematie zal je ook toestemming moeten krijgen van de officier van justitie.

Voorafgaand aan de crematie

Voorafgaand aan een crematie vindt er meestal een herdenkingsdienst plaats voor naaste familie en vrienden. Hierbij worden de laatste wensen van de overledene vervuld en kan er een mooi afscheid genomen worden. De wensen van de overledene kunnen opgesteld worden in een laatste wilsbeschikking.

De overledene kan zelf zijn uitvaartdienst al gepland hebben, maar het kan ook zijn dat de nabestaanden hier eigen invulling aangeven. Het is in dat geval mogelijk om de uitvaartdienst plaats te laten vinden in het crematorium, maar het is ook een mogelijkheid om dit thuis te doen of in de kerk. Hier mag je zelf volledig invulling aan geven.

Hoe gaat een crematie in zijn werk?

Hoe werkt een crematie nu precies en wat komt daar allemaal bij kijken? Nadat de nabestaanden afscheid hebben genomen van de overledene wordt de kist naar de ovenruimte gebracht waar het crematieproces zal plaatsvinden. Hier mogen alleen directe nabestaanden bij aanwezig zijn.

Heel soms willen nabestaanden nog bloemen, knuffels of tekeningen achterlaten in de kist van de overledene. Dit mag alleen als het veilig en niet schadelijk voor het milieu is. Voorwerpen van glas mogen vanwege veiligheidsredenen niet de oven in. Ook plastic is niet toegestaan aangezien dit slechts is voor het milieu.

Wanneer de nabestaanden gereed zijn zal de kist met het lichaam de oven ingaan bij een temperatuur van 800 graden, wat kan oplopen tot 1200 graden. Voordat dit gebeurt wordt er altijd een vuurvast crematiesteentje met een nummer op de kist geplaatst. Dit om te voorkomen dat personen verwisseld worden, wat uiteraard heel treurig zal zijn.

Hoelang duurt een crematie?

Een crematie duurt doorgaans 1,5 uur. Het verbrandingsproces van de kist en het lichaam heeft namelijk tijd nodig om volledig tot as verwerkt te worden. Echter kan een crematiedienst langer duren wanneer er voorafgaand aan het cremeren een crematieplechtigheid plaatsvindt.

Tijdens de crematieplechtigheid krijgen naaste familie en vrienden de gelegenheid om afscheid te nemen van de overledene. Het kan worden gezien als een uitvaartdienst, maar bij een crematie hoeft dit niet per se plaats te vinden.

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens de crematie?

Tijdens een crematie worden de kist en het lichaam van de overledene onder hoge temperaturen verbrand. De temperaturen kunnen oplopen tot wel 1200 graden. Het stoffelijk overschot zal hierdoor volledig opgaan in as en de overledene zal hierbij geen pijn ervaren.

Wat blijft er over na de crematie?

Na de crematie wordt de oven geruimd en al het as van de overledene verzameld. Vervolgens worden eventuele chirurgische metalen, sieraden en andere vormen van metaal gescheiden van het as. De crematieresten worden daarna verpulverd in een zogeheten cremulator waardoor kleine brokken as fijn gemaakt worden. Als alle asresten zijn verpulverd wordt het as verzameld in een asbus.

Na de crematie

Na een crematie is er altijd ruimte voor nabestaanden om bij elkaar te komen. Hier kunnen zij onder het genot van een hapje en een drankje de herinneringen met de overledene delen. Het is mooi onderdeel van het rouwproces waarbij nabestaanden troost bij elkaar kunnen vinden.

Voor de condoleance is meestal een speciale condoleanceruimte in het crematorium aanwezig. Echter is het ook gebruikelijk om een locatie af te huren waar de nabestaanden met de genodigden een borrel drinken. Hier kun je zelf invulling aangeven, uiteraard rekening houdend met de wensen van de overledene.

Wat gebeurt er met het as?

Het is wettelijk bepaald dat de nabestaanden het as van de overledene pas na één maand in ontvangst mogen nemen. Vervolgens zijn er verschillende dingen die je met het as kunt doen. Zo zetten sommige mensen de urn met het as thuis neer op een bijzonder plek of kiezen ze ervoor om het as te laten begraven. Bij een crematorium heb je ook vaak de mogelijkheid om de urn in een columbarium (urnenmuur) te plaatsen.

Daarnaast kan het zijn dat je het as wilt uitstrooien op een speciale plek waar de overledene graag kwam. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de duinen, het bos of ergens bij het water. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor toestemming moet vragen aan de gemeente of de eigenaar van de grond. Het is namelijk niet overal toegestaan om as uit te strooien.

Tegenwoordig kun je ook diverse herdenkingsproducten laten maken met het as van de overledene. Zo zien we regelmatig dat mensen een mooie ketting, ring of armband laten maken met daarin het as van de overleden dierbare. Ook is het mogelijk om een tatoeage te laten zetten waarbij de inkt wordt vermengd met het as. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen zijn er tegenwoordig heel veel mooie dingen mogelijk met het as van een dierbare.

Wat kost een crematie?

De kosten van een crematie hangen af van diverse factoren. Doorgaans zullen de gemiddelde kosten tussen de € 6.000,- en € 10.000,- liggen. De uiteindelijke kosten hangen af van het crematorium, de uitvaartverzorger, opbaring van het lichaam, rouwvervoer en de uitvaartdienst. Daarbij heb je de mogelijkheid om te kiezen voor extra diensten, zoals rouwkaarten, een rouwadvertentie en eventueel een koffietafel.

Wil je jezelf liever geen zorgen maken over de kosten van een uitvaart? Sluit dan een uitvaartverzekering af. Hiermee kun je jezelf verzekeren tot een bepaald bedrag waarmee je de uitvaart kunt financieren. Hierdoor voorkom je dat jouw nabestaanden met extra kosten komen te zitten voor een uitvaart. Vergelijk daarom alle uitvaartverzekeringen met elkaar om de meest voordelige voor jouw situatie te vinden.

Wat gebeurt er met de kist tijdens de crematie?

Tijdens de crematie zal de kist met de overleden persoon de crematie oven ingaan bij een temperatuur van minimaal 800 graden. De temperatuur zal vervolgens oplopen tot maximaal 1200 graden waardoor zowel de kist als het lichaam vergaan. Door de hitte blijft er uiteindelijk alleen as over wat de nabestaanden vervolgens kunnen houden of uitstrooien.

Wat mag er in de kist mee bij een crematie?

Bij een crematie mogen er spullen mee in de kist, mits dit veilig en niet schadelijk voor het milieu is. Zo mogen tekeningen, bloemen, knuffels en foto’s (zonder fotolijst) mee in de kist bij het cremeren. Voorwerpen van glas of plastic zijn niet toegestaan vanwege veiligheidsredenen en de kans op uitstoot van schadelijke stoffen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.