De laatste wilsbeschikking, wat is het precies en waar moet je op letten als je er een gaat opstellen?

De laatste wilsbeschikking is een vorm van een testament. De meeste mensen kiezen namelijk voor een testament met daarin de wensen na overlijden. Toch wordt er ook veel gekozen voor de uiterste wilsbeschikking, daar kun je wensen ook in delen met de nabestaanden. Een wilsbeschikking wordt ook wel een codicil genoemd en kan opgesteld worden zonder dat er een notaris nodig is.

Maar hoe werkt zo’n wilsbeschikking bij uitvaart precies en hoe kun je er eentje opstellen? Er zijn natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan een laatste wilsbeschikking opstellen, anders kan het zijn dat de uiterste wilsbeschikking niet rechtsgeldig is. Lees snel verder om alles te weten te komen over dit belangrijke onderwerp en kijk of een wilsbeschikking voor de uitvaart ook goed bij jouw situatie past.

Wat is een laatste wilsbeschikking eigenlijk?

Een laatste wilsbeschikking is een document waarin de laatste wensen en voorkeuren vastgelegd worden. Je kunt deze beschikking opstellen naast een testament maar het is ook mogelijk om dit te doen als er geen testament aanwezig is. In deze uiterste wilsbeschikking kun je aangeven hoe je je uitvaart wil inrichten en de verdeling van bepaalde bezittingen na het overlijden.

Let op, een wilsbeschikking is geen testament, het is dus niet mogelijk om geldzaken of onroerende goederen te vermelden. De verdeling van de erfenis wordt dus niet behandeld in de wilsbeschikking. Het kiezen voor een wilsbeschikking is dus vooral geschikt om aan te geven hoe de uitvaart moet verlopen. Het is daarom uitermate geschikt om een wilsbeschikking met een nabestaande op te stellen zodat deze direct weten wat de specifieke wensen bij de uitvaart zijn.

Waarom een laatste wilsbeschikking opstellen?

De belangrijkste reden om voor een laatste wilsbeschikking te kiezen is voor je eigen rust. Je kunt er op een makkelijke manier voor zorgen dat de uitvaart verloopt zoals jij dat zelf wil. Ook kun je nabestaanden helpen omdat deze precies weten wat de wensen zijn met betrekking tot de uitvaart. Het is mogelijk om de uitvaart specifiek te beschrijven, je kunt daardoor een duidelijke wens uitspreken.

Het kan tijdens een ziekbed soms behoorlijk lastig zijn om een uiterste wilsbeschikking op te stellen, we raden daarom altijd aan om dit vooraf te doen. Een wilsbeschikking opstellen kun je ook makkelijk doen door zelf een formulier in te vullen, maar een handgeschreven brief is ook nog steeds een optie.

Welke regels gelden er voor een wilsbeschikking

Het voordeel van een wilsbeschikking is dat je geen notaris nodig hebt. Zoals we eerder besproken zijn er echter wel een aantal regels waar je jezelf aan moet houden. Als je jezelf niet aan deze regels hebt gehouden is de wilsbeschikking niet rechtsgeldig. Houd daarom rekening met de volgende regels:

  • De wilsbeschikking moet voorzien zijn van een datum, voor- en achternaam en een geldige handtekening
  • Het is slim om een beschikking op te stellen met je familie, deze kan dan controleren voordat er een ondertekening plaatsvind
  • Het is ook slim om een familielid te laten tekenen, deze kan er voor zorgen dat de wilsbeschikking nageleefd wordt in het geval van overlijden

Onderwerpen uiterste wilsbeschikking

De onderwerpen die besproken worden in een wilsbeschikking omvatten doorgaans alle zaken tijdens de uitvaart en erna. Zoals we al besproken kun je zaken zoals geld, onroerend goed en andere grote spullen van waarde niet meenemen in de beschikking.

Als je wil aangeven wie de auto of het huis erft moet dat vastgelegd worden in een testament. Een wilsbeschikking kun je prima gebruiken voor zaken zoals meubelen, sieraden of kleding. Doorgaans gaat het om zaken die veel emotionele waarde hebben.

Digitale informatie in de wilsbeschikking

Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van digitale hulpmiddelen. Digitale informatie is daarom ook erg belangrijk omdat er veel zaken opgeslagen worden op een computer of telefoon. De bankzaken zijn hier een prima voorbeeld van, deze worden namelijk online beheerd, en ook inloggegevens en e-mailadressen vertegenwoordigen een waarde. Goed om te weten is bijvoorbeeld dat geld opnemen van een overledene strafbaar is.

Er zijn mensen die er voor kiezen om de wachtwoorden en andere informatie te delen in een wilsbeschikking. Daardoor kunnen de nabestaanden deze informatie gebruiken om in te loggen indien dit nodig is. Denk bijvoorbeeld ook na over zaken zoals social media na het overlijden, wat moet er precies gebeuren met de accounts van de overledene?

Wat is een medische wilsbeschikking?

Het is ook mogelijk om een medische wilsbeschikking op te stellen. Deze beschikking gaat voornamelijk over de tijd voor het overlijden. In een medische wilsbeschikking worden zaken zoals een euthanasieverklaring of een behandelverbod opgenomen. Het is belangrijk om deze beschikking afzonderlijk op te stellen van de normale wilsbeschikking omdat er een verschil zit in de inhoud.

Als je voor een medische wilsbeschikking kiest is het belangrijk om je wensen en behoeften duidelijk te maken. Het gaat namelijk om de laatste fase van het leven. Je moet bijvoorbeeld een vertegenwoordiger aanwijzen die met een arts kan praten en gezamenlijk met een arts een uiteindelijke beslissing kan nemen over sommige zaken.

Kun je een laatste wilsbeschikking aanpassen of wijzigen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een aantal zaken wil aanpassen in je wilsbeschikking. Dat is gelukkig gemakkelijk te realiseren. Het is alleen wel aan te raden om dit goed door te spreken met je omgeving zodat deze weten waar ze aan toe zijn. Als het om een medische wilsbeschikking gaat is het belangrijk om dit te bespreken met je arts of een aangewezen vertegenwoordiger.

Ook is het aan te raden om goed aan te geven dat het om een tweede versie van de wilsbeschikking gaat. Ook moet je controleren of de nieuwe wilsbeschikking ook nog voldoet aan dezelfde regels als bij de eerste beschikking het geval was. Ook hier geld nog steeds dat er geen rechtsgeldigheid is als er niet aan de regels wordt voldaan.

Lees meer over

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.