Wat is een euthanasieverklaring en wat moet je erover weten?

Misschien heb je wel eens gehoord van een euthanasieverklaring, maar wat houdt dat nou precies in? Daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen. Laten we daarom beginnen met de vraag: “Wat is een euthanasieverklaring?” In een euthanasieverklaring worden de wensen voor levenseinde vastgelegd.

Zo staat er in deze verklaring wanneer de behandelend arts mag overgaan tot levensbeëindiging. Mocht het eenmaal zover komen dat de arts volgens jouw verklaring zou over moeten gaan tot levensbeëindiging? Dan zijn zij echter niet verplicht om dit ook daadwerkelijk te doen.

Dit document wordt namelijk ook wel een schriftelijk euthanasieverzoek genoemd en wil zeggen dat dit niet verplicht is om te volgen. Verder lezen of direct de uitvaartverzekering vergelijken in 2022? Het is helemaal aan jou!

Euthanasieverklaring aanvragen, hoe doe ik dat?

Het is niet nodig om een speciale aanvraag te doen voor een euthanasieverklaring. Dit komt omdat jij jou aanvraag voor euthanasie moet opschrijven in een zogeheten schriftelijk euthanasieverzoek. Daarnaast zijn verschillende medici van mening dat een euthanasieverzoek ieder jaar weer opnieuw zou moeten worden vastgelegd.

De reden hiervoor is dat mensen die dichter bij de dood komen vaak ruimer denken over levensverlenging. Bovendien zijn er 2 verschillende manieren om een euthanasieverklaring op te schrijven. Dit kun je doen door het op te nemen in je levenstestament of als aparte verklaring. Hierbij heeft de verklaring in het levenstestament vaak minder waarde, omdat deze is vastgelegd bij een notaris.

De artsen die jou behandelen zullen dan meestal zeggen dat zij deze wens nog samen met jou willen vastleggen in een apart schriftelijk euthanasieverzoek, omdat zij uiteindelijk ook de beslissing moeten maken om daadwerkelijk over te gaan tot levensbeëindiging. Hierdoor is een euthanasieverklaring met een arts meer waard in tegenstelling tot een euthanasieverklaring bij de notaris.

De euthanasieverklaring opstellen, waar moet ik op letten?

Wil jij al een euthanasieverklaring opstellen? Dan is het van belang dat je dit allereerst bespreekt met jouw naasten. Een euthanasieverzoek wordt namelijk pas echt goedgekeurd en uitgevoerd als men te maken krijgt met uitzichtloos en ondragelijk lijden.

Daarnaast mag een behandelend arts geen euthanasie uitvoeren als er geen schriftelijk euthanasieverzoek is, mits de patiënt nog volledig bij kennis is en een gezond verstand heeft om dit zelf te bepalen. Soms is het al te laat en ben je niet meer zelf bekwaam, maar had je het toch liever anders gehad. Om die reden is het belangrijk dat je het volgende duidelijk opschrijft in jouw euthanasieverzoek:

  • In welke omstandigheden je geen middelen wenst die kunnen leiden tot een langer leven
  • Onder welke omstandigheden je daadwerkelijk zou over willen gaan tot euthanasie door aan te geven wat jij zelf beschouwt als uitzichtloos en ondragelijk lijden

Zorg ervoor dat je deze 2 onderwerpen zo duidelijk mogelijk omschrijft in jouw schriftelijk euthanasieverzoek.

Wat is een wilsverklaring euthanasie?

Een wilsverklaring, ook wel laatste wilsbeschikking genoemd, is een document die dient als aanvulling op de euthanasieverklaring. De euthanasieverklaring is eigenlijk zelfs een onderdeel van deze wilsverklaring. Hierin vermeldt je bijvoorbeeld dat je in sommige gevallen niet meer wil worden gereanimeerd. Ook beschrijf je de situaties waarin jij vindt dat je ondragelijk en uitzichtloos lijdt en over wilt gaan op euthanasie. Hierbij maakt het niet uit of je het document typt op met de hand opschrijft.

Wat staat er precies in een wilsverklaring?

In de wilsverklaring worden al jouw wensen opgenomen die in verband staan met het levenseinde. Denk hierbij aan verschillende behandelingen waarvan je kunt kiezen of je deze wel of niet wil. Als er in de wilsverklaring staat dat jij als persoon een behandeling niet meer wilt, dan moet de arts zich hier aan houden.

Bijvoorbeeld als het gaat om het feit dat je niet meer gereanimeerd wilt worden. Mocht er in de wilsverklaring staan dat je een bepaalde behandeling wel wilt? Dan is de arts niet verplicht om dit ook daadwerkelijk te doen. Hierbij kun je denken aan een geval waarbij het gaat om euthanasie.

Wilsverklaring opstellen: welke onderdelen zijn er?

Een wilsverklaring bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Hierin schrijf je al jouw wensen op die in verband staan met levenseinde. Hieronder hebben wij een lijstje opgesteld van de verschillende onderdelen van een euthanasie wilsverklaring, zodat jij precies kunt zien wat er allemaal in moet komen te staan.

  • Behandelverbod: Schrijf op welke behandelingen er niet meer mogen worden uitgevoerd om het leven te verlengen. Voor het geval dat je bijvoorbeeld in een coma ligt en dit niet zelf meer kunt zeggen.
  • Medisch onderzoek: Je kunt opschrijven of je toestemming geeft om deel te nemen aan medisch onderzoek of juist niet. Hiermee zorg je ervoor dat je nabestaanden af weten wat je wensen zijn.
  • Verklaring-niet-reanimeren: In dit formulier schrijf je op dat je in geval van een hartstilstand niet meer wil worden gereanimeerd. Hiervoor is het ook mogelijk om een speciale metalen penning te dragen die aangeeft dat je niet wilt worden gereanimeerd.
  • De euthanasieverklaring: Een belangrijk onderdeel van de wilsverklaring is natuurlijk de euthanasieverklaring, waarin jij aangeeft wat jij beschouwt als ondragelijk en uitzichtloos lijden en je over zou willen gaan op euthanasie.
  • Een vertegenwoordiger kiezen: In de wilsverklaring kun je opschrijven wie er voor jou praat als jij niet meer in staat bent om het zelf te doen. Deze persoon wordt dan gezien als een wettelijke vertegenwoordiger die medische beslissingen voor jou kan maken.
  • Handtekening en persoonlijke gegevens: Om de wilsverklaring officieel te maken is het belangrijk dat je onderaan het document duidelijk je naam, datum en handtekening vermeldt.

Houd er rekening mee dat je deze onderwerpen goed behandeld in de wilsverklaring.

Wilsverklaring bij dementie, wat kan je doen in deze situatie?

Personen met beginnende dementie zijn vaak zelf nog in staat om te vragen naar euthanasie. Wel zijn deze personen vaak angstig voor het feit dat ze later volledig afhankelijk zijn van anderen. Daarom wordt bij een euthanasieverklaring dementie beschouwt als angst en ook zeker meegenomen in beoordeling.

Bij een verdere staat van dementie is het voor veel mensen niet meer mogelijk om aan te geven wanneer zij ondragelijk en uitzichtloos lijden. Daarom is het belangrijk dat je een euthanasieverklaring bij dementie al eerder hebt vastgelegd en dit daarom regelmatig bespreekt met je arts, voordat het te laat is.

Anderen lezen ook:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.