Renseignering, wat houdt het precies in en wat moet je erover weten?

Wat is renseignering precies en wat moet je erover weten? Verzekeraars en banken zijn ten alle tijden verplicht om bepaalde gegevens van klanten door te geven aan de belastingdienst. Dit geldt dus ook voor uitvaartverzekeraars. Wanneer jij een uitvaartverzekering afsluit, dan is de uitvaartverzekeraar verplicht om dit zo spoedig mogelijk door te geven aan de belastingdienst en overheid.

Als banken en verzekeraars deze informatie aankaarten bij de overheid, dan noemen wij dat renseignering. Bovendien is deze regelgeving pas sinds 1 januari 2012 van kracht gegaan. Daarvóór golden er namelijk andere regels rondom het doorgeven van gegevens aan de belastingdienst. Meer weten over renseignering? Lees dan snel mee!

Welke gegevens worden er doorgegeven bij renseignering?

Wanneer iemand een uitvaartverzekering afsluit zijn verzekeraars verplicht om bepaalde gegevens door te geven aan de belastingdienst (renseignering belastingdienst wordt dit ook wel eens genoemd).

Met een uitvaartverzekering bouw je in principe een eigen vermogen op om later de uitvaart te kunnen bekostigen. Daarom zijn uitvaartverzekeraars verplicht om de waarde van de uitvaartverzekering door te geven aan de belastingdienst.

Hierbij worden geen persoonlijke gegevens doorgegeven, maar enkel de waarde van de polis, deze gegevens zijn later namelijk nodig voor de inkomstenbelasting. Meer weten over de uitvaartverzekering belasting? Lees er dan nu meer over in onze handige gids!

Waarom is renseignering nodig bij uitvaartverzekeringen?

Zoals we hierboven al hebben genoemd bouw je met een uitvaartverzekering eigen vermogen op. Hierdoor is het dus noodzakelijk dat de belastingdienst op de hoogte is van het vermogen dat je opbouwt.

In Nederland ben je wettelijk verplicht om belasting te betalen over jouw vermogen en een uitvaartverzekering valt hieronder. Bovendien wil de belastingdienst graag weten om hoeveel opgebouwd vermogen het gaat. Zo kunnen zij bepalen hoeveel belasting je moet afdragen over dit bedrag.

Is renseignering bij de belastingdienst verplicht voor iedere soort uitvaartverzekering?

Niet bij alle uitvaartverzekeringen wordt er gebruik gemaakt van renseignering. Bij uitvaartverzekeringen met een waarde van minder dan €6.859,- is het niet verplicht. De uitvaartverzekeraar hoeft bij bedragen die hieronder blijven dus geen gegevens door te geven aan de belastingdienst.

Ligt het bedrag hoger dan hierboven genoemd? Dan is renseignering aan belastingdienst wel verplicht, omdat een vermogen wordt opgebouwd waar belasting over betaald moet worden.

Wanneer betaal je belasting over het opgebouwde vermogen?

Heb je een uitvaartverzekering met een waarde van meer dan €6.859,-? Dan ben je wettelijk verplicht om op 31 december belasting te betalen over het opgebouwde vermogen.

Hierbij gaat de belastingdienst uit van de waardebepaling op 31 december. Dat wil zeggen dat zij alleen kijken naar de waarde van de uitvaartverzekering op die dag. Vergis je niet met het bedrag waar je uiteindelijk voor bent verzekerd, want dit is niet het bedrag waar je belasting over betaald.

Het bedrag waar je wel belasting over betaald is de huidige waarde van jouw uitvaartpolis. Stel je hebt een uitvaartverzekering afgesloten voor €10.000,- en je huidige opgebouwde waarde is €2.000,-, dan betaal je dus alleen belasting over die €2.000,- (de opgebouwde waarde).

Hoe weet je wat de waarde is van jouw uitvaartverzekering?

Niet alleen de belastingdienst krijgt gegevens van jouw uitvaartverzekeraar, maar ook jij zelf natuurlijk. Zo krijg je ieder jaar een duidelijk overzicht waarop staat vermeld wat de huidige waarde is van de polis.

Daarnaast is het mogelijk om deze tussentijds op te vragen bij jouw verzekeraar. Meestal wordt er wel gevraagd waarom je de gegevens wilt opvragen, maar je bent niet verplicht om hier een reden voor op te geven.

In veel gevallen gebeurt het opvragen van de waarde per brief, maar tegenwoordig zijn er veel verzekeraars waarbij je de waarde digitaal op kunt vragen.

Renseignering betekenis in het kort

Uitvaartverzekeraars, banken, beleggingsfondsen en vermogensbeheerders zijn in de meeste gevallen verplicht om bepaalde gegevens door te geven aan de belastingdienst (renseignering belastingdienst).

Hierbij gaat het niet om persoonlijke gegevens van de klant, maar vooral om de waarde van bepaalde gelden die de desbetreffende organisatie beheert voor een klant. Een instelling die gelden of tegoeden van klanten op eigen rekening hebben staan zijn verplicht om renseignering toe te passen.

Staan de gelden op eigen rekeningen van de instelling? Dan zijn zij verplicht om de gegevens door te geven aan de belastingdienst en dus niet de klant. Is er sprake van een individuele vermogensbeheerder en maakt hij of zij gebruik van een bankrekening op naam van de klant? Dan is de bank verplicht om de desbetreffende gegevens door te geven aan de belastingdienst.

Kortom, instellingen of personen zijn verplicht tot renseignering wanneer zij gelden of tegoeden beheren van klanten. Banken hebben nog meer verplichtingen, zo is bijvoorbeeld het overlijden niet melden bij de bank geen slim idee.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.