Hoe werkt een duurzame uitvaart tegenwoordig in Nederland?

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijkere factor in de Nederlandse samenleving, zo ook in de uitvaartwereld. De crematie en begrafenis is niet alleen waardig maar je zorgt er ook automatisch voor dat het milieu op een effectieve manier ontzien wordt.

Uitvaartverzekeraars en organisaties richten zich specifiek op duurzaamheid door een duurzame uitvaart te realiseren. Je kunt ook beginnen met uitvaartverzekeringen vergelijken om alle duurzame opties te bekijken.

Veel mensen die een duurzame uitvaart regelen geven veel om het milieu. Als dit een grote passie is kiezen veel mensen voor een duurzame uitvaart omdat het afscheid wordt ingevuld zoals de overledene het had gewild. Door een steentje bij te dragen aan de natuur heb je een eigen stempel gedrukt op de uitvaart.

Goed werkgeverschap is belangrijk bij duurzaam ondernemen

De uitvaartorganisaties zorgen ten eerste voor goed werkgeverschap. Zo zorgen ze voor de samenleving omdat ze een belangrijke maatschappelijke rol kunnen spelen. Door goed werkgeverschap in de uitvaartbranche hebben mensen in Nederland de kans om een mooie baan te bemachtigen bij een uitvaartorganisatie. Dat medewerkers hun voldoening halen uit het helpen van anderen in zware tijden staat buiten kijf.

Wat kun je doen voor een duurzame uitvaart?

Zoals je misschien al verwacht kan een rouwstoet het milieu behoorlijk belasten. Zeker als de afstanden tussen plechtigheden groot zijn en er veel gasten op de uitvaart aanwezig zijn kan de rouwstoet bijdragen aan een on-duurzaam karakter van de uitvaart.

Bij een duurzame uitvaart worden er zo weinig mogelijk kilometers gemaakt met de auto, ook kunnen de plechtigheden op dezelfde locatie worden georganiseerd. Indien er toch vervoer aanwezig moet zijn kan er gebruik worden gemaakt van vervoer dat geen CO2 uitstoot. Denk daarbij aan een elektrische auto, platte kar of fiets.

Doorgaans worden er ook keuzes gemaakt op andere gebieden zoals een begrafenis op een natuurbegraafplaats, natuurlijk opbaren of de keuze voor een biologisch afbreekbare urn. Doorgaans worden er een aantal criteria gehanteerd om een duurzame uitvaart te realiseren. Zaken waar je dan aan moet denken zijn:

  • Hernieuwbare grondstoffen gebruiken voor de uitvaart
  • Weinig tot geen toxische stoffen gebruiken
  • Biodiversiteit behouden in het gehele proces van de uitvaart
  • Een energiezuinig productieproces
  • Weinig en efficiënt gebruik van transport
  • Eerlijke arbeidsomstandigheden

De bedrijfsvoering van uitvaartorganisaties is duurzaam

Uitvaartorganisaties die zich richten op een duurzame uitvaart zorgen ervoor dat de bedrijfsvoering optimaal is ingericht op duurzaamheid. Zo wordt er zoveel mogelijk digitaal gewerkt en wordt er alleen maar duurzaam materiaal gebruikt.

Uitvaartorganisaties doen dit met duurzame inkoop en de belofte om eerlijk zaken te doen met haar klanten. Uitvaartorganisaties zijn er van overtuigd dat op deze manier de uitvaart van zo min mogelijk negatieve invloed op het milieu heeft.

Duurzame uitvaart in teken maatschappelijke betrokkenheid

Een uitvaartorganisatie die veel betrokken is bij een duurzame uitvaart zal er altijd voor willen zorgen dat de maatschappelijke betrokkenheid optimaal is. We komen namelijk allemaal te overlijden.

Door dit op een open, transparante en maatschappelijk verantwoorde manier te benaderen wordt de Nederlandse samenleving daar mee geholpen omdat iedereen kan zorgen voor een waardig afscheid voor nabestaanden, terwijl dit van zo min mogelijk belastende invloed is op de rest van de samenleving en maatschappij.

Duurzame materialen zoals duurzame kist en duurzaam graf

Een duurzame uitvaart bestaat uit meer dan wat we hierboven besproken hebben. Er is namelijk ook een groot verschil tussen een normale crematie of begrafenis en het is tijdens een duurzame uitvaart mogelijk om gebruik te maken van een zogenoemde duurzame kist.

Er wordt dan vooral gebruik gemaakt van duurzame materialen die gemakkelijk te verkrijgen zijn en die weer opnieuw gemaakt kunnen worden in de natuur. Het komt soms zelfs voor dat er een kist wordt gemaakt van gerecyclede materialen waardoor er nog minder belasting is op het milieu.

Dit noemen ze een duurzaam graf. Je kiest hier vaak voor als je heel bewust het milieu zo weinig mogelijk wil aantasten. Door op deze manier uitvaarten in te richten kunnen de kinderen en kleinkinderen van de toekomst profiteren van onze duurzame manier van handelen.

Het gebruiken van een digitale rouwkaart

Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk online rouwkaarten versturen. Door deze effectieve manier van verzending hoef je geen papier te gebruiken. Als je met de uitvaartverzorger overlegd over het type rouwkaart dat je wil kun je diverse professionele rouwkaarten selecteren.

Doneren aan een goed doel in ruil voor het bloemstuk

Vaak zie je dat mensen die gekozen hebben voor een duurzame uitvaart de bloemen schrappen en de gasten te vragen deze te vervangen voor een goed doel.

Als de persoon in kwestie bijvoorbeeld overleden aan een ziekte zoals kanker heeft hij/zij de mogelijkheid om een donatie te vragen voor een instantie die zich hiervoor inzet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede doelen zoals Unicef of War Child.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.