Hoe kun je een grafsteen uitkiezen voor na de begrafenis

Een grafsteen uitzoeken is voor veel mensen gemakkelijk maar voor anderen is het een van de moeilijkste dingen van het leven. Er is in Nederland een groot aanbod aan natuursteen leveranciers die kant en klare grafmonumenten hebben klaarstaan. Je kunt langs zo’n leverancier gaan en direct een grafsteen uitzoeken voor na de begrafenis.

Het is belangrijk dat je dan een lettersoort kiest en dat je bepaalt welke kleur letters je in de grafsteen gegraveerd wil hebben. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een bepaalde vorm steen in gedachte hebt of dat je een persoonlijke grafsteen wil.

Dit is ook mogelijk want veel bedrijven hebben ontwerpers in dienst om de beste grafsteen te ontwikkelen. Lees verder om erachter te komen welke opties je nog meer hebt, denk daarbij aan de steensoort, het soort bewerking en andere decoraties die mogelijk zijn. Wil je graag meer lezen over de begrafenis? Klik dan op de link.

Welke vorm moet de grafsteen hebben en wat voor type steen kiest u?

Het kiezen van een type steen is een van de belangrijkste onderdelen, je hebt namelijk steensoorten met diverse eigenschappen.

Het type steen heeft ook invloed op de vorm van de grafsteen dus het is belangrijk om goed onderzoek te doen. Lees hieronder verder welke soorten natuursteen er allemaal beschikbaar zijn. Een goede uitvaartpolis is erg verstandig wanneer je wil kiezen voor een dure steensoort, wees verstandig want een goedkope begrafenis is beter voor de portemonnee. 

Een geschuurde grafsteen, een gezoete grafsteen of een korrelige grafsteen

Een graniet steen is van zichzelf vrij korrelig. Echter kan deze steen bewerkt worden zodat deze glad gemaakt wordt. Er zijn over het algemeen 3 verschillende manieren om deze natuursteen te bewerken.

Je kunt met schuur en polijstschijven verschillende gradaties van glans bereiken. Zo is er de mogelijkheid om gezoet graniet te gebruiken, deze heeft een matte glans.

Ook kun je deze steen polijsten waardoor je een hoogglans steen krijgt. Er wordt ook vaak voor een ruwe steen gekozen waardoor het licht net weer anders weerkaatst.

Op deze manier maak je maximaal gebruik van het bijzondere karakter van dit natuurproduct. Je hebt graniet leverbaar in diverse kleuren en soorten. Als je speciale wensen hebt is er dus een hele hoop mogelijk als je een grafsteen wil uitkiezen.

Grafmonumenten die gemaakt worden van graniet

Je kunt tegenwoordig zien dat graniet de meest gebruikte steensoort is bij het maken van grafmonumenten. Dit omdat het een relatief goedkope steensoort is die erg sterk is en dus uitstekend geschikt is als grafsteen. In Nederland hebben we regelmatig te maken met regen waardoor een vochtbestendige grafsteen een pre is.

Graniet is erg sterk en een natuursteen die gebruikt wordt vanwege de grote duurzaamheid. Graniet is zuurbestendig, slijtvast en vorstbestendig en wordt vaak gebruikt voor buiten monumenten en sierbestrating.

Graniet wordt vaak in China en India geworven maar het komt ook uit Zuid-Afrika. Elke soort is uniek en in veel verschillende kleuren en in verschillende motieven. Je kunt kiezen voor de kleur grijs of bruin. Je kunt ook zwarte granieten stenen uit Zuid-Afrika halen. De soorten African Black en Impala komen dan veel voor.

Hardstenen grafstenen, een klassieke grafsteen

Hardsteen is een van de meest bekende en meest gebruikte natuursteensoorten. Tegenwoordig is graniet de meest populaire grafsteensoort.

Het was vooral vroeger zo dat hardsteen werd gebruikt. De meest gebruikte hardsteen is Belgisch hardsteen, dit is een kalk soort die gemakkelijk bewerkbaar is.

Je kunt daardoor goed versieringen en lijnen in een gedenkteken worden gegraveerd. Het is wel zo dat Belgisch hardsteen een stuk zachter is dan graniet waardoor deze extra kwetsbaar is. Zeker als de grafsteen voor een langere tijd bestand moet zijn tegen schade

De keuze voor een marmeren grafsteen

Er zijn veel mensen die een lichtgekleurd grafmonument willen. Je komt dan snel uit op marmer, deze grafsteen is een unieke en stijlvolle natuursteen die al eeuwen gebruikt wordt in luxe gebouwen en monumenten.

Ook deze natuursteen is kwetsbaarder dan graniet en er zijn diverse soorten beschikbaar die vorstbestendig zijn.

Het is ook mogelijk om een zwerfkei als grafsteen te kiezen

Een zwerfkei is een zachte natuurlijke steen die een mooie element vormt voor in een gedenkteken. Door de natuurlijke uitstraling zonder al te veel decoratie is de zwerfkei een mooie grafsteen.

Je ziet vaak dat een zwerfkei gecombineerd wordt met een bronzen belettering op het grafmonument. Met de zwerfkei kun je veel kanten op, er zijn talloze combinaties of ontwerpen mogelijk.

Een glazen grafsteen

Je kunt alle kanten op met glas. Met glas kun je een perfect grafmonument maken voor uw dierbare. Met glas kun je erg veel persoonlijke kenmerken toevoegen aan de grafsteen.

Je kunt glas buigen, lakken, laseren en smelten. Een glazen grafsteen is een uitstekende optie als persoonlijkheid een belangrijke factor is bij het ontwerpen van een grafmonument.

Een grafsteen van Teakhout

Het is ook mogelijk om een houten grafsteen te maken die goed bestand is tegen alle weersinvloeden in Nederland. Meestal wordt er teakhout gebruikt om houten grafmonumenten te maken.

De mooie zachte en natuurlijke uitstraling in combinatie met duurzaamheid maken een grafsteen van teak een uitstekende keuze.

Andere lezen ook:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.