Goedkoopste begrafenis regelen in 2023, wat moet je erover weten?

De vraag naar de goedkoopste begrafenis is de laatste jaren enorm gestegen. Niet gek want een gemiddelde begrafenis kost al snel € 6.000,- tot € 9.000,-. Op zoek zijn naar enkele besparingstips voor een budget begrafenis zijn dan ook geen schande.

Tevens zijn de kosten voor begraven en cremeren de afgelopen jaar flink gestegen, een uitvaart wordt duurder. De prognose staat momenteel op een stijging tussen de 3,5% en 4,5% op jaarbasis. Gelukkig kun je de keuze de maken voor een goedkope begrafenis!

Echter zijn er wel een aantal factoren waar je wel degelijk rekening mee moet houden wanneer je op zoek bent naar een budget begrafenis. Logischerwijs zal je je wensen- en voorkeurenpakket hoogstwaarschijnlijk moeten inperken. Op deze pagina zullen we je alles vertellen over de goedkoopste begrafenis zodat jij precies weet welke stappen je moet ondernemen. Lees je mee?

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende aanbieders en diensten goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van de goedkoopste begrafenis aanbieder in Nederland.

Wat is de goedkoopste begrafenis?

We spreken over de goedkoopste begrafenis wanneer je kiest voor de meest normale en eenvoudige dekking. De gemiddelde uitvaart kost ongeveer € 6.500,-. Wanneer je je wensen zodanig inperkt kun je beschikken over een budget begrafenis voor rond de € 5.000,-. We zullen hieronder even voor je verduidelijken wat je voor zo’n normale en eenvoudige goedkope begrafenis ontvangt wanneer je overlijdt. Lees mee zodat je jouw eigen situatie en wensen goed in kaart kan brengen. De goedkoopste begrafenis moet natuurlijk wel passend zijn.

Het is geen enorm breed dienstenpakket maar de inhoud is wel alles wat je echt nodig hebt. De keuze voor de goedkoopste begrafenis kan dan ook een slimme keuze zijn.

Hoe kan ik mijn eigen budget begrafenis in kaart brengen?

Zoals we je hebben verteld zijn je eigen wensen en voorkeuren voor een pakket een belangrijke factor wanneer je op zoek bent naar een budget begrafenis. Hoe meer wensen je hebt, hoe duurder de begrafenis wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan het aantal mensen die je wil ontvangen tijdens de begrafenis. Logischerwijs moet het dienstenpakket worden verbreed waardoor de kosten van de begrafenis aanzienlijk stijgen.

Zo weet je ook voor welk verzekerde bedrag jij het beste kunt kiezen wanneer je op zoek bent naar een verzekering. Laat de voordelen van deze makkelijke tool niet liggen en kom erachter hoeveel jouw budget begrafenis gaat kosten!

Kenmerken van de goedkoopste begrafenis aanbieder

De goedkoopste begrafenis kan verzorgd worden door tal van verschillende aanbieders. Allereerst zal je moeten nagaan of je bent verzekerd tegen de kosten die de begrafenis met zich meebrengt. Kijk ook naar welke variant je hebt gekozen.

Ben je niet verzekerd? Dan is de goedkoopste begrafenis nog belangrijker. De nabestaanden draaien in dit soort situaties vrijwel altijd op de voor de kosten. Gelukkig is het mogelijk om een goedkope begrafenis te regelen met de goedkoopste aanbieders op de markt.

Echter zal je wel rekening moeten houden met een zeer beperkt dienstenpakket. Het is dan ook de meest eenvoudige begrafenis waar je uit kunt kiezen.

Als we kijken naar een budget begrafenis laat deze zich natuurlijk voornamelijk kenmerken door de kosten. Kies je voor een crematie dan zal je ongeveer € 1.450,- moeten betalen. Dit komt omdat de kosten voor crematie een stuk lager liggen dan bij een traditionele uitvaart/begrafenis. Bij een traditionele begrafenis betaal je voor deze variant € 100,- meer.

Dienstenpakket van de goedkoopste begrafenis

 • De mogelijkheid voor een digitale rouwkaart
 • Het melden en verdere formaliteiten melden bij het overlijden
 • De opbaring van de overledene
 • Een zeer eenvoudige en standaard kist (velen kiezen voor een goedkope begrafenis in kartonnen kist)
 • Transport van de overledene naar het rouwcentrum
 • Aangifte van overlijden bij de burgerlijke stad
 • Zeer eenvoudig rouwboeket/stuk
 • Algemeen graf
 • Gedenkteken tijdens de begrafenis
 • As bestemming bij een crematie

In principe is alles aanwezig wat essentieel is voor een goed geregelde begrafenis. Je zult wel zien dat het aanzicht erg sober kan uitvallen. Daarnaast zal je ook rekening moeten houden met het feit dat de goedkoopste begrafenis niet altijd even flexibel is. De crematie of begrafenis moet namelijk plaatsvinden op een locatie waarmee de verzorger een contract heeft afgesloten. De keuzevrijheid is dan ook erg beperkt.

Budget begrafenis dienstenpakket uitbreiden

De goedkope begrafenis aanbieder biedt je vaak de mogelijkheid om het standaard dienstenpakket uit te breiden. Houd wel rekening met meerkosten. Sommige mensen laten zich verleiden en besluiten om het standaardpakket van de goedkoopste begrafenis uit te breiden. Echter is het in dit geval vaak slimmer om voor een reguliere variant te kiezen. Aanvullende diensten zijn vaak namelijk flink duurder.

Wil je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een afscheidsdienst in het rouwcentrum? De kosten hiervoor liggen op € 400,-. Nog meer uitbreiden? Dan betaal je € 1.050,- voor een aula plechtigheid, koffie en cake. Goed om te weten is dat vrijwel alle diensten zo goedkoop mogelijk zijn geregeld. Dit kan je er dan ook vanaf zien. Houd hier dan ook zeker rekening mee tijdens goedkoopste begrafenis vergelijken.

Verschil tussen de reguliere en goedkope begrafenis

Voordat je de keuze maakt voor de goedkoopste begrafenis raden we je aan om de verschillen met een reguliere begrafenis te bekijken. De goedkoopste begrafenis aanbieder zal bijvoorbeeld geen rouwadvertentie plaatsen in een landelijke krant.

Er zal onder andere worden bezuinigd op het vervoer tijdens de begrafenis en op het eten en drinken na de begrafenis of crematie.

Ook kan het zo zijn bij een goedkope begrafenis dat het opbaren van de overledene en de aula plechtigheid achterwege worden gelaten, dit zijn namelijk behoorlijk hoge kostenposten en door deze te schrappen kan de begrafenis een stuk goedkoper worden uitgevoerd.

In sommige gevallen komt de begrafenisverzorger niet bij de nabestaanden thuis maar de begrafenis zal telefonisch besproken worden. Wil je persoonlijk contact en echte ondersteuning? Dan raden we het je niet aan om voor de goedkoopste begrafenis te kiezen.

Een goedkope begrafenis afsluiten

Als je een goedkope begrafenis wilt afsluiten dan zal je de verschillende begrafenisverzekeringen moeten vergelijken om zo een budget begrafenis te vinden. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig rond de € 6.500,-. en zoals al werd benoemd zullen de kosten voor een begrafenis alleen maar stijgen. Een goedkope begrafenis is er al vanaf ruim € 1.450.

Er zijn mede door de crisis meer consumenten welke hierdoor liever een goedkope begrafenis willen dan een uitgebreide duurdere uitvaart. Denk wel altijd goed na voordat je besluit om een goedkope begrafenis af te sluiten.

Een betrouwbare goedkope begrafenis

Bij de goedkoopste begrafenis hoort een goedkope, betrouwbare verzekering. Het verzekerde bedrag van een goedkope verzekering is stukken lager dan die van een reguliere verzekering. Dit ligt natuurlijk ook voor de hand omdat verzekeraars de premie laten afhangen van het totale bedrag dat verzekerd moet worden.

Als je echt op de kosten wilt besparen dan is de goedkope verzekering een goede optie, maar houd in het achterhoofd dat als je uitgebreidere, persoonlijke wensen hebt je al snel een wat duurdere verzekering zal moeten afsluiten.

2
2

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.