Kom alles te weten over rouwboeket bestellen met onze informatiegids!

Een afscheid met bloemen in de vorm van een rouwboeket wordt doorgaans bij iedere uitvaart in Nederland gekozen. Er zijn een aantal mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Maar ook een aantal zaken waar je goed op moet letten. Een rouwboeket bestellen kan af en toe lastiger zijn dan dat je denkt. Het is dan ook niet gek dat veel mensen kiezen voor een begrafenisondernemer die helpt bij het regelproces.

Rouwboeket bestellen, alles wat je moet weten

Wil je rouwbloemen bestellen dan zal je in de eerste instantie een keuze moeten maken uit een stijl en vorm. Houd daarnaast ook rekening met het feit dat de prijzen voor rouwboeketten relatief hoog liggen. Zo kan het al snel voorkomen dat de kosten tussen de € 200,- en € 300,- uitkomen, en dat is maar een klein deel van alle uitvaart kosten. Lees je met ons mee voor flinke besparingen? Dan weet je namelijk precies waar je op moet letten tijdens een rouwboeket bestellen.

Waar kan ik een rouwboeket bestellen?

Rouwbloemen bestellen is mogelijk bij een aantal verschillende partijen. Bij vrijwel alle aanbieders heb je te maken met een flink aanbod aan verschillende bloemen, kleuren en vormen. Veelal wordt er gekozen voor een presentatie van de meest verkochte rouwbloemen.

Hierdoor wordt de keuzestress een stuk minder en kom je makkelijk tot een mooi eindresultaat. Wil je in plaats van rouwbloemen bestellen een rouwkrans bestellen? Door het grote aanbod is dit vaak geen probleem.

Wat is het verschil tussen een rouwboeket en een rouwstuk?

Wil je een rouwboeket stellen? Houd rekening met het feit dat er een verschil zit tussen een rouwboeket en een rouwstuk. De prijsverschillen daarentegen verschillen niet enorm. Echter zullen we je wel even uitleggen wat deze twee begrippen precies inhouden. We spreken over een rouwboeket wanneer het is gebonden en nog bewaterd dient te worden tijdens de uitvaart.

We spreken van een rouwstuk wanneer de rouwbloemen zijn verwerkt in steekschuim, ook wel oasis genoemd. Het schuim neemt water op waardoor de rouwbloemen bewaterd blijven. De keuze voor een rouwstuk is dan ook vaak wat flexibeler. De bloemen verwelken ook minder snel.

De mogelijke bindvormen van rouwboeketten

Een rouwstuk is te verkrijgen in een aantal verschillende bindvormen. De keuze voor een bindvorm is afhankelijk van de wensen van de overledene of nabestaanden. Daarnaast is het goed om te weten dat de prijzen voor een rouwstuk voornamelijk afhankelijk zijn van de bindvorm en gekozen bloemen.

De rouwbloemen, ook wel grafbloemen genoemd, worden aan de hand van de gekozen vorm gebonden. Wanneer je een keuze gaat maken uit het grote assortiment aan bloemen uitvaart zal je ook de keuze voor een vorm door moeten geven.

Hieronder hebben we de meest gekozen bindvormen voor rouwboeketten met je besproken. Zo kun jij een passende vorm kiezen die past bij de overledene. Het is immers geen onbelangrijk deel van de uitvaart.

Biedermeier is een veel gekozen bindvorm

Een populaire bindvorm voor een rouwbloemwerk is de zogenaamde Biedermeier. Deze bindvorm laat zich kenmerken door een halve bol welke is bepakt met tal van prachtige bloemen. Alle grafbloemen tezamen vormen een prachtig rouwstuk. De keuze uit het soort rouwbloemen kan erg divers zijn. Houd wel rekening met het feit dat de bindvorm Biedermeier het mooiste tot zijn recht komt wanneer de bloemen over dezelfde lengte beschikken.

Daarnaast wordt het Biedermeier rouwstuk aangeboden in verschillende formaten. Bij de meeste binders kun je kiezen voor een Biedermeier rouwstuk tussen de 40 en 50 cm. Logischerwijs wordt het duurder wanneer het formaat toeneemt.

Het traditionele rouwboeket

Het grote deel van de uitvaartconsumenten kiest bij het begrafenis bloemen bestellen voor het traditionele rouwboeket. Deze bindvorm laat zich kenmerken door de manier van tentoonstellen. De meeste rouwboeketten worden gebonden om te liggen. Dit zorgt voor een prachtig aanzicht en kan op meerdere manieren gebruikt worden. Ook deze bindvorm wordt door de meeste binders aangeboden in een klein, middel en groot formaat.

Het uitvaart boeket kan dan ook meerdere keren gebruikt worden tijdens de uitvaart. In de meeste gevallen wordt het rouwstuk op de kist van de overledene gelegd. Het is een speciale plek waardoor mensen veel waarde hechten aan een kwalitatief en goed uitziend rouwstuk. Denk bijvoorbeeld dus goed na over de bloemen welke je wil gaan verwerken in het rouwboeket.

Rouwstuk voor in de vaas

Een andere veel gekozen variant van de hierboven genoemde bindvorm is een rouwstuk in een vaas. Het is dus niet verplicht om voor een liggen boeket te kiezen. Vaak liggen de kosten wat hoger omdat de vaas extra kosten oplevert. Het merendeel van die mensen kiest dan ook voor liggend rouwbloemwerk.

Ovaal uitvaart boeket

Een andere veelvoorkomende bindvorm is het ovalen uitvaart boeket. Zoals de naam al voortzegt betreft de vorm een ovaal. Dit bindwerk laat zich kenmerken door een prachtige mengeling van bloemen met verschillende kleuren. Niet helemaal volgens wens? Het ovalen uitvaart boeket wordt vaak ook in een gegroepeerde variant aangeboden. De verschillende soorten bloemen zitten gegroepeerd op het uitvaart boeket.

Met name bij deze bindvorm is de keuze voor rouwbloemen geen onbelangrijke. Zoals je wellicht zelf al weet zijn er een aantal soorten bloemen welke qua kleurstelling totaal niet bij elkaar passen. Gelukkig zal de binder je vaak van advies voorzien zodat jij uiteindelijk over een prachtig ovaal uitvaart boeket beschikt.

Kistbedekking met rouwbloemen

De laatste jaren zien we ook steeds meer de halve- of hele kistbedekking terugkomen. Zoals de naam eigenlijk al een beetje verklapt wordt de grafkist van de overledene versiert en bedekt met rouwbloemen naar eigen keuze.

Bij de meeste binders en partijen kun je kiezen voor een goedkope en duurdere variant. Vaak wordt er voor de goedkope kistbedekking de afmeting van 110 cm gehanteerd. Een hele kistbedekking wordt logischerwijs duurder doordat de hele kist bedekt moet worden met een vrij kostbaar rouwbloemwerk.

Begrafenis boeket in druppelvorm

Een bindvorm die de laatste jaren steeds vaker wordt gekozen is het begrafenis boeket in de vorm van een druppel. Een begrafenis bloemstuk in de vorm van een druppel laat zich kenmerken door een van boven naar beneden aflopende vormen. Hoe verder naar beneden, hoe voller het rouwboeket wordt. Mede door de relatief lage kosten en toch een prachtig begrafenis boeket kiezen veel mensen voor deze bindvorm. De meeste binders bieden je de keuzemogelijkheid tussen een aantal formaten.

De grafkrans

Hierboven hadden we het al kort over bindvormen met een dieper achterliggen betekenis. Hier besproken we ook al kort de grafkrans. Speciale gelegenheden en herdenkingen worden vaak aangekleed met een grafkrans. De grafkrans zal je wellicht herkennen van de nationale dodenherdenking in Nederland. Ieder jaar wordt er op de dam stil gestaan bij de verloren soldaten in de tweede wereld oorlog. De grafkrans dient dan ook vaak symbool voor de vrijheid in ons land.

Wil je een rouwkrans bestellen? Kleurrijke bloemen in combinatie met groen van de planten levert werkelijk waar een prachtig rouwboeket/rouwstuk. Ook deze bindvorm is in tal van verschillende maten te verkrijgen. Logischerwijs zal de grafkrans prijs stijgen wanneer het formaat groter wordt. Er moeten immers meer rouwbloemen worden gebruikt.

Bloemen voor begrafenis in vlindervorm

Begrafenis bloemen bestellen met een diepere betekenis? De vlinder staat symbool voor de vrijheid in het leven. Lange tochten zonder grenzen, een kleurrijk dier welke de hemel kan bereiken. Er zijn dan ook die kiezen voor de bloemen voor begrafenis in een vlindervorm. Het gros van de nabestaanden kiezen voor een kleurvol rouwboeket.

Je zult ook veel vlinder rouwboeketten tegenkomen in de vorm van een vlinder bij jong gestorven personen. Met name voor overleden kinderen wordt er gekozen voor het betekenisvolle vlinder grafbloemstuk.

Grafstuk in een kruisvorm

Het grafstuk in de vorm van een kruis wordt vaak gekozen door de overledene en nabestaanden in de christelijke sfeer. Ook op het afscheid wordt er hoge waarde gehecht aan de verbinding met de religie. Een begrafenis bloemstuk in de vorm van een kruis kan dan ook zeer goed passen. Witte rozen met een aantal kleurrijke soorten creëren een prachtig werk welke kan worden gezien als een respectabel rouwstuk.

Grafbloemstuk in een sterren vorm

Je kunt er ook voor kiezen om de bloemen voor begrafenis te laten binden in de vorm van een ster. Het wordt niet vaak gekozen maar mag zeker niet ontbreken. Net als met de vlindervorm kan een ster voor veel mensen een diepere betekenis hebben die de pijn enigszins verzachten. Ook wordt de prijs voor het sterren rouwboeket hoger. Het binden is namelijk wat gecompliceerder.

Rouwboeket bezorgen

Het grotendeel van de nabestaanden prefereert de keuzemogelijkheid rouwboeket bezorgen. Ze willen zich het liefste niet bezig houden met formaliteiten en zich volledig op het rouwen richten. De binder kan het rouwboeket versturen naar het uitvaartcentrum of huisadres, wat jij wil. De meeste binders vragen voor een rouwboeket bezorgen geen geld. Ook hoef je je geen zorgen te maken over weekenden en feestdagen. Er wordt namelijk vaak 7 dagen per week bezorgd door heel Nederland.

Rouwboeket versturen vanaf de binder

Er zijn ook veel mensen die liever het rouwboeket versturen vanaf de binder naar het uitvaartcentrum. Vaak omdat er thuis geen plek is of omdat er een te hoge emotionele lading op ligt. Dit kunnen wij goed begrijpen. De meeste partijen kunnen het rouwboeket opsturen naar de uitvaart locatie.

Een grafstuk bestellen

Naast het bestellen van een rouwboeket kun je ook de keuze maken voor een zogenaamd grafstuk. We spreken over een grafstuk wanneer het grafbloemen betreft die je meeneemt bij het bezoek van een dierbare haar of zijn graf. Een grafbloemstuk kan gebruikt worden voor de versiering van het graf. Echter wordt het grafstuk vaak gebruikt als teken van respect en dat er nog aan de dierbare wordt gedacht.

Een rouwboeket wordt voornamelijk gebruikt tijdens de uitvaart en wordt soms in de vorm van een grafstuk op het graf gelegd. Net als rouwboeketten kun je een grafstuk afsluiten in tal van verschillende vormen en maten. Daarnaast bestaat er een ontzettend ruime keuze uit grafbloemen. De vraag naar het grafbloemstuk is altijd groot, echter zijn er nog meer mogelijkheden.

Zo kunnen er ook hele planten worden gebruikt om een eerbetoon aan het graf achter te laten. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een grafkrans te kiezen. Heb je een uitvaartverzekering? Dan zijn de bloemen in de meeste gevallen standaard meeverzekerd en wordt er geholpen bij het maken van de juiste keus.

Grafstuk met planten

Op dit vlak onderscheidt het grafstuk zich duidelijk van het rouwboeket. Hierbij kun je namelijk niet met volledige planten werken. Met een grafstuk wordt deze verwerkingsmanier steeds populairder. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat een grafstuk met planten weinig tot geen onderhoud vereist. Daarnaast hebben de gebruikte planten een langere levensduur en kun je langer genieten van een grafbloemstuk.

Er zijn dan ook een aantal voorbeelden van grafstukken waarin planten zijn verwerkt. Je hoeft ze minder te voorzien van onderhoud door gebruik van scherven, mos, vetplanten en andere planten. Met name de vetplanten zorgen ervoor dat het grafstuk niet intensief onderhouden hoeft te worden. Deze plantjes zullen namelijk flink wat water en voedsel opslaan, regelmatig water geven is dan ook niet nodig.

Bekijk meer informatie

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.