Begrafenis kosten vergelijken & berekenen?

Bekijk alle informatie over de begrafenis, producten en diensten rondom overlijden. Volledige prijzen zonder kleine lettertjes, actuele informatiegidsen en meer.

MEEST GEKOZEN
Premie 18-jarige

De premies zijn berekend met de volgende gegevens:
– 01-01-2004 (18 jaar)
– Niet roker & gezond persoon
– Geen kinderen of partner

€ 7.25,-

Rated 4,5 out of 5
4,5/5
Dienstenpakket

Plus

Verzekerd bedrag

Bedrag wat verzekerd is voor de uitvaart. Op basis van dit bedrag wordt de premie bepaald. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de maandelijkse premie.

9.000,-

Wat kost een begrafenis?

Tegenwoordig is een begrafenis een dure aangelegenheid geworden. Je bent al snel tussen de €7000,- en €11.000,- kwijt aan een vrij normale begrafenis.

De crematie is een stuk goedkoper maar nog steeds erg kostbaar, je bent daar ongeveer tussen de €6.500,- en €9.000,- kwijt. Veel mensen onderschatten deze kosten waardoor ze onnodig tegen hoge kosten aanlopen.

Begrafeniskosten worden onderschat

Bijna 1/3 van de 18 tot 34-jarigen denkt dat een uitvaart minder dan 5000 euro kost terwijl zelfs 18% van de mensen van 35 jaar of ouder dit ook denkt. Dat geeft stof tot nadenken want als je geen onderzoek hebt gedaan kun je flink schrikken van de totale kosten van een begrafenis.

Zoals je net al kon lezen liggen de kosten voor een begrafenis een stuk hoger dan de kosten voor een crematie. Dit komt door de kosten voor het graf die behoorlijk kunnen verschillen per gemeente.

Gelukkig kun je dit soort zaken goed verzekeren bij een begrafenisverzekeraar die extra op deze lokale verschillen let.

Hoe zorg ik voor een goedkope begrafenis?

Een uitvaart naar wens, dat is wat verzekeringsmaatschappijen je willen bieden. Een goedkope uitvaart die alleen goedkoop is in de financiële zin, en net zo stijlvol en respectvol als een duurdere.

Of je nu kiest voor een goedkope crematie of een goedkope begrafenis, alles is mogelijk. Veel uitvaartverzorgers denken graag met je mee en helpen daar waar je dat wil & verwacht.

Actuele informatiegidsen met alles over de begrafenis

Alle verzekeraars en diensten onafhankelijk vergelijken

Makkelijk begrafenis kosten berekenen om de laagste prijs te vinden

Direct op de hoogte van het laatste nieuws

Vind de beste begrafenis diensten

Raadpleeg informatiegidsen, vergelijk begrafenis diensten op basis van prijs, kenmerken en beoordelingen.

Betrouwbaar vergelijken

Verschillende verzekeraars, polissen en
premies op 1 plek voor een eerlijk en
overzichtelijk resultaat

Meer voor jezelf en thuis

Betaal minder premie voor je
begrafenis diensten & houd meer over voor de leuke dingen in het leven

100% Veilig en onafhankelijk

Direct vergelijken, zonder gegevens op te geven. Je sluit de diensten altijd veilig af op de website van de verzekeraar

Group 514
Group 513
Group 512 1

Begrafenis diensten vergelijken

De gemiddelde begrafeniskosten zijn dit jaar
€ 7.500,- & bijna 70% van de Nederlanders
is gedekt met een uitvaartverzekering

writer img clipped

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

property child

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

property trend

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

property value

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

property costs

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

property child

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

property trend

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

property value

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

property costs

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

property child

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

property trend

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

property value

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

property costs

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Wat moet je allemaal regelen bij een begrafenis?

Wat te regelen bij overlijden? Er komt in een keer veel op je af. Weet je wat de wensen van je dierbare zijn na overlijden: begrafenis of crematie? Je kunt zelf alvast nadenken over een aantal zaken.

  • Wat te regelen na overlijden van mijn ouders?
  • Is er een adressenlijst?
  • Hoe regel ik de financiële zaken?

Het zijn allemaal lastige vragen waar je graag snel helder antwoord op wil hebben. Gelukkig heb je de mogelijkheid om binnen je verzekering een uitvaartverzorger te kiezen die je hierin begeleid.

Een begrafenis verzekering is een belangrijke verzekering. Door een dergelijke dekking af te sluiten zorg je ervoor dat de kosten voor je begrafenis zijn gedekt. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor je nabestaanden.

Ook wel bekend onder de naam

Een begrafenisverzekering staat ook wel bekend als een uitvaartverzekering. Met de verzekering kun je kiezen voor zowel een begrafenis als een crematie. Daarnaast is het vaak mogelijk om gebruik te maken van een ervaren, kundige en lokale uitvaartverzorger.

Je kunt bij verzekeraars kiezen uit verschillende dekkingen voor je begrafenisverzekering, zodat je altijd een passende verzekering kunt afsluiten die op je wensen aansluit. Benieuwd geworden? Neem een kijkje in de vergelijker.

  • Nabestaanden hebben volledige vrijheid bij het samenstellen van de uitvaart
  • Uitgekeerd bedrag mag ook buiten de uitvaart besteed worden
  • Hogere premie ten opzichte van de Natura polis

De kosten van de begrafenis zijn vaak ook een belangrijk onderwerp. Veel families die gebruik maken van een ‘budget uitvaart’ hebben minder keuzemogelijkheden dan bij een reguliere uitvaart.

De kosten voor een kist

De kosten van een kist vormen een belangrijk onderdeel van het totale kostenplaatje van een begrafenis. Er zijn veel mogelijkheden voor de kist, maar u kunt ook kiezen voor een andere optie zoals een wade. De wade is een soort doen waarin de overledene wordt gewikkeld.

De overledene wordt dan gedragen op een speciale baarplank. Na het kiezen van de kist kunt u een grafkeuze gaan maken, lees hieronder verder welke opties er mogelijk zijn.

Aanbieders van budget begrafenissen

Aanbieders van goedkope begrafenissen kunnen deze goedkoop aanbieden omdat het systeem waarmee zij werken is gebaseerd op inkoop van grote aantallen dezelfde producten en diensten(kisten, condoleanceboeken, catering, etc.) waardoor de prijs laag is.

Bij een budget begrafenis is het niet mogelijk om zelf de locatie van het afscheid en de begrafenis of crematie te kiezen.

Tegenwoordig kun je zelf de locatie kiezen waar je begraven wil worden. Dat kan bijvoorbeeld in je woonplaats, geboorteplaats of in het buitenland zijn. We zien steeds vaker dat religie een grote rol speelt in deze keuze.

De keuze van de laatste rustplaats beperkt zich niet alleen tot Nederland, begrafenisverzekeraars helpen steeds vaker om ook vervoer naar het buitenland te realiseren.

Verschillende soorten graven

Daarnaast kun je verschillende soorten graven kiezen, zo kun je kiezen voor een eigen graf of een algemeen graf. Er gelden specifieke regels voor ieder soort graf, lees de meest gestelde vragen sectie onderaan deze pagina om daar meer informatie over te lezen.

Kiezen rustplaats is een gevoelskwestie

Over het algemeen zien we dat het kiezen van de laatste rustplaats een echte gevoelskwestie is. De ligging, bereikbaarheid, kosten en uitstraling zijn vaak de grootste factoren in de keuze voor een begraafplaats. Veel mensen kiezen ook voor een natuurbegraafplaats waar de natuur zoals een bos een grote rol speelt.

Mask Group 41

Handige artikelen

hoe lang duurt een begrafenis image

Hoe lang duurt een begrafenis precies? Lees in onze gids hoe het in zijn werk gaat!

Wij krijgen zo nu en dan wel eens de vraag: “Hoe lang duurt een begrafenis nou eigenlijk?”. Een begrafenis heeft niet direct een vaste tijd en het hangt van de

22 ,05, 2021

grafsteen rechten begraafplaats image

Hoe zit het tegenwoordig met de grafrechten in Nederland, waar moet je op letten?

Nadenken over grafrechten is niet iets waar veel mensen direct mee bezig zijn. Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat je overleden bent neem je nog steeds ruimte in

18 ,02, 2019

Mask Group 33

Wat voor begrafenis kleding kan ik dragen?

De begrafenis kleding is erg belangrijk. Vaak is de rouwkaart leidend en wordt er gevraagd om een bepaalde kleur of kledingstijl te hanteren. Als er geen gewenste kleding op de begrafeniskaart staat kijk dan goed naar het type rouwkaart. Is deze klassiek of conservatief?

Dan kunt u het beste kiezen voor een klassieke outfit, waarbij veel zwart, weinig bloot en dichte schoenen gezien worden als gewenst. Als er geen duidelijke kledingstijl staat aangegeven op de rouwkaart raden wij een kledingstijl aan met donkere kleuren of grijs.

Gepaste kleding bij een begrafenis

Zorg er in ieder geval voor dat u gepaste kleding bij een crematie of begrafenis draagt. Kleding zonder gaten of scheuren. Ook is het belangrijk dat kleding er netjes uitziet en geen vlekken heeft.

Hoe lang na overlijden dient begrafenis plaats te vinden?

In de wet staat dat de tijd tussen overlijdens en de begrafenis moet zitten mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden.

De begrafenis moet uiterlijk op de 6e werkdag na de dag van het overlijden plaatsvinden, daarbij tellen weekenden en feestdagen niet mee aangezien dit geen formele werkdagen zijn.

Uitzondering op de normale tijd tussen overlijden en begraven

In sommige gevallen mag er afgeweken worden van deze tijden. Als een arts advies geeft mag de burgemeester van de gemeente waar het stoffelijk lichaam zich bevindt een andere termijn stellen.

Dit kan bijvoorbeeld zo zijn om godsdienstige redenen of omdat de familie uit een ander land de begrafenis wil bijwonen.

Wat voor graf wil je kiezen voor de begrafenis?

De keuze voor een begraafplaats is natuurlijk belangrijk, toch zijn er nog een aantal factoren die de grafkosten bepalen. Zo is het soort graf dat gekozen wordt ook een van de grootste factoren in het totale kostenplaatje. Je kunt namelijk kiezen voor een algemeen graf of een eigen graf.

De keuze voor het graf

Als je kiest voor een algemeen graf komen er meer personen in een graf te liggen die geen band met elkaar hebben. Als je kiest voor een eigen graf komen er meerdere personen te liggen die een band met elkaar hebben zoals familieleden of andere dierbaren. Daarnaast bepaal je zelf wie er in het eigen graf komen te liggen.

De keuze voor een natuurgraf

Veel mensen vinden het een prettige gedachte dat alles wat uit de natuur komt weer terug gaat naar de natuur. Dat is de gedachte achter een natuurbegraafplaats. Er worden alleen maar duurzame materialen gebruikt zoals een biologisch afbreekbare grafkist.

De keuze voor een zandgraf

Veel begraafplaatsen liggen meestal in het zand. Daardoor is de meest gekozen keuze een zandgraf. De reden hiervoor is dat zand het beste is voor ontbinding van het lichaam. Een zandgraf heeft geen verstevigde wanden, uitvaartkisten liggen bij een zandgraf in het zand.

De keuze voor een keldergraf

Kledergraven hebben vaak gemetselde of betonnen zijwanden, een bodem en een afdekzerk, de uitvaartkisten liggen dan in een afgesloten ruimte en niet in het zand. Een keldergraf is daardoor duurder dan bijvoorbeeld een zandgraf.

Is het gebruik van een kist verplicht?

Het gebruiken van een uitvaartkist is tegenwoordig niet meer verplicht bij een begrafenis. Je kunt namelijk ook gebruik maken van een lijkwade in overleg met de beheerder van een begraafplaats. Deze moet namelijk toestemming geven om een begrafenis te realiseren zonder uitvaartkist. Druk op de link om meer te weten te komen over de doodskist.

Wat moet je doen als je de begrafenispolis kwijt bent?

Het is natuurlijk vervelend als je de begrafenispolis verloren bent, we raden altijd aan om deze op een makkelijk te onthouden plek neer te leggen zodat je altijd terug kunt vallen op deze documentatie in het geval van overlijden. Zo hoef je niet eeuwen op zoek naar informatie en kun je de begrafenis een stuk makkelijker realiseren.

Als je de begrafenispolis kwijt bent

Als je de begrafenispolis verloren bent kun je over het algemeen wel een kopie opvragen bij de afdeling polis administratie van je verzekeraar. Je krijgt dan meestal een nieuwe polis opgestuurd na het betalen van de administratiekosten.

Er moet namelijk een nieuwe polis worden opgevraagd en dat kost geld. Dat betekent overigens niet dat je zonder polis helemaal niets kunt, je kunt gewoon contact opnemen met je verzekeraar om de begrafenis te realiseren.

Zonder polis wordt het echter wel wat lastiger om er precies achter te komen of iemand verzekerd was en hoe diegene verzekerd is. We raden je daarom altijd aan om de polis goed te bewaren zodat je dit soort problemen uit de weg kunt gaan.

Kun je een begrafenis in het buitenland organiseren?

Het is tegenwoordig niet moeilijk meer om een begrafenis of crematie in het buitenland te laten plaatsvinden, het komt namelijk steeds vaker voor dat mensen die niet in Nederland geboren zijn begraven willen worden in het land van herkomst.

Ga er wel vanuit dat een begrafenis in het buitenland een stuk duurder is, er moeten namelijk kosten worden gemaakt zoals reiskosten. Gelukkig is het mogelijk om dit soort kosten te verzekeren met een begrafenispolis.

Kun je elk monument op de grafplaats plaatsen?

Zoals je wellicht in de bovenstaande vraag hebt gelezen is het plaatsen van een eigen grafsteen bij een algemeen graf vrij lastig.

Als je gekozen hebt voor een eigen graf zijn er een stuk meer mogelijkheden, je moet er wel rekening mee houden dat de regels op elke begraafplaats verschillend zijn.

Het kan namelijk zo zijn dat een gemeente bepaalde eisen heeft voor afmetingen en het gebruikte materiaal. De informatie over dit soort regels kun je gratis opvragen bij de desbetreffende gemeente.

Wat is een algemeen graf precies?

Als we spreken over een algemeen graf hebben we het over een grafplaats waar meerdere personen komen te liggen die geen band met elkaar hebben.

Over het algemeen bepaalt de begraafplaats welke personen in het graf komen te liggen. Het is doorgaans niet mogelijk om een algemeen graf te verlengen omdat deze na 10 jaar worden geruimd.

Het plaatsen van een eigen grafsteen is bij een algemeen graf vrij lastig omdat er verschillende personen in het graf liggen. Ook zijn er vaak strenge regels actief bij een algemeen graf, het is daarom lastig om een eigen grafsteen te plaatsen.

Wat moet je allemaal regelen voor een begrafenis?

Er moeten behoorlijk wat dingen geregeld worden voordat je een begrafenis kunt organiseren. Denk aan het uitzoeken van administratieve taken, het afsluiten van een begrafenisverzekering, het contact met de begrafenisondernemer en talloze andere praktische zaken zoals de datum en locatie en de kosten van de begrafenis vaststellen.

Begrafenis en Corona in Nederland

Er zijn momenteel weinig coronamaatregelen. Naast de algemeen geldende adviezen zijn er geen verdere beperkingen voor het contact van de uitvaartondernemer met de nabestaanden, tenzij zij ook COVID-19 of met COVID-19 samenhangende gezondheidsproblemen hebben of in isolatie/quarantaine zitten.