Wat is obductie? Lees alles van A tot Z!

Wanneer jouw partner, familielid of dierbare overlijd kan het zijn dat de behandelend arts jou vraagt of zij obductie mogen laten plaatsvinden bij de overledene. Obductie is een verzamelwoord voor onder andere: autopsie, sectie en postmortaal onderzoek.

Na het overlijden van een dierbare kan het soms moeilijk zijn om hier direct een keuze over te maken door verdriet of andere emoties. Toch is het verstandig om de informatie op deze pagina goed door te nemen om erachter te komen wat obductie precies inhoudt, zodat je vervolgens een goede keuze kunt maken.

Obductie betekenis: wat houdt het precies in?

Als er iemand komt te overlijden vragen behandelend artsen vaak of zij toestemming hebben voor het laten plaatsvinden van obductie. Dit houdt in dat er een inwendig onderzoek zal plaatsvinden bij een overleden patiënt. Dit onderzoek wordt altijd uitgevoerd door een patholoog (medisch specialist). De patholoog begint altijd met een uitwendig onderzoek, waarbij hij of zij gaat kijken naar de buitenkant van het lichaam. In sommige gevallen laten zij een röntgenfoto, ct-scan of mri-scan maken van het lichaam.

Naast uitwendig, ook inwendig onderzoek

Na het uitwendige onderzoek start de patholoog met het inwendige onderzoek (sectie verrichten). Hierbij wordt er vooral gekeken naar alle organen van de overleden patiënt. Vervolgens wordt er uit de organen een stukje weefsel genomen voor microscopisch onderzoek, dit omdat niet alle afwijkingen met het blote oog kunnen worden vastgesteld. Dit onderzoek wordt uiteraard met respect voor de overledene verricht.

Na het onderzoek worden de organen waarvan het onderzoek is afgerond teruggeplaatst in het lichaam, zodat het lichaam kan worden overdragen aan de uitvaartverzorger. Bij het opbaren van een lijk wordt de overledene aangekleed.

Van de obductie is dan niets meer te zien, tenzij er schedellichting heeft plaatsgevonden en de overleden persoon geen haar op zijn hoofd heeft. Een schedellichting wordt uitgevoerd voor hersenonderzoek, maar het kan zo zijn bezwaar tegen hebt. In dat geval kan er in overleg met de behandelend arts een plaatselijke obductie plaatsvinden.

Waarom obductie en wat zijn de doelen hiervan?

Er zijn een aantal reden waarom een obductie plaats kan vinden. Meestal worden ze verricht voor medische doeleinden, waarbij ze bijvoorbeeld kijken naar de doodsoorzaak. Hieronder kun je in één oogopslag zien wat de redenen zijn:

  • Onderzoek om te zien wat er in de laatste levensfase van een persoon gebeurd. Zo kunnen artsen controleren of een bepaalde medische behandeling juist is uitgepakt en hoeveel effect deze heeft gehad
  • Het vaststellen van de doodsoorzaak en hoe de patiënt uiteindelijk is overleden. Artsen en nabestaanden willen vaak weten om welk ziekteproces het gaat en hoe het ziekteproces is verlopen
  • Gevolgen voor familie of nabestaanden vaststellen. Soms komen artsen er tijdens een obductie achter dat de patiënt aan een erfelijke of besmettelijke ziekte heeft geleden die gevolgen kan hebben voor familieleden of nabestaanden. Zij willen de nabestaanden hiervan op de hoogte brengen, zodat zij weten wat ze het beste kunnen doen
  • Tot slot kunnen obducties heel erg cruciaal zijn voor de wetenschap en onderwijs voor artsen in opleiding.

Zoals je kunt lezen zijn er een aantal verschillende doelen die bereikt willen worden door middel van obductie. We raden je aan om goed te overleggen met alle nabestaanden om erachter te komen wat de beste beslissing is, dit kan namelijk een enorme verlichting zijn tijdens het komende rouwproces. Zelf kun je ook je lichaam afstaan aan de wetenschap.

Wat bedragen de obductie kosten?

Na het plotseling overlijden van een persoon is het natuurlijk niet fijn om direct de vraag te krijgen of zij (door middel van obductie) willen vaststellen wat de doodsoorzaak is. Daarnaast komen daar ook nog eens kosten bij kijken. Wil een behandelend arts bijvoorbeeld zelf obductie doen (wegens onderzoek naar bepaalde doodsoorzaken of ziekte)?

Dan worden de obductie kosten vaak niet in rekening gebracht. Daarentegen worden er wel kosten voor obductie in rekening gebracht als de nabestaanden de doodsoorzaak willen weten. Deze kosten kunnen al gauw variëren tussen de €400,- en de €700,-.

Helaas worden de kosten vaak niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar, omdat er op dat moment geen sprake meer is van een verzekerde. De kosten voor obductie worden opgebouwd aan de hand van twee factoren, namelijk het vervoer van het lichaam naar de patholoog van ongeveer €300,- en de kosten voor de opslag in de koelcel van ongeveer €100,-. Hierdoor zit je al gauw op €400,- waardoor veel nabestaanden hier niet snel voor kiezen als het niet per se noodzakelijk is. Je kunt natuurlijk altijd met de arts overleggen wat de beste keus is, zij hebben hier kennis van en kunnen je het beste advies geven per situatie.

Kunnen artsen een obductie bijwonen?

Het is al een tijd niet meer verplicht, maar vroeger was het zo dat artsen zo nu en dan een obductie bijwoonden. Een van de redenen hiervoor was dat ze hierdoor konden zien hoe het eraan toeging en dat zij meer kennis kregen van wat er precies gebeurd bij dit proces.

Dit bleek namelijk uit een interview met patholoog en tevens ook neuropatholoog Frank van de Goot, hij zei namelijk: “Een obductie bijwonen is niet meer verplicht. Dat merk ik als ik een briefje van een arts krijg: ‘Gezicht graag intact houden, familie wil nog afscheid nemen.’ Wat denken ze? Dat we een lichaam in repen snijden?”

Hieruit bleek dat artsen niet genoeg kennis hadden, waardoor het Frank van de Goot verstandig leek om het bijwonen weer verplicht te maken voor artsen en pathologen in opleiding. Hiermee kunnen ze toekomstige collega’s namelijk klaarstomen voor het vakgebied.

Zelf aan de slag en bijvoorbeeld alvast de kosten berekenen? Klik op de button hieronder voor de kostentool of kijk op de homepage voor een vergelijking van uitvaartverzekeringen.

Wellicht ook interessant:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.