Binnen hoeveel dagen begraven na overlijden? Bekijk hier de regels!

Als er een dierbaar persoon komt te overlijden dan breekt er over het algemeen een periode aan die voor veel mensen lastig wordt. Zo moeten er een hoop dingen geregeld worden en ben jij hier als nabestaande verantwoordelijk voor, een voorbeeld hiervan is de begrafenis.

Je kunt in Nederland niet lang wachten met de begrafenis na een overlijden, dit staat namelijk vastgelegd met een wet. We krijgen veel vragen zoals: ‘’Binnen hoeveel dagen begraven na overlijden?’’ of ‘’Begrafenis na hoeveel dagen laten plaatsvinden?’’. Om dit je duidelijk te maken geven we je op deze pagina meer informatie hierover.

Na hoeveel dagen begraven na overlijden?

Steeds vaker krijgen we de vraag van mensen over de begrafenis hoeveel dagen na overlijden moet plaatsvinden na een overlijden. Als we gaan kijken naar hoe het in de wet is aangegeven, dan zien we dat de begrafenis maximaal 6 werkdagen na overlijden moet plaatsvinden. De wet waar we het op het moment over hebben wordt de Wet op lijkbezorging (Wlb) genoemd. Bij de 6 werkdagen worden dagen in het weekend, de dag van overlijden en feestdagen niet meegerekend.

Daartegenover heb je ook dat er in de wet vermeld staat dat iemand minimaal 36 uur niet begraven mag worden na overlijden. Maar waarom is dit zo? Dit is zo gedaan zodat de politie strafrechtelijk onderzoek kan uitvoeren als dit benodigd is, dit zou niet gaan als de overledene al begraven is.

Vaak gebeurt dit alleen als er vragen worden gesteld over de doodsoorzaak van de overledene. Je kunt met deze info alvast rekening houden met de datum van de uitvaart of begrafenis, in sommige situaties krijg je namelijk geen verlof op het werk. Ook kunnen de nabestaanden in deze 36 uur de uitvaart netjes regelen. Er moeten namelijk verschillende dingen geregeld worden zoals een doodskist bij de begrafenis of het kiezen van de grafsteen

Kan er uitstel voor de begrafenis aangevraagd worden?

Zoals we je net hebben verteld is het verplicht vanuit de wet om de begrafenis uiterlijk 6 dagen na overlijden te organiseren. Echter kan het soms voorkomen dat er van deze regels afgeweken kan worden.

Een goed voorbeeld hiervan is familie die al een aantal jaar in het buitenland woont, vaak is het niet mogelijk voor deze familie om binnen 6 werkdagen in Nederland te zijn voor de begrafenis en dus kan deze uitgesteld worden. Ben er wel van bewust dat je hiervoor toestemming nodig hebt van de burgemeester in de gemeente waar de overledene is komen te overlijden.

Mag een begrafenis ook voor de minimale 36 uur plaatsvinden

In de wet staat beschreven dat de begrafenis niet binnen 36 uur na overlijden mag plaatsvinden, maar hoe zit dit als je bijvoorbeeld om religieuze redenen je dierbaren eerder wil begraven?

Dit is in veel gevallen mogelijk, ben er wel wederom van bewust dat je hiervoor ook toestemming nodig hebt van de burgemeester.

Vervolgens moet je niet alleen toestemming hebben van de burgemeester, maar moet de burgemeester ook toestemming krijgen van de officier van justitie, zo is het zeker dat er geen onderzoek vereist is. Wil je meer informatie over de begrafenis? Klik dan op de link om er meer over te lezen.

Hoeveel dagen na overlijden begrafenis in België

Maar we weten nu hoe het in zijn werk gaat in Nederland, maar hoe zit het precies in België? Want hoeveel dagen na overlijden begraven in België? Het zit daar toch wat anders als bij ons in Nederland. De gemeenten in België mogen namelijk zelf bepalen wat de tijd tussen overlijden en begraven precies moet zijn.

Als we gaan kijken hoeveel dagen dit gemiddeld zijn, dan zien we direct dat dit niet veel verschilt met de gang van zaken in Nederland. Zo wordt in een groot deel in Vlaanderen gemiddeld 7 werkdagen gehanteerd en in Wallonië ligt de tijd tussen overlijden en begraven op 5 werkdagen.

Wanneer begrafenis na overlijden in Duitsland?

Hoe lang na overlijden begrafenis in Duitsland? Hoe zijn de gang van zaken in dit land? We leggen het je uit. Wanneer begraven na overlijden in Duitsland is eigenlijk zo geregeld dat elke deelstaat zelf hun regels omtrent het begraven van overledenen mag bepalen. Duitsland is een groot land en daarom zit er dus flink verschil in tijd tussen overlijden en begraven in de verschillende regio’s.

Over het algemeen zitten er vaak tussen de 6 en 10 werkdagen tussen de tijd van begraven en overlijden. Net zoals in Nederland mag een overledene niet begraven worden binnen de tijd van 48 uur.

Enkel en alleen de deelstaat Nordrhein-Westfalen hanteert over deze minimale tijd andere regels. Zo is het mogelijk voor mensen met religieuze redenen om de overledene te begraven na 24 uur.

Begrafenis binnen hoeveel dagen in Engeland?

Je hebt in Engeland andere regels omtrent de begrafenis binnen hoeveel dagen moet plaatsvinden. Het is enkel vereist om te laten registreren dat een persoon is komen te overlijden en dat de overledene vervolgens wordt gecremeerd of begraven.

Het is niet zo dat er een wet is die beschrijft na hoeveel dagen na overlijden begraven plaats moet vinden. Je kunt in Engeland dus zelf kiezen hoeveel dagen er tussen het overlijden en de begrafenis zitten, echter kiezen veel mensen er niet lang voor om hun dierbare te begraven. Veel nabestaanden kiezen ook in Engeland ervoor om dit na 3 of 4 werkdagen te doen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.