Rouwbus, wat houdt het precies in en waarom hiervoor kiezen?

Wat is een rouwbus eigenlijk? Het principe van een rouwbus, wat ook wel eens een uitvaartbus wordt genoemd, is het vervoeren van nabestaanden die een dierbare zijn verloren. Ze rijden met dit rouwvervoer achter de overledene aan naar de laatste rustplaats, ook wel de rouwstoet genoemd.

Dit type rouwvervoer kan gebruikt worden voor verschillenden doeleinden. Als een dierbare komt te overlijden en u wilt bijvoorbeeld tot het laatste moment bij hem of haar blijven, dan zou dit de ideale oplossing voor u kunnen zijn. Welke mogelijkheden, kosten en aandachtspunten komen kijken bij een rouwbus kunt u in dit artikel lezen.

Waarom kiezen voor een rouwbus?

Zoals al vermeld kunt u een uitvaartbus voor verschillende doeleinden huren. Wanneer u met de nabestaanden tegelijk op de laatste rustplaats wil aankomen of als de besloten kring niet zelf wil rijden, omdat niet iedereen een rijbewijs heeft of de emoties te aanwezig zijn om goed te kunnen rijden, dan kan het huren van een rouwbus de oplossing zijn.

Natuurlijk is het ook mogelijk om te kiezen voor deze optie wanneer de afstand erg lang is tussen de plek waar de overledene opgebaard ligt en waar zijn laatste rustplaats zich bevindt, ideaal een deze situatie zodat een hele groep nabestaanden kan worden vervoerd naar de juiste locatie.

Daarbij wordt het afscheid nemen een stuk intiemer. U rijdt namelijk gezamenlijk naar de rustplaats waardoor het mogelijk wordt om tot het einde samen te zijn met de overledene. Hierbij kunt u elkaars emoties delen en er voor elkaar zijn, vaak gaat dit wat lastig als iedereen verdeeld zit over verschillende auto’s.

Wilt u toch nog graag even langs mooie plekken rijden waar u samen mooie tijden heeft beleefd? Natuurlijk is dit mogelijk, zo kunt u een mooie route uitstippelen en deze vervolgens doorgegeven. De chauffeur zal ervoor zorgen dat alle plekken worden bezocht zodat mooie herinneringen naar boven kunnen komen.

Naast dit kunt u ook zorgen voor hapjes en drankjes tijdens de rouwrit. Zoals u kunt zien zijn er flink wat redenen om te kiezen voor dit type rouwvervoer, fijn is ook dat het in de meeste gevallen een stuk goedkoper is in vergelijking tot het huren van rouwauto’s.

Welke soorten rouwbussen zijn er beschikbaar?

De variatie in uitvaartbussen is groot. Er zijn verschillende soorten die beschikbaar zijn om te huren. De bussen kunnen variëren in grootte, zo kunt u kiezen uit bussen met minimaal 8 plekken tot maar liefst 26 plekken, ruimte genoeg dus. Deze rouwbussen zijn voorzien van handige opties, we hebben ze hier voor u opgesomd:

  • Ingebouwde toilet;
  • Speciale koeling om de kwaliteit te behouden van de rouwboeketten;
  • Ingebouwde lift zodat nabestaanden in een rolstoel gemakkelijk mee kunnen.

In de meeste rouwbussen zijn deze functionaliteiten aangebracht, ook is het daarbij mogelijk om te kiezen uit verschillende designs. Wilt u bijvoorbeeld een kleurrijke bus of toch liever een zwarte? Het is allemaal mogelijk.

Aan welke kosten moet u denken?

Maar wat kost het nou eigenlijk precies om een uitvaartbus te huren? Goede vraag, over het algemeen kost het huren van een rouwbus gemiddeld €700,-. De kosten worden gebaseerd op het aantal opties die door u worden geselecteerd.

Wilt u bijvoorbeeld per se hapjes en drankjes tijdens de rit of een speciale route rijden? Dan zult u dit vanzelfsprekend zien terugkomen in de uiteindelijke kosten. Hoe minder mogelijkheden u kiest, hoe lager de kosten zullen zijn. De keuze voor dit type vervoer staat dan ook zeker niet gelijk aan een goedkope begrafenis.

Valt een uitvaartbus onder de uitvaartverzekering?

Of de uitvaartbus valt onder de dekking van uw uitvaartverzekering hangt af van het type polis dat u heeft gekozen. Heeft de overledene tijdens het afsluiten in het verleden gekozen voor een kapitaal uitvaartverzekering? Dan wordt er altijd een voor afgesproken bedrag uitgekeerd wanneer de verzekerde komt te overlijden.

Vervolgens is de keus aan de nabestaanden waar dit bedrag aan besteed gaat worden, dit kan dus ook worden uitgegeven aan het huren van een uitvaartbus. Het is ook mogelijk dat er in het verleden gekozen is voor een natura uitvaartverzekering, bij dit type polis zit het toch net even anders. Kijk hier dan ook niet overheen tijdens een uitvaartverzekeringen vergelijken.

Wanneer de verzekerde persoon komt te overlijden wordt er een dienstenpakket uitgekeerd, dit dienstenpakket heeft u samen met de verzekeraar opgesteld. Heeft u afgesproken dat een rouwbus inbegrepen moest zitten in het dienstenpakket? Dan vallen de kosten voor het huren onder de dekking van de uitvaartverzekering. Wanneer dit niet het geval is worden de kosten ook niet gedekt.

Uit welke andere soorten rouwvervoer kunt u kiezen?

Een uitvaartbus is een veel gekozen type rouwvervoer in Nederland, maar het is zeker niet de enigste optie waaruit u kunt kiezen. Weet u nog niet zeker of een rouwbus de beste keus is?

Dan zijn er nog andere type vervoersmiddelen waar u naar kunt kijken. Hierbij moet u denken aan een rouwfiets, rouwkoets, rouwmotor of een standaard rouwauto. We hopen u met dit artikel genoeg geïnformeerd te hebben over de rouwbus en haar mogelijkheden.

Wellicht ook interessant:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.