Hoe werkt de begrafenispolis precies en waar moet ik allemaal op letten in 2023?

Veel mensen vragen zich nog steeds af wat een begrafenispolis eigenlijk is? Nou dat is vrij simpel, dit is een soort begrafenisverzekering die je over het algemeen maar één keer afsluit. Je kunt met de begrafenispolis alle kosten die komen kijken bij je begrafenis afdekken. Denk bijvoorbeeld aan grafkosten, zoals de grafsteen en grafrechten, of andere kostenposten die bij een begrafenis horen.

Waarom kiezen voor een begrafenispolis?

De vraag die veel mensen ons stellen is waarom je eigenlijk een begrafenispolis nodig hebt, nou dat is gelukkig vrij simpel. De kosten van een begrafenis of crematie worden steeds hoger en je wil natuurlijk zeker weten dat de nabestaanden niet geconfronteerd worden met hoge kosten na de uitvaart.

Gelukkig kun je met een polis dit risico opvangen, door deze verzekering kun je alle kosten van de uitvaart dekken. Daarbij worden er enorm veel werkzaamheden rondom de begrafenis uit handen genomen door uitvaartverzorgers die betaald worden door de verzekeraar.

Dek het risico na het overlijden af

Zo weet je zeker dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over alle kosten en het regelen van de uitvaart. Dit betekent dat ze de beste gelegenheid hebben om te rouwen zonder additionele stress, daarbij is het wel fijn om vooraf al je zaken goed geregeld te hebben en een begrafenispolis helpt hier aanzienlijk bij. In principe sluit je dus een begrafenispolis af om de kosten van je begrafenis of crematie te bekostigen.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • De premie van de begrafenispolis is afhankelijk van een aantal factoren zoals het verzekerde bedrag en de leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de maandelijkse premie zal zijn.
  • Er zijn drie soorten begrafenispolissen, je kunt namelijk kiezen uit de natura begrafenisverzekering, kapitaal begrafenisverzekering of koopsom begrafenisverzekering. Elke polis heeft zijn eigen voor- en nadelen.
  • Als je ouder bent dan 70 zal het lastiger worden om een begrafenispolis af te sluiten, je kunt dan beter kiezen voor een uitvaartfonds of uitvaartdeposito. Het kan mogelijk zijn om een koopsom begrafenisverzekering af te sluiten indien je genoeg kapitaal kunt inbrengen.

Waarom begrafenispolis afsluiten?

De kosten voor een uitvaart worden steeds duurder waardoor het belang van vergelijken alleen maar groter wordt.

Je wil natuurlijk geen begrafenispolis afsluiten en er later achter komen dat je te weinig dekking hebt gekozen. Door middel van een verzekering kun je er voor zorgen dat alle kosten die gemaakt moeten worden in ieder geval gereserveerd zijn zodat je de begrafenis kunt organiseren zoals jij het wil.

Wat voor kosten worden er afgedekt door de polis?

Je moet als eerste een keuze maken tussen de begrafenis of een crematie, de kosten zijn namelijk behoorlijk verschillend. Dit heeft te maken met een aantal zaken, zo is het graf voor een begrafenis een stuk duurder. De kosten voor een crematie liggen over het algemeen lager omdat er minder bij komt kijken dan bij een begrafenis.

De grafkosten zijn de grootste reden voor de prijsverschillen, je kunt er vanuit gaan dat de kosten voor een reguliere begrafenis al snel rond de 7000 euro liggen.

Een begrafenispolis is dus echt van belang als je zelf niet de middelen hebt om geld te sparen, de kosten blijven jaarlijks toenemen en het is een goede stok achter de deur als je deze kosten gedekt hebt met een begrafenispolis.

Goedkope begrafenispolis

Ook voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope begrafenis is het belangrijk om jezelf goed te oriënteren op de begrafenispolis, je moet dan namelijk extra goed kijken naar je specifieke wensen en naar de dekking die je gaat kiezen.

  • Nog een weetje; vroeger was de begrafenispolis aftrekbaar van de belasting, maar die tijd is inmiddels verstreken, dus reken niet op belastingvoordelen bij het afsluiten van een begrafenispolis.

Begrafenispolis vergelijken

Het vergelijken van een begrafenispolis is erg belangrijk want je sluit de verzekering dus voor een langere tijd af en je maakt een beslissing voor een langere periode waardoor je goed onderzoek moet doen.

  • Als je dit niet doet loop je het risico dat je veel te veel betaalt voor je begrafenispolis. Dat hoeft geen ramp te zijn omdat je altijd kunt overstappen maar over het algemeen is dat helemaal niet nodig.

Zijn er veel polissen beschikbaar?

Er zijn op de begrafenis en uitvaartmarkt meerdere verzekeraars actief. Dit is goed, want hierdoor bent u in de gelegenheid meerdere verzekeraars te vergelijken om zo tot de best mogelijke polis te komen.

Zoals gezegd is een begrafenispolis slechts bedoeld om eenmaal af te sluiten, dus het is dan ook logisch dat u het in één keer goed wilt doen.

Begrafenispolis bewaren?

Het is erg slim om je begrafenispolis te bewaren. Daar staan namelijk alle afspraken op die jij met de verzekeraar hebt gemaakt. Dat is handig voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden indien je komt te overlijden.

Door de polis te bewaren kun je alle informatie gemakkelijk overdragen aan derden. Het is overigens niet verplicht om de polis te bewaren, een nieuwe aanvragen kan echter wel geld kosten bij sommige verzekeraars.

  • Als je de begrafenispolis van een overledene niet kunt vinden en je wil weten of hij/zij een begrafenispolis heeft, dan kun je terecht bij de bond van verzekeraars. Deze gaan kijken of er een polis te vinden is op de naam van de overledene.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.