Hoe zit het met de medische acceptatie bij een begrafenisverzekering in 2023?

Een medische acceptatie is standaard bij het afsluiten voor een begrafenisverzekering, voor dat je toegelaten wordt tot de verzekeraar wordt er gevraagd of je een vragenlijst wil invullen. Hier staan allerlei medische vragen in die je naar waarheid dient in te vullen. Met deze vragenlijst kan de verzekeraar een risicoprofiel opstellen zodat ze op basis daarvan de premie kunnen bepalen.

Oordeel van de verzekeraar

Na het invullen van de vragenlijst wordt er een conclusie getrokken door een arts. Vervolgens wordt er een beslissing genomen over de medische acceptatie. Voor de meeste mensen levert een medische vragenlijst niet direct problemen op, maar er zijn genoeg gevallen bekend waarin medische acceptatie een flinke hobbel in de weg is op weg naar verzekeren.

Gezondheidsverklaring

Het kan ook zijn dat je een gezondheidsverklaring moet afgeven. Je moet dan een aantal vragen beantwoorden over je gezondheid. De vragen die gesteld worden moeten eerlijk worden beantwoord. Als de gezondheidsverklaring is ingeleverd en beoordeeld hoor je van de begrafenisverzekeraar of je geaccepteerd bent.

Om je meer inzicht te geven in de medische acceptatie van een begrafenisverzekering hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Lees snel verder om op de hoogte te zijn van alle voorwaarden, regels en mogelijkheden bij de diverse verzekeraars.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • De medische acceptatie wordt bij begrafenisverzekeraars beoordeeld door medisch acceptanten die speciaal zijn opgeleid. Deze acceptanten staan onder leiding van een ervaren medisch adviseur, deze adviseur is een arts.
  • Doorgaans ontvang je binnen 7 dagen een aanvullende vragenlijst. Het kan voorkomen dat er wordt gevraagd om toestemming te geven voor het opvragen van medische gegevens bij je behandelende arts. Uiteraard wordt je hier door de verzekeraars over geïnformeerd indien dit nodig is.
  • Het is mogelijk om een herbeoordeling aan te vragen als de termijn voor afwijzing is verstreken. Het kan natuurlijk zijn dat je gezondheid vooruit is gegaan. Bij de meest verzekeraars kun je een herbeoordeling van je aanvraag een keer per vijf jaar aanvragen.

Niet toegelaten tot polis

Als je bijvoorbeeld ziek bent kan het zijn dat je niet toegelaten wordt, gelukkig zijn er wel oplossingen voor dit soort gevallen. Je kunt namelijk ook kiezen voor begrafenisverzekeringen zonder medische acceptatie.

Wel zijn er aparte voorwaarden als je een polis afsluit zonder medische acceptatie. Toch blijft verzekeren zonder acceptatie altijd lastig, als een verzekeraar geen gebruik maakt van de medische acceptatie heeft deze geen enkel inzicht in jouw gezondheid.

Medische acceptatie en een chronische ziekte

Zoals we al besproken hebben is er voor een verzekeraar geen verplichting om iemand toe te laten. Als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt, dan kan de medische acceptatie van de verzekeraar er voor zorgen dat je niet toegelaten wordt.

We willen nogmaals benadrukken dat een chronische ziekte zeker niet altijd tot een afwijzing leidt, de carenzjaren zorgen er voor dat er een behoorlijk risico wordt afgedekt.

Er kan ook gekozen worden voor een andere oplossing. Indien je chronisch ziek bent is het ook mogelijk dat de verzekeraar een hogere premie rekent voor de polis. Begin daarom met een vergelijk begrafenisverzekering om de beste aanbieder uit te kiezen.

Bij een chronische ziekte is het van belang om alle verzekeraars goed langs elkaar te houden, mede door de premieverschillen tussen verzekeraars. In dit geval is het misschien zelfs nog belangrijker dan het normaliter al is, omdat het van cruciaal belang is hoe een begrafenisverzekeraar omgaat met je ziekte en de gevolgen die hier tegenover staan.

Carenzjaren

Verzekeraars die geen gebruik maken van medische acceptatie hebben bepaalde voorwaarden voor de begrafenisverzekering en dat zijn de zogenoemde carenzjaren.

De carenzjaren zijn het aantal jaren van een bepaalde periode na het afsluiten van de begrafenisverzekering waarin de begrafenisverzekeraar niet volledig uitkeert. Het kan natuurlijk zijn dat je de vragenlijst hebt ingevuld en dat de verzekeraar de polis afkeurt. Er wordt door de verzekeraar een aantal carenzjaren gerekend.

  • Het komt ook vaak voor dat een verzekeraar tot 4 carenzjaren rekent, wat betekent dat er pas na 4 jaar volledige dekking is. Als je eerder komt te overlijden zal er slechts een deel van de kosten gedekt worden door de begrafenisverzekeraar.

Wachtjaren

Deze wachtjaren gaan direct op het moment in als de begrafenispolis is afgesloten. Als je in de wachtjaren komt te overlijden zal je alleen het bedrag, inclusief rente, uitgekeerd krijgen dat aan premie is opgebouwd.

Ook worden de kosten die de begrafenisverzekeraar heeft gemaakt van het opgebouwde kapitaal er van worden afgehaald. Na deze wachtjaren wordt de polis gewoon op de reguliere manier uitgekeerd. Indien je zou komen te overlijden door een ongeval in de wachtjaren, dan wordt er ook normaal uitgekeerd.

Risicovol ingeschat door verzekeraar

Een begrafenisverzekering zonder medische acceptatie wordt door de verzekeraar dus als risicovol aangemerkt. De wachtjaren worden toegepast omdat je een deel van de premie kan betalen, hierdoor heeft de verzekeraar een gedeelte van het kapitaal binnen waardoor het risico omlaag gaat. Het kan zo zijn dat je komt te overlijden terwijl je nog geen premie hebt betaald, en dat risico wil de begrafenisverzekeraar afdekken.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.