Hoe kun je de goedkoopste begrafenisverzekering van Nederland vinden in 2023?

Het vinden van een goedkope begrafenisverzekering kan behoorlijk lastig zijn. Je hebt tegenwoordig behoorlijk veel aanbieders, de kosten kunnen behoorlijk variëren en je hebt te maken met verschillende dekkingen en pakketten. Daarnaast spelen er nog een aantal factoren mee die de uiteindelijke premie bepalen.

Kortom, het is dus lastig om een polis definitief de goedkoopste begrafenisverzekering te noemen. Gelukkig is het wel mogelijk om wat onderzoek te doen, daarna wordt het in een keer een stuk gemakkelijker om de goedkoopste begrafenisverzekering te vinden. Geen zin om onderzoek te doen? Klik dan hier en begin direct met begrafenisverzekering afsluiten.

Er spelen een hoop verschillende factoren mee

Het is namelijk belangrijk om te weten dat een lage prijs niet meteen betekent dat je een polis hebt gekozen die goed bij je past. We raden je bij voorbaat al aan om een polis te kiezen die over een goede prijs-kwaliteitsverhouding beschikt.

Doe goed onderzoek naar de goedkoopste optie

Bovendien is het belangrijk dat de polis goed aansluit op al je wensen en behoeften. Goed, het zal duidelijk zijn. Een goedkope begrafenisverzekering vinden is dus moeilijker dan je misschien denkt.

Om je op gang te helpen hebben wij al het huiswerk al voor je gedaan, lees onze gids door en bekijk alle factoren die meespelen in de hoogte van je premie. Lees snel verder om er achter te komen waar je allemaal op moet letten als je de goedkoopste begrafenisverzekering wil vinden.

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een goedkope begrafenisverzekering in Nederland.

Factor 1, de leeftijd van een verzekerde

Leeftijd is een van de belangrijkste factoren als we op zoek zijn naar de goedkoopste begrafenisverzekeringen. Dat is zo omdat de kans op overlijden statistisch toeneemt naarmate je ouder wordt.

Als je jong bent zal je merken dat het prijsvoordeel vrij groot, zeker als je dat vergelijkt met mensen die boven de 35 zijn. Daarnaast betaal je als jong persoon een stuk minder premie omdat je over een langere looptijd beschikt. Daardoor wordt het premiebedrag meer verspreid en is het makkelijker om de totale kosten te dragen.

Gemiddelde leeftijd

Over het algemeen ligt de gemiddelde leeftijd van iemand die op zoek is naar een polis tussen de 28 en 35 jaar.

  • Bij de meest goedkope begrafenisverzekeringen ligt de premie in deze leeftijdscategorie vaak onder de 10 euro per maand.

Maximale leeftijd

Er is bijna altijd sprake van een maximale leeftijd voor de meeste polissen, je zult merken dat de meest verzekeraars een maximum van 80 tot 85 jaar hanteren.

  • Indien je nog ouder bent en je toch wil beschikken over een goedkope begrafenisverzekering kun je wellicht beter kiezen voor een deposito oplossing waarbij je maandelijks geld apart zet voor de begrafenis. Het is namelijk zeker niet vanzelfsprekend dat mensen boven de 80 geaccepteerd worden door de verzekeraar.

Factor 2, het verzekerde bedrag in de polis

Het verzekerde bedrag van de totale begrafenis speelt natuurlijk ook een grote rol bij het vinden van een goedkope begrafenisverzekering. Omdat deze factor behoorlijk kan variëren is het een van de belangrijkste onderdelen om onderzoek naar te doen.

Iedereen heeft verschillende wensen bij een begrafenis en allerlei onderdelen kunnen invloed hebben op de totale prijs van een begrafenis. Heb je bijvoorbeeld vrij veel wensen? Dan is de kans groot dat je een hoger verzekerd bedrag moet kiezen, dit resulteert daarna uiteraard in een hogere maandelijkse premie.

Totale kosten

Zeker als je kiest voor een begrafenis is het erg belangrijk om goed te kijken naar de totale kosten, denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een grafsteen, het betalen van grafrechten en het verzorgen van rouwboeketten.

Doorgaans ben je voor een gemiddelde begrafenis al snel tussen de 9.000 en 12.000 euro kwijt. De dekking is dus erg belangrijk.

Stelregel voor vinden van goedkope begrafenisverzekering

De volgende stelregel is meestal van kracht en kan je helpen bij het vinden van de goedkoopste begrafenisverzekering die bij je past. Hoe groter de specifieke wensen, hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de maandelijkse premie.

  • Als je dus echt op zoek bent naar de meest goedkope oplossing is de kans groot dat je water bij de wijn moet doen op het gebied van je wensen. Wil je toch al je specifieke wensen doorvoeren? Dan is de kans groot dat je een hogere maandpremie moet betalen omdat het verzekerde bedrag hoger ligt.
VerzekeraarPolisVerzekerde bedragDistributiekostenPremieReview
1. DELADienstenpakket (€ 5.750) + Vrij te besteden (€ 3.000)€ 8.750€ 11,50 (eenmalig)€ 9,24Lezen
2. YardenVrij te besteden (€ 8.000)€ 8.000In de premie verwerkt€ 9,32Lezen
3. ArdantaVrij te besteden (€ 8.000)€ 8.500In de premie verwerkt€ 10,46Lezen
4. MonutaDienstenpakket (€ 5.400) + Vrij te besteden (€ 3.100)€ 8.500In de premie verwerkt€ 10,48Lezen

Factor 3, keuze voor het type polis

Zoals we eerder al besproken hebben zijn er tegenwoordig behoorlijk veel verschillende polissen beschikbaar. Dat is aan de ene kant prettig omdat je een ruime keuze kunt maken die bij je wensen past, aan de andere kant maakt het de keuze voor een specifieke polis ook direct een stuk moeilijker.

  • De keuze voor een specifiek type polis heeft ook invloed op de maandelijkse premie. Om je een goed beeld te geven nemen we kort alle verschillende polissen door.

Goedkoper uit met een natura begrafenisverzekering

Als je kiest voor begrafenisverzekering in natura ben je gemiddeld een stuk goedkoper uit in vergelijking met andere polissen. Dat is ook logisch, als je voor de natura variant kiest heeft de begrafenisverzekeraar namelijk vaste afspraken gemaakt over de vergoeding van diensten en producten die nodig zijn voor de begrafenis.

  • Een aantal zaken waar je dan aan kunt denken zijn de kist, bloemen en de verzorging van de begrafenis. Doordat er vooraf afspraken zijn gemaakt kan de verzekeraar precies zien wat er ingekocht moet worden, daardoor kan de premie een stuk lager blijven.

Kapitaal begrafenisverzekering is vaak duurder

Als je kiest voor een begrafenisverzekering met kapitaal krijgen de nabestaanden na het overlijden een geldbedrag uitgekeerd. Met dit geldbedrag kan zelfstandig een keuze worden gemaakt uit allerlei diensten en producten zoals bijvoorbeeld een begrafenisondernemer. Je hebt dus een stuk meer keuzevrijheid, maar dit heeft ook invloed op de premie, die ligt namelijk een stuk hoger in vergelijking met de natura variant.

Factor 4, de voorwaarden van de polis

De voorwaarden van een goedkope begrafenisverzekering zijn ook van groot belang. Doorgaans gaat het vaak om een aantal vaste voorwaarden die je bij de meest verzekeraars ziet terugkomen. Om je op weg te helpen hebben we de belangrijkste voorwaarden op een rijtje gezet:

Looptijd van premiebetaling

De premiebetaling heeft een flinke invloed op je maandelijkse premie. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat een kortere looptijd altijd een hogere maandpremie tot gevolg heeft. Andersom is het net zo geregeld, hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse premie zal zijn.

Om een perfect beeld te krijgen raden we je echter aan om te kijken naar het totale premiebedrag. Dit bedrag kun je makkelijk uitrekenen door de premie die je per maand betaalt te vermenigvuldigen met 12, daarna vermenigvuldig je deze met de looptijd in jaren.

De En-Bloc clausule

Het kan zijn dat er een zogenoemde en-bloc clausule is opgenomen in de begrafenispolis. Dat betekent dat een begrafenisverzekeraar het recht heeft om wijzigingen aan te brengen in de polisvoorwaarden die bij ingang van het contract zijn vastgelegd. Als je bijvoorbeeld kiest voor een waardevaste verzekering is dit noodzakelijk omdat de uitkering anders niet kan meestijgen. Een recent voorbeeld van het activeren van deze en-bloc clausule zagen we laatst nog gebeuren bij Yarden.

In bijna alle andere gevallen is een en-bloc clausule alleen maar nadelig. Als je op zoek bent naar een goedkope begrafenisverzekering kan het zijn dat je een polis kiest die een actieve en-bloc clause heeft, kijk hier dus goed naar als je denkt dat je een goedkope begrafenispolis hebt gevonden.

Een waardevaste verzekering

Als je kiest voor een waardevaste verzekering is een ding zeker. Je gaat een stuk hogere maandpremie betalen voor je begrafenispolis, dat komt omdat de uitkering ieder jaar wordt verhoogd naarmate de kosten van een begrafenis bijvoorbeeld toenemen. Deze kosten kunnen jaarlijks stijgen door conjunctuur, inflatie of veranderingen in vraag en aanbod in de uitvaartmarkt.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.