Ontvangen jouw nabestaanden een overlijdensuitkering na overlijden?

Er is een grote kans dat je in Nederland al een keer iets gehoord hebt van de eenmalige overlijdensuitkering. Het is Nederland namelijk zo dat wanneer een persoon in loondienst of met een uitkering plotseling overlijdt dat de nabestaanden een eenmalige overlijdensuitkeringen ontvangen. Iedereen in Nederland is er voor verzekerd, wanneer je aan de voorwaarden voldoet zal je het ontvangen. Het is iets anders dan de overlijdensverzekering.

Er zal dus worden gekeken naar de arbeidssituatie van de overledene. De hoogte van de eenmalige overlijdensuitkering is in de meeste gevallen gelijk aan één maandinkomen of het bedrag aan uitkering wat de overledene iedere maand ontving.

Echter zitten er wel voorwaarden verbonden aan het ontvangen van de eenmalige overlijdensuitkering. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat de hoogte van de SVB overlijdensuitkering en de UWV overlijdensuitkering verschilt. Op deze pagina zullen we je alles vertellen over de overlijdensuitkering!

Voor wie is de overlijdensuitkering bedoeld?

Volgens de algemene nabestaanden wet (ANW) in Nederland hebben directe nabestaanden recht op financiële ondersteuning bij een overlijden. De ANW uitkering wordt altijd overgemaakt naar de rekening van de overledene. Dit geld komt vaak ten rechte aan de partner. Is deze ook overleden dan is de ANW uitkering bedoeld voor de kinderen. 

Het komt natuurlijk voor dat bovengenoemde personen (directe nabestaanden) niet zijn te vinden of er niet zijn. De overlijdensuitkering die voortkomt uit de algemene nabestaanden wet komt ten goede aan de persoon die tot de overlijdens dag met de overledene in dezelfde woning verbleef (wonen). Let op, deze overlijdensuitkering is iets anders dan een levensverzekering afsluiten.

Zoals we zeiden zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden voordat je in aanmerking komt voor de ANW uitkering. Je krijgt de nabestaandenuitkering namelijk niet zomaar. In de meeste gevallen wordt de eenmalige overlijdensuitkering geregeld de door de werkgever of uitkeringsinstantie. Lees verder om meer te weten te komen over de voorwaarden van een ANW uitkering.

De ANW uitkering voorwaarden

Iedere Nederlander is verzekerd van een ANW uitkering, ook wel de overlijdensuitkering genoemd. De algemene nabestaanden wet zorgt voor financiële zekerheid op korte termijn bij directe nabestaanden na het overlijden van een dierbare. Echter zullen deze nabestaanden wel aan een van de hieronder staande voorwaarden moeten voldoen voordat zij de nabestaandenuitkering mogen ontvangen:

  • De rechthebbende nabestaande moet zijn geboren voor 01-01-1950
  • De rechthebbende nabestaande moet één of meer kinderen onder de 18 hebben.
  • De rechthebbende nabestaande moet voor minimaal 45% arbeidsongeschikt zijn
  • Overlijdensuitkering wordt gekort wanneer nabestaande voldoende eigen inkomen heeft

De hoogte van de overlijdensuitkering

De hoogte van de overlijdensuitkering is afhankelijk van de situatie waarin de overledene zich begaf voor het overlijden. Er zal worden gekeken naar de inkomstenbron. Is deze afkomstig uit loondienst of een maandelijkse uitkering dan zal de hoogte aan de hand van het maandelijkse salaris of uitkering worden vastgesteld.

In de meeste gevallen ontvangt de directe nabestaande eenmalig het bruto maandsalaris of de maandelijkse uitkering vanuit het UWV. Ook het vakantiegeld is opgenomen in dit bedrag. Veel mensen vragen zich af of de nabestaandenuitkering is belast door de fiscus.

De directe nabestaande hoeft geen belasting te betalen over het verkregen salaris of uitkering van de overledene. Het vakantiegeld is daarentegen wel weer belast en zal je aan moeten geven bij de aangifte van de inkomstenbelasting.

Er bestaat dan ook geen eenduidig antwoord op de vraag: hoe hoog is mijn ANW uitkering? Dit is namelijk afhankelijk van de persoonlijke situatie van de overledene. Daarnaast kan het bedrag ook hoger uitvallen door gemaakte afspraken met de werkgever of CAO waar je bij bent aangesloten.

Let op, over dit hogere deel zal je wel belasting moeten betalen. We kunnen je wel een leidraad geven van de standaardsituatie, hieronder hebben we een aantal situaties voor je beschreven.

De volledige overlijdensuitkering (voldoet aan meerdere voorwaarden)

Met heffingskortingZonder heffingskorting
Bruto€ 1.231,21€ 1.231,21
Loonheffing€ 243,75€ 450,17
Netto€ 987,46€ 781,04

Het vakantiegeld in deze situatie bedraag € 84,45 per maand. Houd rekening dat over dit bedrag wel belasting wordt berekend.

Overlijdensuitkering nabestaanden die voor 1 juli 1996 AWW hadden

Met heffingskortingZonder heffingskorting
Bruto€ 507,80€ 507,80
Loonheffing€ 0,00€ 184,67
Netto€ 507,80€ 323,13

Is de overlijdensuitkering bedoeld voor een directe nabestaande maar beschikte deze voor 1 juli 1996 over een AWW? Dan zijn de cijfers in onderstaande tabel van kracht. Dit zijn de minimale bedragen die je ontvangt. Het vakantiegeld in deze situatie bedraag € 39,26 per maand.

Nabestaandenuitkering van een verzorgingsrelatie

Met heffingskortingZonder heffingskorting
Bruto€ 790,50€ 790,50
Loonheffing€ 82,17€ 288,58
Netto€ 708,33€ 501,92

We spreken in Nederland over een verzorgingsrelatie wanneer er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • samenwoont omdat u iemand verzorgt die intensieve zorg nodig heeft of
  • samenwoont omdat u zelf intensieve zorg nodig heeft.

Het vakantiegeld is in deze situatie vastgesteld op € 60,33 per maand.

Wezenuitkering t/m 9 jaar

Met heffingskortingZonder heffingskorting
Bruto€ 405,63€ 405,63
Loonheffing€ 0,00€ 148,42
Netto€ 405,63€ 257,21

In deze situatie bedraagt de vakantiegeld binnen de wezenuitkering € 27,02 per maand.

Wezenuitkering 10 tot en met 15 jaar

Met heffingskortingZonder heffingskorting
Bruto€ 599,88€ 599,88
Loonheffing€ 12,92€ 219,33
Netto€ 586,96€ 380,55

In deze situatie bedraagt de vakantiegeld binnen de wezenuitkering € 40,54 per maand.

Wanneer stopt de wezenuitkering?

In Nederland is bepaalt dat kinderen tot jaar in aanmerking komen voor een wezenuitkering. Zodra zij 16 jaar worden stopt de uitkering. Echter kan de uitkering worden verlengd wanneer je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Ben je ouder dan 16 jaar, maar nog geen 21 jaar? Dan kun je bij het SVB aanvraag doen voor een verlenging van de wezenuitkering. Houd er wel rekening mee dat hier strenge voorwaarden aan verbonden zitten.

Het aanvragen van de overlijdensuitkering

Je zult wellicht denken dat de aanvraag voor de overlijdensuitkering veel papierwerk en tijd met zich meebrengt. Echter is dit niet het geval. De directe nabestaanden kunnen zich volledig focussen op rouwen. De nabestaande die gerechtigd is voor de overlijdensuitkering van de overledene moet een automatisch opgestuurd formulier invullen. Vervolgens zal de overlijdensuitkering SVB of overlijdensuitkering UWV alles van je overnemen en het geld op de rekening van de overledene overmaken.

Bekijk meer informatie

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.