Overlijdensrisicoverzekering en Roken, wat zijn de gevolgen?

Met een overlijdensrisicoverzekering roken is voor velen een breed vraagstuk. Want hoe zit dat nou precies met de overlijdensrisicoverzekering en roken? We kunnen je sowieso stellen dat het geen positieve gevolgen heeft voor de dekking van deze verzekering. Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor de maandelijkse premie van een overlijdensrisicoverzekering.

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten wordt er door de verzekeraar een persoonlijk risicoprofiel opgesteld. Hoe groot is de kans dat je gedurende de looptijd overlijdt? Aan de hand van het profiel wordt deze vraag beantwoord. Logischerwijs zal de premie overlijdensrisicoverzekering bij roken aanzienlijk stijgen. Het risico op overlijden wordt namelijk aanzienlijk vergroot.

Wil je alles te weten komen over roken en overlijdensrisicoverzekering? Hieronder hebben we alle belangrijke aandachtspunten over de overlijdensrisicoverzekering en roken voor je besproken.

Overlijdensrisicoverzekering roken controle

Je kunt eigenlijk niet onder de overlijdensrisicoverzekering roken controle uit. Iedereen die een polis wil afsluiten tegen het risico van overlijden moet de overlijdensrisicoverzekering rook controle uitvoeren. Er bestaat nog weleens onduidelijkheid over deze controle. Sommige denken namelijk direct aan een medische fysieke test, maar dit is niet het geval.

Zoals we je al hebben verteld wordt er voor iedere verzekerde een persoonlijk risicoprofiel opgesteld. Aan de hand van een aantal vragen wordt je gezondheid in kaart gebracht. Een belangrijke vraag tijdens de overlijdensrisicoverzekering roken controle is natuurlijk de vraag of je rookt. Logischerwijs zullen de overlijdensrisicoverzekering kosten roken gaan stijgen wanneer je deze vraag met een “ja” beantwoord.

Overlijdensrisicoverzekering niet roken

De overlijdensrisicoverzekering en niet roken, hoe zit het in deze situatie dan? Het merendeel van de mensen rookt namelijk niet meer en is op de hoogte van de schade die het aanbrengt.

Om deze ontwikkelingen nog verder te stimuleren bestaat er een zogenaamde niet rokers-korting bij een aantal verschillende overlijdensrisicoverzekeraars. Ook zijn er verzekeraars die een premie verlaging op de overlijdensrisicoverzekering voor ex rokers hanteren.

Echter zal je wel rekening moeten houden met de bijbehorende voorwaarden. Er hebben de laatste jaren namelijk flink wat veranderingen plaats gevonden.

Niet rokers-korting ontvangen gedurende de looptijd

In vergelijking met een aantal jaren geleden is de niet-rokers korting niet meer zo gebruikelijk als het was. Ergens begrijpen wij dit wel. Er is namelijk nog maar een kleine groep rokers waardoor de korting eigenlijk geen meerwaarde meer biedt.

Eerst was het zo dat je een niet-rokers korting ontving tijdens het afsluiten. Soms werd er ook een korting geboden wanneer je gedurende de looptijd stopt met roken. Over dit laatste bestaat er veel onduidelijkheid onder de consument.

Aegon heeft haar voorwaarden aangepast en biedt geen niet-rokers kortingen wanneer de verzekerde gedurende de looptijd de keuze maakt voor het stoppen met roken. Mits je voldoet aan de voorwaarde dat je minimaal 2 jaar stopt.

Beloning voor overlijdensrisicoverzekering niet roken

Bij een overlijdensrisicoverzekering niet roken hoort natuurlijk wel een beloning. Je zult dan ook altijd als niet-roker een lagere premie ontvangen dan een verzekerde die dit wel doet.

Ben je langer dan 2 jaar gestopt met roken dan zal je ook in aanmerking komen voor de niet-rokers korting. Houd wel rekening met de voorwaarden van je overlijdensrisicoverzekeraar. Zoals hierboven beschreven, zijn er een aantal zaken veranderd omtrent deze niet-rokers korting gedurende de looptijd.

Als we de premie overlijdensrisicoverzekering vergelijken met een niet roker kan het wel tot 50% schelen. Natuurlijk spelen er ook andere factoren mee zoals je leeftijd bij het afsluiten.

Overlijdensrisicoverzekering stoppen met roken

De overlijdensrisicoverzekering stoppen met roken is geen onbelangrijk onderwerp. Je zult namelijk een aantal dingen moeten aanpassen om voordeel qua premie te behalen. Zoals we je hebben verteld kun je profiteren van de niet-rokers kortingen wanneer je stopt met roken gedurende de looptijd.

Tevens is het niet verplicht om te melden dat je gestopt bent met roken, echter mag je niet bij een overlijdensrisicoverzekering over roken liegen. Dit kan zeer nadelige gevolgen opleveren. We zullen je uitleggen welke stappen je moet ondernemen met een overlijdensrisicoverzekering stoppen met roken.

Premie overlijdensrisicoverzekering roken

De premie overlijdensrisicoverzekering roken en stoppen heeft een positieve invloed op elkaar. Je wordt gezonder en gaat ook nog eens een lagere premie per maand betalen. Dit heeft simpelweg te maken met de risicoverkleining op overlijden. Roken is nou eenmaal niet gezond. Zoals we je hebben verteld kan de premie overlijdensrisicoverzekering met roken wel 50% verschillen met de premie van een niet-roker.

Houd echter wel rekening met het feit dat je minimaal twee jaar gestopt moet zijn met roken om in aanmerking te komen voor een premieverlaging of korting. Daarnaast wordt je aan deze verplichting gehouden door een zogenaamde niet-rokers verklaring. Dit is het bewijs dat je gestopt bent met roken. Heb je bij de overlijdensrisicoverzekering over roken gelogen? Dan kan het zijn dat je geen, of maar een gedeeltelijke dekking ontvangt.

Je hebt twee mogelijkheden

Ben je gestopt met roken gedurende de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering? Dan kun je profiteren van een lagere premie. Dit kun je behalen op twee verschillende manieren. De meeste verzekerden maken gebruik van de niet-rokerskorting welke van kracht is. Houd rekening dat voorwaarden kunnen zijn veranderd waardoor de niet-rokers gedurende de looptijd niet kunnen profiteren van een lagere premie.

Deze mensen maken vaak de keuze om de overlijdensrisicoverzekering over te sluiten met een goedkopere premie overlijdensrisicoverzekering roken. Ben je dit van plan? Vergelijk dan alle verzekeraars met elkaar middels onze vergelijker en vind de best passende deal. Of lees je in over de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering om zoveel mogelijk te besparen op de premie.

Overlijdensrisicoverzekering af en toe roken

Doorgaans is het zo geregeld dat je verplicht bent om te melden dat je een roker bent voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. In de voorwaarden staat heel duidelijk vermeld dat iemand duidelijk moet zijn over zijn slechte gewoontes zoals roken. Indien dit niet gedaan wordt dan is het mogelijk dat de verzekeraar minder of helemaal niets uitkeert na het overlijden. Meer weten over de uitkering bij een overlijdensrisicoverzekering? Lees dan nu onze informatieve artikel hierover.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je begint met roken als je al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Ook dan ben je verplicht om dit direct te melden bij de overlijdensrisicoverzekeraar. Dus ook bij een overlijdensrisicoverzekering af en toe roken zal moeten worden aangegeven.

Overlijdensrisicoverzekering roken liegen

Bij de overlijdensrisicoverzekering over roken liegen word je te allen tijden afgeraden. Sommige verzekerden kiezen ervoor om de premie flink te laten dalen. Echter kan het voorkomen dat je al die jaren premie betaald hebt, overlijdt, en vervolgens geen of ingekorte dekking ontvangt. Voorkom dit en ben eerlijk tijdens de overlijdensrisicoverzekering roken controle.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.