Uitkering overlijdensrisicoverzekering, ontdek het verschil tussen de bruto en netto uitkering

Er ontstaat vaak nog onduidelijkheid over de uitkering overlijdensrisicoverzekering. Heb je jezelf weleens afgevraagd wat er gebeurt als je overlijdt? Hoe zit het met het geld als je sterft? Wat gebeurt er met je financiën als je partner overlijdt? Dit zijn de vragen waar het om gaat. Belangrijke vragen, want wie na het overlijden van een geliefde achterblijft, wil naast het verlies geen geldzorgen hebben.

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een levensverzekering die een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering plotseling komt te overlijden. De uitkering ORV stelt je nabestaanden in staat om het verlies van je inkomen tijdelijk op te vangen.

Bijvoorbeeld om de hypotheek of de huur te blijven betalen of om te zorgen voor de kosten voor de kinderen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je verzekert, hoe lang de verzekering loopt en wie de uitkering krijgt in geval van overlijden.

Sommige mensen vragen zich af of de uitkering overlijdensrisicoverzekering na het overlijden een bruto of een netto uitkering ORV is. Weer anderen vragen zich af hoe de uitkering overlijdensrisicoverzekering belast is. Daarover kun je hieronder meer lezen.

Hoe is de uitkering overlijdensrisicoverzekering belast?

Veel mensen denken dat er altijd belasting betaald moet worden over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering. Dat is niet waar. Over de uitkering wordt niet altijd belasting geheven. In specifieke gevallen kan een overlijdensrisicoverzekering echter wel fiscale gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en de erfbelastingen.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is het daarom verstandig om te weten of er nog belasting betaald moet worden over de uitkering. Hieronder vind je een overzicht van de bruto of netto uitkering overlijdensrisicoverzekering die worden uitbetaald en welke belastingen wel of niet van toepassing zijn.

Verschil bruto en netto uitkering overlijdensrisicoverzekering

Heb je een overlijdensrisicoverzekering en vraag je je af wat is het verschil bruto en netto uitkering ORV? De fiscale regels die voor jou gelden, zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder krijg je een algemeen beeld van de regels. Het is altijd goed om voor jezelf uit te zoeken welke regels van toepassing zijn op je persoonlijke situatie.

Inkomstenbelasting

Je betaalt geen loonbelasting over de overlijdensrisicoverzekering gedurende de looptijd van de verzekering. Je kunt de premie voor de loonbelasting niet aftrekken. Als je nabestaanden na je overlijden een uitkering krijgen, hoeven ze daarover geen inkomstenbelasting te betalen.

Uitkering overlijdensrisicoverzekering erfbelasting

De betaling van de overlijdensrisicoverzekering is echter wel onderworpen aan successierechten. Erfbelasting is de belasting die nabestaanden moeten betalen over het vermogen die zij ontvangen bij het overlijden van de verzekerde.

Je kunt de successierechten / erfbelastingen vermijden door je polis kruislings af te sluiten in de volgende situaties:

  • Je bent getrouwd met een huwelijkscontract.
  • Je hebt een geregistreerd partnerschap met een huwelijkscontract.
  • Je woont samen en hebt geen verdere afspraken gemaakt.

Het aangaan van een kruiselingse overeenkomst betekent dat jij en je partner de overlijdensrisicoverzekering op elkaars leven afsluiten. Jullie hebben beiden een verzekering.

Soms kun je de erfbelastingen niet ontlopen. In sommige situaties telt de betaling van een overlijdensrisicoverzekering mee voor de erfbelastingen:

  • Je bent getrouwd in een gemeenschap van goederen.
  • Je hebt een geregistreerd partnerschap in een gemeenschap van goederen.

Wist je dat je kunt overstappen naar een goedkopere overlijdensrisicoverzekering

De verzekeringspremies voor overlijdensrisico’s veranderen regelmatig. Deze nieuwe premies zijn dan alleen voor nieuwe polissen. Het verlagen van de premie betekent dat bestaande polissen te duur zijn geworden. Vaak is het dan goedkoper om een nieuwe polis af te sluiten. Je kunt dus ook profiteren van de verlaagde premies! Daarom is het goed om de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit kun je online doen. Zo weet je zeker dat je een goede ORV hebt.

Andere lezen ook:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.