Assurantiebelasting, wat moet je er allemaal over weten & wanneer moet je dit betalen?

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vragen veel mensen zich af of ze ook assurantiebelasting over hun premie betalen. Misschien vraag je jezelf wel af waarom deze heffing en over welke verzekeringen betaal je deze belasting? Je hoeft geen belasting te betalen over een groot aantal levensverzekeringen.

Bijvoorbeeld niet over een overlijdensrisicoverzekering, een uitvaartverzekering of lijfrenteverzekering. Ook een aantal andere verzekeringen zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. In dit artikel lees je meer over de levensverzekering belasting en welke verzekeringen belast zijn. Daarbij lees je in dit artikel meer over wat assurantiebelasting nu eigenlijk is.

Wat is assurantiebelasting?

Misschien vraag je jezelf wel af waarom deze heffing en over welke verzekeringen betaal je deze belasting? Over gekochte producten betaal je BTW. Over het inkomen betaal je inkomstenbelasting. Over verzekeringen (soms) assurantiebelasting. De belasting zit inbegrepen in de premie de je periodiek betaalt voor je verzekering.

Deze belasting is een forse inkomstenbron voor onze overheid om de Nederlandse schatkist te vullen. Dit komt niet tot uiting in de periodieke afschrijving van de premie voor schadeverzekeringen. Maar door deze belastingheffing is de premie veel hoger. Verzekeraars specificeren dit bedrag wel op de facturen en eventueel op het polis blad.

Meer dan 10 jaar geleden bedroeg deze belasting slechts 8 procent. In 2013 steeg dit percentage fors van 9,7 naar maar liefst 21 procent. Je betaalt echter niet over alle verzekeringen belasting, lees er hieronder meer hierover.

BTW en verzekeringen

In Nederland betaal je geen BTW over verzekeringen. Dit betekent ook dat de BTW over verzekeringen niet als voorbelasting in je omzetbelastingaangifte kan worden afgetrokken. Over bijna alle producten in Nederland wordt BTW geheven. Er zijn echter een aantal uitzonderingen.

Verzekeringen vallen onder deze uitzonderingen en daarom wordt er geen BTW over verzekeringspremies betaald. Maar waar komt de onduidelijkheid vandaan? Waarom denkt men dat er BTW over verzekering wordt betaald? De verwarring wordt veroorzaakt door de zogenaamde assurantiebelasting op verzekeringen.

In de meeste gevallen is het tarief 21%. Toevallig hetzelfde percentage als het hoge BTW-tarief in Nederland. Daarom gaan veel mensen er ten onrechte van uit dat de belasting gelijk is aan het hoge BTW-tarief. Dit zijn twee totaal verschillende dingen die niets met elkaar te maken hebben.

Bij veelvoorkomende verzekeringen betaal je assurantiebelasting

Je betaalt de belasting op de meest voorkomende schadeverzekeringen en bijvoorbeeld ook over een woningverzekering, een autoverzekering, een reisverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Je betaalt geen belasting over de levensverzekering of ziektekostenverzekeringen.

Een moeilijke berekening ontstaat bij een reisverzekering (waar wel belasting over wordt betaald) waarbij de medische kosten in het buitenland ook meeverzekerd zijn.

Over dit laatste betaal je deze belasting niet. Veel verzekeringen die betrekking hebben op een levende persoon zijn vrijgesteld van belasting, zoals: levensverzekering (uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering), ongevallenverzekering, zorgverzekering, werkloosheidsverzekering.

Soms toch belasting levensverzekering

Veel mensen vragen zich af hoe het nu precies zit met levensverzekering belasting. Hoef je hier nooit een belasting levensverzekering te betalen? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven.

Levensverzekeringen zijn er in veel verschillende vormen. Het kan zijn dat je een belasting levensverzekering moet betalen. Als het gaat om levensverzekeringen in de vorm van uitvaart of overlijden zoals hierboven geschreven hoef je geen belasting te betalen.Of dat ook het geval is voor jou is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Om het juist antwoord te krijgen op je vraag over of je belasting over levensverzekering moet betalen? Ga naar de website van je verzekeraar en lees de voorwaarden van de levensverzekering. Dit kun je meestal vinden bij levensverzekering en belasting of bijvoorbeeld bij belasting over levensverzekering.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.