Overlijdensrisicoverzekering afkopen? Wat zijn de gevolgen voor jou? Alles van A-Z!

Er zijn steeds meer verzekerden die de keuze maken voor hun overlijdensrisicoverzekering afkopen. Echter weten niet veel mensen hoe dit in zijn werk gaat, het heeft namelijk een aantal gevolgen. Allereerst is het goed om te weten dat er gedurende de looptijd geen kapitaal wordt opgebouwd, in tegenstelling tot de uitvaartverzekering. Daarnaast willen we nog even aanhalen dat een overlijdensrisicoverzekering afkopen ook wel eens stopzetten of opzeggen van overlijdensrisicoverzekering wordt genoemd.

Je kunt ook te maken hebben met een gemengde overlijdensverzekering. Naast een dekking voor overlijden, bouw je ook kapitaal op. In dit geval zal je op zoek moeten naar je afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering. Het klinkt wellicht wat ingewikkeld. We zullen op deze pagina dan ook alles vertellen over het afkopen overlijdensrisicoverzekering, lees je mee?

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen, hoe zit het met afkopen?

Er bestaan een aantal verschillende verzekeringen welke je een dekking bieden wanneer je plotseling komt te overlijden. Binnen de overlijdensrisicoverzekering kun je de keuze maken voor een standaard dekking.

Hierbij krijg je het verzekerde bedrag uitbetaald wanneer je gedurende de looptijd overlijdt. Je bouwt hiermee geen kapitaal op. Dit type overlijdensrisicoverzekering afkopen is dan ook niet mogelijk. We spreken bij deze variant dan ook over het stopzetten of opzeggen van de overlijdensrisicoverzekering.

Kapitaal overlijdensrisicoverzekering afkopen

Naast de reguliere variant kun je ook de keuze maken voor een kapitaal overlijdensrisicoverzekering. In dit geval wordt er wel degelijk een kapitaal opgebouwd. De uitbetaling van het verzekerde bedrag kent dan ook verschillen met de reguliere variant. Je zult namelijk het vooraf afgesproken bedrag ontvangen op een vooraf afgesproken datum. Het kapitaal wordt opgebouwd middels het (gedeeltelijk) betalen van de premie gedurende de afgesproken looptijd.

Beschik je over de kapitaal overlijdensrisicoverzekering en wil je de polis stop zetten? In deze situatie spreken we pas over het afkopen van de overlijdensrisicoverzekering. Je hebt waarschijnlijk al flink wat premie betaald en deze kun je (gedeeltelijk) terug krijgen.

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering opzeggen met geld terug garantie, maar houd wel altijd rekening met het feit dat de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering altijd minder bedraagt dan de totaal betaalde premie. Dit is dan ook één van de grootste nadelige gevolgen.

Gemengde overlijdensrisicoverzekering afkopen, waar op te letten?

We hebben hier boven twee varianten van de overlijdensrisicoverzekering met je besproken. Bij een aantal verzekeraars heb je de mogelijkheid om beide dekkingen te combineren. In dit geval spreken we over een gemengde overlijdensrisicoverzekering.

Maar hoe zit het dan wanneer je de polis wil stopzetten? Spreken we over het opzeggen, stopzetten, afkopen of zelfs het oversluiten van de overlijdensrisicoverzekering? We zullen het je uitleggen.

Je beschikt over de standaard variant overlijdensrisicoverzekering waarmee je geen kapitaal opbouwt. Hierbij ontvang je het verzekerde bedrag wanneer je binnen de looptijd komt te overlijden. Deze dekking kun je combineren met een kapitaal overlijdensrisicoverzekering waarmee je wel kapitaal opbouwt.

Hierbij maak je vooraf een afspraak over de hoogte van de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast zal je een keuze moeten maken wanneer het bedrag uitgekeerd dient te worden. Je weet zeker dat de verzekeraar een bedrag uitbetaald. Veel mensen kiezen dan ook steeds vaker voor de combinatie dekking.

Overlijdensrisicoverzekering stopzetten of afkopen overlijdensrisicoverzekering?

Wanneer je besluit om de combinatie dekking van beide varianten stop te zetten zul je rekening moeten houden met het feit dat je maar gedeeltelijk de overlijdensrisicoverzekering afkopen. Zoals we je hadden verteld bestaan er verschillende benamingen voor de handeling die je moet ondernemen bij het stopzetten van de polis. Ze lijken veel op elkaar maar hebben wel degelijk een andere betekenis. We zullen de benamingen even op een rijtje zetten:

  • Afkopen overlijdensrisicoverzekering
  • Opzeggen overlijdensrisicoverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering stopzetten

Twee benamingen hebben eigenlijk dezelfde betekenis. De overlijdensrisicoverzekering stopzetten en het opzeggen van de overlijdensrisicoverzekering kunnen we als hetzelfde beschouwen.

Je zult in dit geval geen afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering ontvangen. Bij de standaard dekking bouw je namelijk geen kapitaal op. Het risico voor de verzekeraar wordt afgedekt door maandelijkse premie.

Afkopen overlijdensrisicoverzekering bij het opbouwen van kapitaal

We spreken eigenlijk pas over de overlijdensrisicoverzekering afkopen wanneer je over een dekking beschikt waarmee gedurende de looptijd een kapitaal wordt opgebouwd (dit is niet het geval bij een standaard dekking van een overlijdensrisicoverzekering).

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering afkopen wanneer je over een kapitaal overlijdensrisicoverzekering of combinatie overlijdensrisicoverzekering beschikt en de dekking wil stopzetten.

De hoogte van het bedrag dat je terug krijgt van de verzekeraar noemen we de afkoopwaarde van de overlijdensrisicoverzekering. Het is verstandig om eerst onderzoek te doen naar de precieze afkoopwaarde van jouw polis. Het is helaas niet zo simpel als de overlijdensrisicoverzekering opzeggen, waarmee je jouw geld (deels) terug krijgt.

Je zult namelijk nooit het bedrag dat je aan premie hebt betaald volledig retour krijgen. In de meeste gevallen zal de verzekeraar haar gemaakte kosten gedurende de looptijd van de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering aftrekken. We zullen je hieronder meer vertellen over de afkoopwaarde wanneer je besluit om de polis stop te zetten.

De afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering, hoe zit het?

Wanneer je het besluit maakt om gedurende de looptijd je polis stop te zetten kun je in een aantal gevallen de zogenaamde afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering ontvangen.

Je hebt namelijk premie betaald en een bepaalde waarde opgebouwd. Echter bestaat er vaak wel wat onduidelijkheid over dit onderwerp. We zullen het hieronder voor je proberen te verduidelijken.

Wat is afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering?

De afkoopwaarde van de overlijdensrisicoverzekering is de waarde van de polis, welke je retour krijgt, bij het tussentijds beëindigen van de polis.

We spreken dan ook alleen over de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering wanneer je gedurende looptijd besluit om de polis stop te zetten. Hierdoor vervalt de dekking.

Echter is er vaak wel al een flink kapitaal opgebouwd door de voorheen betaalde maandelijkse premie.

Wat kan ik verwachten van de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering?

Het klinkt wellicht logisch dat de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering bij elke verzekeraar op dezelfde manier wordt berekend. Echter is dit niet het geval. We hebben hieronder 3 acties beschreven die de meeste overlijdensrisicoverzekeraars hanteren wanneer je de polis stopzet. Zo weet jij wat je kunt verwachten van de afkoopwaarde van jouw polis.

  • De waarde van de premie die al hebt betaald wordt terug betaald. In dit geval spreken we over het terugbetalen van de premiereserve door de verzekeraar.
  • Je hebt gedurende de looptijd geen kapitaal opgebouwd. We spreken niet over afkopen, maar over het stopzetten van de overlijdensrisicoverzekering, je zult geen afkoopwaarde terug krijgen van de verzekeraar.
  • Heb je gedurende de looptijd voldoende premie betaald volgens de voorwaarden? Het is mogelijk dat je verzekeraar de huidige polis kan omzetten naar een premievrije overlijdensrisicoverzekering.

Hoogte van de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering

Je zult je waarschijnlijk afvragen hoe de hoogte van de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering wordt berekend. Zoals we je hebben verteld zal je altijd minder terugkrijgen dan dat je daadwerkelijk in premie hebt betaald. Er zijn namelijk een aantal factoren welke de hoogte van de afkoopwaarde bepalen.

De maandelijkse premie en het rendement zijn twee erg belangrijke factoren. Daarnaast heeft de verzekeraar in de periode dat de polis nog actief was kosten gemaakt. Het overgrote deel van de verzekeraars zal deze kosten van de afkoopwaarde aftrekken. Houd hier rekening mee wanneer je vooraf een berekening wil maken.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.