Hoe werkt rouwverwerking en wat kan ik doen om de rouwperiode goed door te komen?
Een overlijden maakt altijd veel indruk op alle nabestaanden. Of het overlijden nu verwacht of onverwacht wordt, veel mensen vinden het moeilijk om de dood te bevatten omdat het permanent en onomkeerbaar is. Het is daarom ook zo dat veel mensen op een eigen manier rouw verwerken, je kunt vooraf eigenlijk nooit aan iemand zien hoe deze gaat reageren op een overlijden.
Iedereen gaat anders met rouw om
Er zijn mensen die ineens nog harder gaan werken of sociaal actief worden, maar er zijn ook mensen die zich volledig terugtrekken en in een zwart gat vallen. Gelukkig is er bij rouwverwerking geen goede of slechte manier, iedereen kan dit namelijk op zijn eigen manier invullen. Lees verder om er achter te komen hoe rouw precies werkt.
De rouwverwerking gaat meestal in fases
De rouwverwerking is altijd door verschillende fases. Ieder persoon heeft een eigen manier van rouwen maar de totale verwerking gaat bijna altijd in dezelfde volgorde. De eerste fase waar veel mensen in terecht komen is de ontkenning of onbegrip fase:
De eerste fase van rouwverwerking, ontkenning en onbegrip
Deze fase kenmerkt zich door een gevoel van onbegrip. In deze fase van de rouwverwerking vinden mensen het moeilijk om te bevatten dat een naaste zich niet meer in hetzelfde leven bevindt.
Dit komt ook voor bij mensen die al een lange tijd ziek waren, de dood zien aankomen leidt tot allerlei gedachten. Er wordt vaak nagedacht over hoe het leven nu verder moet zonder de overledene. Wat je ook vaak ziet is dat er een zekere vorm van ontkenning ontstaat, omdat de dood te pijnlijk is om al te aanvaarden.
Boosheid en het gevecht van binnen
De tweede fase van rouwverwerking kan zich uiten in boosheid en voelt aan als het gevecht van binnen. Als de eerste fase is doorlopen is er vaak een vorm van boosheid aanwezig waarbij een persoon het moeilijk kan accepteren dat de overledene niet meer in zijn of haar leven aanwezig is.
Dit kan vaak resulteren in een gevoel van onrecht of boosheid, je ziet ook dat er veel strijdlust ontstaat bij sommige mensen. De wilskracht ontstaat doordat deze sterk wordt gevoed door emotie en wil.
De derde fase, depressie bij het verwerken van rouw
Het komt vaak voor dat er boosheid ontstaat in de tweede fase. Als deze doorlopen is volgt er vaak een depressieve periode waarin het besef dat de overledene echt weg is begint binnen te komen zoals nooit tevoren.
Het leven gaat door en de nabestaande begint daar steeds bewuster van te worden. Vaak is het zo dat aandacht van vrienden of familie minder wordt omdat deze verder van de overledene afstonden waardoor een nabestaande zich eenzaam kan voelen.
De laatste fase, de aanvaardingsfase.
Na de depressie komt er een aanvaarding door de nabestaande, Als alles rondom en de gevolgen van de dood zijn doorgedacht wordt het de persoon duidelijk dat het leven doorgaat en dat de persoon echt weg is uit het leven.
In deze periode maakt de nabestaande zich op voor een nieuwe levensfase waarin de overledene geen deel meer van uit maakt. Het is belangrijk om je te realiseren dat er geen gemis meer is maar het betekent dat het overlijden geen dagelijkse zware belasting meer is die het leven moeilijk maakt.
Aanvaarding kan ook plaatsvinden in het rouwproces
Het kan zijn dat een nabestaande de dood snel kan aanvaarden. Het verschilt namelijk per persoon wanneer deze fase precies optreedt. Het kan zijn dat het lang duurt maar er zijn ook genoeg mensen die de dood snel kunnen aanvaarden. Dit is dan ook afhankelijk van het soort verlies, het verlies van een kind kan bijvoorbeeld als extra zwaar ervaren.
Vaak hangt dit af van de leeftijd van de overledene maar ook de relatie die diegene had met de overledene is natuurlijk van groot belang. Er wordt vaak heftig gereageerd op het overlijden van een ouder, broer of zus terwijl een dood van een verre oom een stuk makkelijker geaccepteerd wordt.
Het omgaan met het rouwproces is voor iedereen anders, soms heb je hulp nodig
De fases zijn bij veel mensen hetzelfde
De fases zijn bij veel mensen hetzelfde maar het doormaken van deze fases kan sterk verschillen per persoon. Het is belangrijk om emoties niet op te kroppen maar om ze te uiten en veel te praten met andere nabestaanden of vrienden om het verdriet weg te nemen.
Professionele hulp is soms nodig
Het kan nodig zijn dat niets helpt en dat je professionele hulp nodig hebt om het rouwproces goed af te sluiten. Zorg er voor dat je hulp zoekt als je het echt niet meer weet, er zijn genoeg professionals die je graag verder helpen om het verlies een plekje te geven.
Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen om te achterhalen welke punten je nu zo raken en waar je meeste verdriet en pijn zit zodat het proces van rouw versneld kan worden waardoor acceptatie van de dood eenvoudiger wordt.
Bekijk meer informatie
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen