Hoe omgaan met het verlies van een kind?

Je kind verliezen is een gebeurtenis die geen enkele ouder wil meemaken, een verdrietige en levens veranderende periode breekt aan. Veel mensen denken vaak wat luchtig over het overlijden van een jonge zoon of dochter, en dan vooral in de meeste gevallen als het kindje net na of tijdens de bevalling overlijdt. De band en hechting met het kind is namelijk al lang voor de geboorte ontstaan.

Belangrijk om te weten is om hoe om te gaan met het verlies van een kind als dit zich voordoet in vriendenkringen, familie of bij jezelf. Het kan altijd gebeuren dat een kind vlak na de geboorte of op latere leeftijd overlijd, het is dan van belang om te weten hoe je het beste kunt handelen. In dit artikel vind je meer informatie en tips om het verlies van een kind een plek te kunnen geven.

Naderend overlijden

In sommige gevallen is een naderend einde bekend bij een kind. Het is van belang om veel tijd met het kind door te brengen nu het nog kan. Laatste herinneringen maken kan erg helpen in het latere rouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van herinneringen middels foto’s zodat je deze later weer kunt ophalen met nabestaanden. Een ding staat vast: geniet nog zoveel mogelijk van de tijd die je samen kunt doorbrengen.

Ouders hebben tijdens de rouwverwerking van het verlies van een kind vaak wat meer ruimte en tijd nodig. Heb hier als familie en vrienden dan ook begrip voor en probeer te ondersteunen waar kan. In sommige gevallen vinden ouders van het overleden kindje het wel fijn om omringd te worden met familie en vrienden om samen te kunnen rouwen. Probeer hier als familie en vrienden ook zo goed mogelijk gehoor aan te geven.

Afscheid nemen van kind

Waardig en op een passende manier afscheid nemen van je kind is niet iets wat je zomaar even doet. We snappen dat dit intens verdrietig is, om te helpen bij het afscheid nemen en het regelen van de uitvaart hebben we een aantal handvaten opgesteld:

We begrijpen dat veel van deze zaken niet aan je hoofd staan tijdens het verlies van je kind. Een begrafenisondernemer kan helpen bij het regelen van de uitvaart zodat ouders zich kunnen focussen op het rouwproces.

Van heel jonge kinderen afscheid nemen

Afscheid nemen van heel jongere kinderen (kinderen van minder dan 24 weken oud) gaat wat anders in zijn werk. Zo gelden er andere regels. Hierdoor is er meer tijd om de uitvaart te regelen, er hoeft namelijk niet voldaan te worden aan de wettelijke vastgestelde periode van 5 werkdagen nadat een kindje is overleden. Op deze manier kunnen moeders voldoende herstellen van de zwangerschap en bevalling. Er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden:

 • Maak afspraken met het ziekenhuis over wat er met het kindje gaat gebeuren na overlijden.
 • Vraag aan een arts om een verklaring waarin vermeld staat dat het kindje jonger dan 24 weken tijdens de zwangerschap is overleden. Dit dient als bewijs voor uitzondering op de wet op de lijkbezorging.

Van oudere kinderen afscheid nemen

Wanneer je kind wat ouder is en overlijd is dit een verdrietige en onverwachte gebeurtenis. Het verliezen van een ouder kind is erg heftig en kan veel veranderingen in je leven te weeg brengen. De zorg voor een kind valt weg en je gaat je kind niet meer zien opgroeien wat als een harde klap binnenkomt. Tijdens dit rouwproces is het belangrijk om elkaar als partners genoeg ruimte en tijd te geven, iedereen gaat anders om met het verlies en probeer hier begrip voor te hebben.

Wat kunnen vrienden en familie betekenen?

Vrienden en familie kunnen wat betekenen tijdens het afscheid nemen van het kind. Een aantal voorbeelden:

 • Meenemen van een klein geschenk voor het kindje en ouders
 • Een toespraak geven tijdens de uitvaart
 • Behulpzaam zijn en dit aangeven per post, telefoon of mail aan ouders
 • Stuur bloemen of een mooie kaart met steunbetuiging
 • Biedt ook steun in het latere rouwproces
 • Eventueel helpen met zaken die geregeld moeten worden voor de uitvaartverzekering

Het is verstandig om als familie en vrienden het gesprek aan te gaan zodat alle nabestaanden op zijn eigen manier het rouwproces kan doorlopen. Probeer belangstelling te tonen en te vragen hoe het gaat met de ouders. Praten over het verlies kan namelijk veel goed doen.

Rouwverwerking verlies kind

De rouwverwerking bij het verlies van een kind is voor iedereen anders. Rouwen is persoonlijk en dit proces kan door iedereen anders worden ervaren. Echter is het niet de bedoeling dat je gevoelens of emoties niet onder ogen durft te komen en probeert weg te stoppen. Hier wat handige tips die je kunnen helpen bij het rouwproces bij het verlies van een kind:

 • Ga het gesprek aan met familie en vrienden over je gevoelens en emoties, dit lucht op
 • Probeer fit te blijven door te blijven sporten en goed te blijven eten
 • Neem altijd genoeg nachtrust
 • Kijk eens of een psycholoog uitkomst kan bieden
 • Probeer in contact te komen met ouders die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt voor steun

Overlijden van kindje door een miskraam

Als een kindje overlijd in de eerste 16 weken van een zwangerschap dan wordt er gesproken over een miskraam. Gemiddeld krijgt 15% van de vrouwen een miskraam bij hun eerste zwangerschap. Maak je geen zorgen, dit percentage is namelijk afhankelijk van veel verschillende zaken zoals:

 • Leeftijd van de moeder
 • Gezondheid van de moeder
 • Manier van leven moeder

Een miskraam verwerken

Moeders reageren verschillend op een miskraam, zo zijn er ook verschillende manieren om deze heftige gebeurtenis te verwerken. Zo zijn er moeders die snel weer aan de gang gaan met het dagelijkse leven om gedachten even aan de kant te zetten, terwijl er andere moeders zijn die net wat meer tijd hebben om alles een plekje te geven.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.