Miskraam: oorzaken, symptomen en verwerking
Een miskraam is een ongelooflijk hartverscheurende gebeurtenis voor veel aanstaande ouders. Er is sprake van een miskraam wanneer een zwangerschap binnen de eerste 20 weken van de zwangerschap vanzelf eindigt. Het kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder genetische afwijkingen, infecties of medische aandoeningen bij de moeder of de baby.
Naar schatting eindigt 10-20% van de zwangerschappen in een miskraam, waardoor het een van de meest voorkomende vormen van zwangerschapsverlies is. Een miskraam komt vaak plotseling en onverwacht, waardoor je jezelf overweldigd kunt voelen door emoties als verdriet, schuld, shock en verdriet. Maar hoe kun je een miskraam herkennen? Wat zijn eventuele oorzaken? En hoe zit het met de uitvaartverzekering? We vertellen je er in dit artikel alles over!
Wat is een miskraam?
Een miskraam is een term die wordt gebruikt voor een zwangerschap die spontaan eindigt vóór de 20e week van de zwangerschap. Het wordt ook wel spontane abortus of zwangerschapsverlies genoemd. Een miskraam komt voor bij ongeveer 10 tot 20% van alle zwangerschappen en kan het gevolg zijn van een aantal factoren, waaronder chromosoomafwijkingen, milieuomstandigheden (zoals blootstelling aan toxines), trauma, medische ziekte of de leeftijd van de moeder.
Oorzaken van een miskraam
Hoe krijg je een miskraam en wat kan de oorzaak zijn? Een miskraam kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale onbalans, infectie, chromosoomafwijkingen in de eicel of de foetus, leefstijlfactoren (zoals roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap), trauma of letsel aan de baarmoeder en de leeftijd van de moeder. Echter is de specifieke oorzaak van een miskraam soms lastig te bepalen. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van een miskraam:
- Genetische of chromosomale afwijkingen bij de baby;
- Hormonale onevenwichtigheden;
- Baarmoeder afwijkingen;
- Infecties zoals listeriose, rodehond en toxoplasmose;
- Gezondheidsproblemen van de moeder, zoals diabetes, hoge bloeddruk en schildklieraandoeningen;
- Overmatige fysieke activiteit;
- Blootstelling aan giftige stoffen;
- Gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap;
- Intra-uteriene groeibeperking (IUGR): de baby groeit niet in een normaal tempo in de baarmoeder;
- Een incompetente baarmoederhals die te vroeg opengaat voordat de baby klaar is om geboren te worden;
- Een placenta die zich niet goed nestelt in de baarmoeder;
- Leeftijd van de moeder.
Hoe kun je een miskraam herkennen?
Hoe voelt een miskraam aan en hoe herken je een miskraam? Een miskraam kan ooit moeilijk te herkennen en te diagnosticeren zijn, omdat de symptomen vaak lijken op die van andere, minder ernstige aandoeningen. Er zijn echter enkele tekenen en symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een miskraam.
Miskraam symptomen
Een miskraam kan onverwachts en zonder waarschuwingstekens optreden, hoewel sommige vrouwen veel voorkomende symptomen kunnen ervaren. Veel voorkomende symptomen van een miskraam zijn:
- Vaginaal bloedverlies: Dit is vaak het meest voorkomende symptoom van een miskraam. De bloeding kan variëren van lichte spotting tot zware bloeding, en kan gepaard gaan met kramp of pijn in de buik.
- Het passeren van weefsel: Een miskraam wordt vaak gevolgd door het passeren van weefsel uit de vagina. Dit weefsel kan wit of grijsachtig van kleur zijn en kan variëren in grootte.
- Pijn: Vrouwen die een miskraam meemaken, kunnen scherpe of doffe pijn in de buik en rug ervaren, die kan variëren van mild tot ernstig.
- Afname van zwangerschapssymptomen: Symptomen van zwangerschap, zoals misselijkheid, tederheid op de borst of vermoeidheid kunnen tijdens een miskraam verminderen of verdwijnen.
Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle vrouwen alle symptomen zullen ervaren, en dat sommige vrouwen andere symptomen kunnen ervaren dan de hierboven genoemde. Als je een van deze symptomen ervaart, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.
Hoe kan ik een miskraam voorkomen?
Een miskraam is een hartverscheurende en verwoestende ervaring voor aanstaande ouders. Er zijn echter stappen die kunnen worden ondernomen om het risico op een miskraam te verminderen. In het algemeen wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap een gezonde levensstijl aan te houden; voldoende rust en voeding nemen, en stress en bepaalde stoffen zoals alcohol of drugs vermijden.
Bovendien moet je tijdens de zwangerschap regelmatig naar de dokter gaan voor controles en tests, zodat eventuele waarschuwingssignalen vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Als er in de familie een geschiedenis van miskramen voorkomt, is het raadzaam om een genetisch consulent of vruchtbaarheidsspecialist in de armen te nemen.
Hoe groot is de kans op een miskraam?
Studies hebben aangetoond dat het percentage miskramen sterk varieert, afhankelijk van de leeftijd van de moeder en andere factoren. Het gemiddelde percentage van de kans op een miskraam ligt tussen de 10% en 15%. Na een eerste miskraam is er tijdens de volgende zwangerschap evenveel kans op een miskraam als bij de eerste zwangerschap.
Volgens de ECDC (Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding) is het risico op een miskraam het grootst bij vrouwen van 35-45 jaar, waarbij ongeveer 20-25% van de zwangerschappen in een miskraam eindigt. Het percentage miskramen is ook hoger bij vrouwen die al meerdere keren een miskraam hebben gehad of vrouwen met medische problemen zoals infecties of chronische aandoeningen.
Kun je de kans op een miskraam verkleinen?
Het is belangrijk om op te merken dat de precieze oorzaak van een miskraam niet altijd gemakkelijk vast te stellen of te begrijpen is. Er zijn bepaalde risicofactoren die verband houden met een grotere kans op een miskraam, zoals roken, ouder zijn dan 35 jaar of een geschiedenis van eerdere miskramen. Er zijn echter ook dingen die je kunt doen om de risico’s te verminderen:
- Medische deskundigen raden je vaak aan om in een vroeg stadium prenatale zorg te krijgen en foliumzuur te slikken voordat je zwanger wordt.
- Deelnemen aan een gezonde levensstijl, zoals regelmatig sporten en evenwichtig eten.
- Het in de gaten houden van het stressniveau kunnen in sommige gevallen ook helpen om de kans op een miskraam te verkleinen.
Uiteindelijk is het belangrijk om met je huisarts of gynaecoloog te (blijven) praten, die je advies op maat kan geven over jouw specifieke situatie.
Klachten na een miskraam
Voor vrouwen die het hebben meegemaakt, kunnen de lichamelijke- en emotionele klachten na een miskraam overweldigend zijn. Eén van de meest voorkomende symptomen na een miskraam is hevig bloedverlies, dat enkele uren tot enkele weken kan aanhouden. Daarnaast ervaren de meeste vrouwen enige mate van buikpijn die dagen tot weken kan aanhouden.
Andere veel voorkomende klachten na een miskraam zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen en depressie. Sommige vrouwen ervaren ook een toename van vaginale afscheiding na een miskraam. Dit is normaal omdat het lichaam probeert alle weefsels van de zwangerschap uit te drijven.
Kun je zwanger worden na een miskraam?
Ja, het is mogelijk om opnieuw zwanger te worden na een miskraam. Veel vrouwen kunnen binnen zes maanden na de miskraam weer zwanger worden en een succesvolle zwangerschap voldragen. Het is echter belangrijk dat je jouw individuele omstandigheden met een arts bespreekt voordat je weer probeert zwanger te raken.
Het is raadzaam ten minste drie maanden te wachten met een poging tot conceptie vanwege het risico op complicaties in een vroege zwangerschap. Een vroege miskraam wil je uiteraard te allen tijde voorkomen. Bovendien kunnen bepaalde veranderingen in jouw levensstijl, zoals gezond eten en regelmatig bewegen, jouw kansen op een gezonde zwangerschap na een miskraam vergroten.
Omgaan met een miskraam
Omgaan met een een miskraam is niet eenvoudig. Het is een hartverscheurende ervaring en zal daarom tijd nodig hebben om het te kunnen verwerken. Een miskraam verwerken doet iedereen op zijn/haar eigen manier. Hier volgen enkele tips voor de emotionele verwerking van een miskraam:
- Luister naar je gevoel en handel ernaar – Als het voor jou goed voelt kun je een speciaal aandenken maken in een ‘vorm’ naar wens. Hang bijvoorbeeld een beeldje op in je slaapkamerkast. Maak een aandenken in je tuin door een boom te planten. Kies een sieraad dat je voor altijd wilt dragen. Stuur een brief naar je ongeboren kind. Of doe iets heel anders; het is aan jou.
- Bespreek de kwestie – Jij en je partner kunnen dit samen doen, of je kunt een vriend, familielid of buurvrouw uitnodigen om er samen over te praten. Of met ouders die het al eens hebben meegemaakt. Uiteraard kun je ook altijd terecht bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.
- Sluit je emoties niet uit – Verdriet, gemis, schuld, ongeloof, woede, een gevoel van leegte, en een gevoel van niets hebben om voor te leven kunnen allemaal aanwezig zijn. Misschien ervaar je ook enig gevoel van opluchting of acceptatie. Dat is echt niet raar en daar moet je jezelf ook niet rot over voelen.
- Maak er een verhaal van – Je gedachten en emoties op papier zetten kan helpen. Dit is voor veel mensen een prima aanpak om je emoties “op tafel te leggen”. Het is immers niet altijd gemakkelijk om een dergelijke gebeurtenis in een gesprek ter sprake te laten komen.
Vergeet niet dat je partner het verlies waarschijnlijk op een andere manier zal voelen en verwerken dan jijzelf. Dat gebeurt vaak. De mogelijkheid om erover te praten, zowel met jezelf als met anderen, is van onschatbare waarde. Het omgaan met het verlies van een kind is altijd lastig en zal voor niemand makkelijk zijn.
Uitvaart na miskraam
Als ouders denk je er liever niet over na, maar het is toch handig om hier iets meer over te weten. Wanneer een zwangerschap wordt afgebroken vóór 24 weken na de conceptie, heeft de menselijke vrucht geen wettelijke plicht om te worden begraven of gecremeerd. Toch is het indien gewenst mogelijk om een kind dat na 20 weken zwangerschap levenloos ter wereld wordt gebracht een “gewone” begrafenis en graf (of kindergraf) te geven. Dit is geheel aan jou en je partner om te beslissen.
Wordt de zwangerschap na 24 weken vroegtijdig afgebroken? Dan is een uitvaart voor het ongeboren kind wel verplicht volgens de wet. Als ouders kun je er dan voor kiezen om de foetus te laten begraven of cremeren. Maar hoe zit het precies met de kosten? En ben je verzekerd voor een uitvaart van een ongeboren kindje? Dit zijn onderwerpen waar je liever niet over nadenkt, maar we gaan je er toch wat meer over vertellen.
Kosten uitvaart na miskraam
De kosten van een uitvaart voor een baby liggen gemiddeld rond de €1.000,-, maar is volledig afhankelijk van de wensen van de ouders. Zo wordt de uitvaart van een ongeboren of pasgeboren kindje vaak in een besloten kring gehouden. Hierdoor zullen de kosten voor de gehele uitvaart lager liggen dan die van een uitvaart voor volwassenen. Voor gedetailleerde informatie over de kosten kun je altijd contact opnemen met een begrafenisondernemer.
Worden de kosten van een uitvaart na een miskraam vergoedt vanuit de uitvaartverzekering?
Zoals gezegd is het wettelijk verplicht om een ongeboren kindje te begraven of cremeren wanneer de zwangerschap ná 24 weken vroegtijdig wordt afgebroken. Krijg je een miskraam vóór 24 weken van de zwangerschap, dan ben je vrij om te bepalen of je wel of geen uitvaart wilt. In dergelijke gevallen mag je de menselijke vrucht ook begraven in de natuur of jouw achtertuin. Eventueel kan een natuurbegraafplaats ook een mogelijkheid zijn.
In het geval van een uitvaart voor een ongeboren kindje zijn er een aantal verzekeraars die de kosten voor de uitvaart vergoeden. Let hierbij wel altijd goed op de voorwaarden die zijn opgenomen in de polis. Zo zullen sommige verzekeraars de kosten van een uitvaart pas vergoeden vanaf 20 of 24 weken zwangerschap. Echter zijn er ook uitvaartverzekeringen waarbij je kindje vanaf de zwangerschap opgenomen is in de polis.
Uitvaartverzekering vergelijken
Ben je op zoek naar een (nieuwe) uitvaartverzekering? Houd dan rekening met jouw toekomstbeeld. Wil je de komende jaren graag kinderen krijgen? Dan is het slim om rekening te houden met een goede dekking voor jouw aanstaande kinderen. Ondanks dat je er niet over na wilt denken is het ook verstandig om rekening te houden met een polis voor eventueel ongeboren kinderen.
Vergelijk diverse uitvaartverzekeraars en ontdek welke verzekeraar de beste dekking biedt tegen de scherpste prijs. Maak gebruik van onze vergelijker en zie direct welke aanbieder het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen en eisen. Een kleine moeite voor een grote besparing.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen