Bang voor de dood, bekijk hier verschillende symptomen & tips om erover heen te komen!

Je hoort het wel eens, “als er een ding zeker is in het leven, dan is het wel dat iedereen op een dag dood gaat”. Heel veel mensen zijn wel eens bang voor de dood. Het is een normale gedachte, welke onder meer voorkomt doordat de dood voor velen iets onbekend en ontastbaar is.

Het gaat gepaard met een gevoel van ergens geen controle over te hebben. Bang voor de dood zijn kan zodanige proporties aannemen dat het (een deel van) je leven beheerst en dan spreken we van een angst voor de dood fobie.

Hierbij ga je jouw leven beperken door bepaalde situaties te vermijden, zoals autorijden, vliegen, etc. Door bang voor de dood te zijn, beperk je het leven in zekere zin. Echter dien je jezelf geen zorgen te maken over je eigen begrafenis, dit is nergens voor nodig. Lees snel verder voor een aantal handige tips.

Symptomen

Wanneer je reeds een geruime tijd bang bent voor de dood kunnen zich bepaalde symptomen ontwikkelen. Zo kan je door je angst onder andere de volgende klachten ondervinden:

 • Hoge adem/hyperventilatie
 • Verhoogde hartslag
 • Druk op de borst
 • Trillen/ zweten
 • Tintelingen/ droge mond/ duizeligheid
 • Niet helder meer kunnen denken
 • Het gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Wanneer de angst langer aanhoudt en grotere proporties aanvangt, kan er een fobie ontstaan waardoor de volgende gedachten zich kunnen opdringen:

 • Op geregelde basis kom je tot de constatatie ‘ik ben bang voor de dood’;
 • Je denkt geregeld dat je dood kunt gaan (ook in dagdagelijkse situaties)
 • Je gaat alerter om met je lichaam
 • Normale lichamelijke prikkelen maken je angstig
 • Je ontzegt jezelf van alles wat in jouw ogen gevaarlijk is (autorijden, treinreizen, vliegtuigreizen)

Wanneer je van bovenstaande last hebt, is het verstandig om je huisarts hierover te raadplegen.

Angst voor de dood overwinnen

Omgaan met angst voor de dood kan op verschillende manieren. Indien het bang zijn voor de dood je leven zodanig beheerst dat je verschillende situaties ontloopt en hier dagelijks mee bezig bent, kan het aan te raden zijn om professionele hulp in te roepen. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist.

Tevens kan een specialist je meestal praktische tips geven hoe je kunt omgaan met je angst of hoe je van de klachten afkomt. Het is dan belangrijk dat je leert omgaan met je angst. Je kunt een angst voor de dood overwinnen training gaan volgen.

Maar je kunt er ook voor kiezen om angst voor de dood therapie te volgen. Zo kun je angst voor de dood overwinnen of je kunt middels een therapie op een goede manier leren omgaan met angst voor de dood.

Bang voor de dood tips

Ben je minder bang voor de dood, maar beheerst het je toch meer dan je zou willen? Er bestaan tal van andere “bang voor de dood” tips. Zo kan je jezelf ontspanningsoefeningen aanleren, deze kan je uitvoeren wanneer je de angst voelt toenemen. Ook kan je aan Mindfulness of MindTuning doen.

Verder kan het je helpen veel te lezen over het onderwerp ‘bang voor de dood’, zo krijg je een beter inzicht over je situatie, waar de angsten vandaan komen en wat je hiermee kan doen. Het is belangrijk je angst bespreekbaar te maken. Je kan erover praten, via onder andere forums of met mensen die ook bang zijn voor de dood en dus gelijkaardige angsten ondervinden als jij.

Op deze manier doorbreek je het taboe rond je angst en vermindert dit de angst doordat het de dood minder eng en onbekend maakt. Verder zal het je ook helpen om dit bespreekbaar te maken met je geliefden. Zij zullen reeds gemerkt hebben dat je ergens mee zit, maar weten misschien niet goed met wat of hoe ze je kunnen helpen, deel je angst.

Wie weet ervaren zij gelijkaardige gedachten, mensen die zeggen niet bang voor de dood te zijn, zijn namelijk vaak nog velen malen banger dan jij. Wie weet kunnen jullie elkaar helpen, vergeet niet, praten lucht op!

Hoe je de dood toch een stapje voor kunt zijn

Vaak gaat de angst om heen te gaan gepaard met de angst voor de dood van je dierbaren. Zo zullen er momenten zijn waarop je jezelf afvraagt hoe het leven verder moet gaan wanneer één van je dierbaren wegvalt. Denk maar aan het verlies van een kind, je partner, ouders of broers en zussen. Ook kan je jezelf zorgen maken over hoe je dierbaren verder moeten wanneer jij weg komt te vallen. Denk maar aan je partner of je (nog jonge) kinderen.

Om toch deels de controle te behouden en zo je angst te verminderen, kan het aangeraden zijn te kiezen voor een uitvaartverzekering. Op deze manier bespaar je je nabestaanden ook de administratieve rompslomp die met een overlijden gepaard gaat en kunnen zij zich focussen op het rouwproces en de mooie herinneringen van jullie samen. Het is dan ook mogelijk om op deze pagina uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken!

Wellicht ook interessant:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.