Overlijdensrisicoverzekering verplicht in 2023?

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht of niet? Vanaf 1 januari 2018 is het niet langer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het is goed om te weten dat deze verplichting niet werd opgelegd door de overheid maar door de kredietverstrekker voor bijvoorbeeld een hypotheek. Tot en met 2017 was de levensverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie.

Zoals we al zeiden is hier vanaf 2018 verandering in gekomen. Desalniettemin raden we het je aan om in verschillende situaties de keuze te maken voor een dekking van de levensverzekering.

Daarnaast kan het zijn dat de overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek dient te worden afgesloten. We raden het je dan ook zeker aan om jezelf in te lezen over of de overlijdensrisicoverzekering verplicht is in jouw situatie!

Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

We hebben je hierboven verteld dat de overlijdensrisicoverzekering in de standaardsituatie niet meer verplicht is. Echter zijn er een aantal situaties waarbij het nog wel degelijk verplicht wordt gesteld. Niet per se door de wet maar vaak door een kredietverstrekker. Wanneer is overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Is een overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek verplicht of niet?

Is de overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek of toch niet? Het is wellicht wat onduidelijk omdat in 2018 de verplichting voor het afsluiten bij een hypotheek met NHG garantie verviel. Toch is de kans nog steeds groot dat een hypotheekverstrekker je verplicht om een levensverzekering verplicht bij de hypotheek af te sluiten.

In principe is er dus niet heel veel veranderd. De hypotheekverstrekker wil de zekerheid hebben dat de hypotheek wordt afbetaald. Als je niet akkoord gaat met het afsluiten van een overlijdensrisico dekking maak je een redelijke kans op afwijzing. Echter kan ook een overlijdensrisicoverzekering worden geweigerd.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij annuïteitenhypotheek?

Veel mensen vragen zich af: is de overlijdensrisicoverzekering verplicht bij annuïteitenhypotheek? Volgens de wet hoef je er niet verplicht een af te sluiten. Echter kan de hypotheekverstrekker het je wel verplichten. De meeste mensen die over deze vorm beschikken kiezen voor een annuïtair dalende hypotheek.

Het verzekerde bedrag zal gedurende de maanden gaan dalen en je premie zal stijgen. Hierdoor zal de premie van de overlijdensrisicoverzekering gedurende de looptijd gelijk blijven. Echter kan het ook gecombineerd worden met een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Hypotheek levensverzekering verplicht bij welke aanbieders?

Wel zijn er een aantal verstrekkers die je niet verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Echter zal je er wel rekening moeten houden dat het minder zekerheid biedt voor jezelf, je gezin en de hypotheekverstrekker. Dit kan vervolgens weer leiden tot kostenstijgingen.

Het verschilt dus per hypotheek aanbieder of de overlijdensrisicoverzekering verplicht is of niet. Je zult rekening moeten houden of je over een NHG garantie beschikt. Hierdoor wordt het risico verlaagd en is de overlijdensrisicoverzekering hypotheek verplicht niet altijd het geval.

Is een levensverzekering verplicht bij een lening?

Als we nadenken over nog een situatie wanneer een overlijdensrisicoverzekering verplicht is komen we uit op reguliere leningen zoals het persoonlijk- of doorlopend krediet. In tegenstelling tot de veelvoorkomende verplichting voor een overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van een hypotheek is dit bij een lening niet het geval.

Is overlijdenrisicoverzekering verplicht bij een hoge lening waarde?

Maar is een levensverzekering verplicht bij een lening met een aanzienlijke waarde? In sommige gevallen zal een lening boven de € 10.000,- moeten worden gedekt met een overlijdensrisicoverzekering. Wordt het niet verplicht gesteld dan is het alsnog verstandig om er naar te kijken. Kom jij plotseling te overlijden en heb je openstaande schulden? Dan worden deze schulden doorgeschoven naar je nabestaanden. Lees meer over hoe het zit met een lening na overlijden door op de link te klikken.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht of niet tijdens het huren van een huis?

We hebben je zojuist verteld dat een overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek verplicht kan worden gesteld bij het kopen van een huis. Niet gek want de hypotheekaanbieder verstrekt een grote lening waardoor het risico relatief hoog ligt.

Door middel van een Nationale Hypotheek Garantie en levensverzekering wordt dit risico aanzienlijk verlaagd waardoor je een lagere rente ontvangt.

Maar hoe zit dit als je een huis huurt? Als je een woning huurt dan ben je wettelijk niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden om dit te doen. Het kan namelijk zijn dat je partner overlijdt en je wil dan wellicht graag in je huidige huurhuis blijven wonen.

De kosten ineens alleen dragen is voor veel mensen geen optie, en dan komt de overlijdensrisicoverzekering echt van pas. Met deze dekking zorg je ervoor dat de lastenstijging wordt gedragen door de uitkering die door de verzekeraar wordt gestort na het overlijden van de verzekerde.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.