Wat is NHG hypotheek en hoe kan ik de NHG hypotheek berekenen?

Met de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ben je verzekerd van een goede hypotheek die verantwoord en betaalbaar is. Het grootste voordeel hiervan is dat je financiële risico’s beperkt die bij een eigen koopwoning vaak voorkomen.

Zo kunnen er regelingen worden getroffen zodra je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Bovendien geldt dit niet allen voor nu, maar voor de gehele looptijd van de hypotheek. Net als een overlijdensrisicoverzekering kan een dergelijke constructie goed van pas komen. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over hoe je deze NHG hypotheek afsluit en wat de voordelen ervan zijn.

Hypotheek met NHG

Krijg je de optie om je hypotheek met of zonder NHG af te sluiten? Dan kan het in heel veel gevallen verstandig zijn om dit te doen. Kies je er namelijk voor om een hypotheek met NHG af te sluiten? Dan ben je er zeker van dat de hypotheek aansluit op jou inkomen. Zo voldoet de NHG hypotheek altijd aan de normen die zijn gesteld door het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) voor verantwoord lenen.

Hierdoor weet je zeker dat je naast de maandelijkse woonlasten voldoende overhoudt voor andere leuke dingen in het leven. Een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek afsluiten kan ook een optie zijn om onvoorziene gebeurtenissen op te vangen.

Hypotheek NHG dient als vangnet bij financiële problemen

Het wil wel eens voorkomen dat de persoonlijke omstandigheden tijdens de hypotheek veranderen. In dat geval kan dit ook invloed hebben op de financiële situatie, waardoor je bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kunt betalen. In de volgende gevallen biedt een NHG hypotheek vaak een oplossing:

 • Je raakt werkloos of arbeidsongeschikt
 • Je partner is komen te overlijden (hypotheek bij overlijden)
 • Je relatie is zojuist gestopt

In deze vervelende gevallen biedt een hypotheek zonder NHG niet veel oplossingen, maar een NHG hypotheek wel. Je hebt dan namelijk een vangnet voor de financiële gevolgen in deze vervelende periodes. Natuurlijk ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing, maar NHG denkt in dit soort situaties uiteraard met jou mee.

Zo kijken zij samen met jouw hypotheekverstrekker of ze de hypotheek weer op een of andere manier betaalbaar kunnen maken. Hierdoor is het mogelijk dat je de huidige woning kunt behouden en een verkoop met verlies kunt voorkomen. Blijkt het uiteindelijk toch te te zijn dat verkoop de enige optie is en de opbrengst lager ligt dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG ervoor zorgen dat de restschuld wordt kwijtgescholden.

NHG maximale hypotheek, hoeveel kan ik lenen?

De maximale hypotheek met NHG hangt volledig af van jouw persoonlijke financiële situatie. Denk je bijvoorbeeld aan het verbouwen of kopen van een woning? Dan is het verstandig om een berekening te maken. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

 • Gegevens van financiële verplichtingen zoals een persoonlijke lening, studieschuld en doorlopend krediet
 • De hoogte van de rente van je hypotheeklening
 • Het huidige inkomen van jou en eventueel je partner, op basis waarvan je de lening afsluit

Dit zijn een aantal gegevens die je nodig hebt om een berekening te maken voor de maximale hypotheek NHG. Wil je de exacte hypotheek berekenen NHG maken? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.

Wat zijn de NHG hypotheek voorwaarden?

Het streven van de NHG hypotheek is woningbehoud en om uiteindelijke verkoop van het huis te voorkomen. Mocht woningbehoud geen optie meer zijn en blijft er een restschuld over? Dan neem NHG deze restschuld over onder een aantal verschillende voorwaarden. Daarnaast betaal je minder hypotheekrente, omdat de bank met NHG minder risico loopt.

Hiervoor betaal je wel eenmalige kosten die bovendien fiscaal aftrekbaar zijn. Je kunt een NHG hypotheek afsluiten voor het kopen van een woning, maar ook als je de huidige woning wilt verbouwen. Deze hypotheek met NHG sluit je af via de geldverstrekker of via een tussenpersoon.

Zij beoordelen ook of je voldoet aan de voorwaarden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG). Om het jou makkelijk te maken hebben wij de belangrijkste voorwaarden hieronder voor jou op een rijtje gezet.

 • Voor de aankoop van een huis is de maximale NHG hypotheek €310.000 (100% van de marktwaarde).
 • De NHG hypotheek meenemen naar een duurder huis is mogelijk als de de maximale hypotheek bij oversluiten €310.000 is (inclusief bijkomende kosten).
 • De maximale koopsom (marktwaarde) bij zowel bestaande bouw als nieuwbouw is €310.000.
 • Is er sprake van energiebesparende maatregelen? Dan is de maximale hypotheek €328.600 (106% van de marktwaarde). Hierbij moet de extra 6% volledig worden uitgegeven aan de energiebesparende maatregelen.
 • Bij een nieuwbouw woning is het van belang dat er een waarborgcertificaat is afgegeven door een instelling waar Stichting Garantie
 • Woning haar keurmerk aan heeft verleend.
 • Als de koopsom hoger ligt dan €310.000, maar op het taxatierapport een bedrag van 310.000 of lager staat? Dan is NHG mogelijk.
 • Hiervoor is alleen meer inbreng van eigen geld nodig.
 • De marktwaarde van een bestaande woning moet blijken uit een taxatierapport die is uitgebracht door een gecertificeerd validatie-instituut (de marktwaarde vrij van huur en gebruik).

Dit zijn een aantal belangrijke voorwaarden die gelden bij het afsluiten van een NHG hypotheek.

Andere lezen ook:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.