Wat is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering en is het een geschikte keuze voor mij?

Als je kiest voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt er bij overlijden van de verzekerde een verzekerd bedrag uitgekeerd. Dat verzekerde bedrag daalt tijdens de looptijd.

Het verzekerde bedrag kan zelf gekozen worden, aan het begin daalt de waarde dus nauwelijks. Pas aan het einde van de verzekering daalt het verzekerde bedrag sneller. Deze overlijdensrisicoverzekering valt dan dus ook onder de levensverzekeringen.

Het zogenoemde annuïteit percentage is afhankelijk van de hypotheek waar de ORV aan wordt gekoppeld. Maar hoe werkt dat percentage en hoe moet ik zo’n uitkering nu precies zien? Om je op weg te helpen hebben we een handige gids gemaakt met alle voor- en nadelen van de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

We raden ook aan om jezelf in te lezen over de gelijkblijvende– en lineaire overlijdensrisicoverzekering te lezen. Zodra je je onderzoek gedaan hebt kun je makkelijk een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering vergelijken om de beste aanbieder uit te kiezen.

Uitkering met de annuïteit percentages

Bij een annuïtair dalende ORV daalt het verzekerde bedrag in de eerste helft van de looptijd langzaam terwijl de looptijd in de tweede termijn wordt versneld. Als je het einde van de looptijd ziet staat het verzekerde bedrag precies op € 0,-.

Deze verzekering is zo ingericht dat de premie hier van te voren al op ingesteld wordt. Deze premie is over het algemeen lager dan een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Omdat het verzekerde bedrag de laatste vijf jaren zeer laag is, betaalt u in die jaren geen premie meer voor deze ORV.

Hoe is het premieverloop gedurende de looptijd?

Gedurende looptijd van de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering betaalt u steeds een vaste premie. Deze premie blijft dus ieder jaar hetzelfde, het verzekerde bedrag daalt daarentegen wel ieder jaar. Het kan zo zijn dat je de laatste jaren premievrij blijft bij een annuïtair dalende overlijdens risico verzekering omdat het verzekerde bedrag dat overblijft erg laag is.

Wanneer een annuïtair dalende ORV afsluiten?

Veel mensen die kiezen voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering doen dit als de lasten, waarvoor de uitkering van de ORV bestemd is, jaarlijks dalen. In veel gevallen wordt er rekening gehouden met het verminderen van de lasten of het opbouwen van vermogen na verloop van tijd. Denk daarbij aan de annuïtair hypotheek of een annuïtaire kredietvorm waarbij een schuld jaarlijks daalt.

Schuld aflossen metannuïtair dalende ORV

Het komt vaak voor dat mensen met een annuïtair dalende hypotheekschuld het uitgekeerde bedrag gebruiken om deze schuld af te lossen. Dat zorgt er voor dat de partner van een overledene in de koopwoning kan blijven wonen. Zo wordt er nog wel eens een hypotheek in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Vaak wordt er toch gekozen voor een gelijkblijvende dekking, aan het einde van de looptijd is het verzekerde bedrag namelijk erg laag bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering terwijl de inschatting van uw persoonlijke situatie vooraf erg moeilijk is. Het kan dan voorkomen dat het verzekerde bedrag niet overeenkomt met uw situatie van dat moment.

Andere voorbeelden waarvoor de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering gebruikt kan worden worden zijn:

  • Een extra aanvulling op het inkomen van de nabestaanden
  • Aflossen van schulden anders dan uw hypotheek
  • Het opkopen van aandelen door uw compagnon(s)
  • Bijdrage aan de studie van kinderen of kosten van kinderopvang

En-Bloc clausule en annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

De premie kan gewijzigd worden door de verzekeraar, dat kan alleen als er sprake is van de zogenoemde en-bloc clausule. Deze clausule kan opgenomen zijn in de polisvoorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering. Het is niet aan te raden om te kiezen voor een en-bloc clausule omdat je toch graag zekerheid wil in de maandelijks te betalen premie. Toch kun je met deze clausule wel minder premie betalen, dus als het laag houden van de kosten de allerbelangrijkste factor is is een ORV met een dergelijke clausule een oplossing.

Voorbeeld annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Laten we een voorbeeld nemen van een 35 jarige man die een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten. Hij wil zijn zaakjes goed regelen zodat hij er zeker van is dat zijn nabestaanden een uitkering ontvangen om een deel van het inkomen op te vangen indien hij te overlijden komt.

Hij heeft aangegeven dat hij 30 jaar lang voor een bedrag van 100.000 euro wil verzekeren. Bij de keuze van het annuïteits percentage gaat hij voor een percentage van 7%.

Indien de man overlijdt op een leeftijd van 60 jaar krijgen zijn nabestaanden een bedrag uitgekeerd van 33.042 euro. De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag volgens de afgesproken voorwaarden uit.

Hierdoor kunnen de nabestaanden aan hun financiële verplichtingen blijven voldoen. Deze zekerheid is voor veel mensen de grootste reden om een ORV af te sluiten.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.