Waar moet je op letten als je een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten? Lees er alles over in onze handige gids en kijk of deze dekking bij je past.

Wat is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering?

De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is doorgaans het goedkoopste, het totale verzekerde bedrag dat uitgekeerd wordt in het geval van overlijden neemt namelijk met een vast bedrag af. Als je de verzekering afsluit zit je in het eerste jaar in je hoogste niveau en het laatste jaar op het laagste niveau. Je ziet vooral veel ouderen daarom kiezen voor een lineair dalende overlijdensverzekering. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de behoefte is aan een uitkering bij overlijden.

Voorbeeld lineair dalende ORV

Om je op weg te helpen hebben we een voorbeeld genomen van een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. We nemen een verzekerd bedrag van € 300.000,- en een looptijd van 20 jaar. Zoals we net al bespraken daalt het bedrag over de looptijd van de verzekering met ieder jaar. Er wordt dus ieder jaar een vast bedrag afgeschreven en aan het einde van de looptijd zit je aan € 0,-.

We raden je ook aan om onze gidsen over de gelijkblijvende of annuïtair overlijdensrisico te lezen. Zodra je je onderzoek gedaan hebt kun je makkelijk een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering vergelijken om de beste aanbieder uit te kiezen.

Premieverloop van lineair dalende ORV

Elk jaar wordt er € 15.000 van het verzekerde bedrag afgeschreven, na 20 jaar zit je dan op 0 euro. Als je jong bent is het dus een minder geschikte oplossing. Het premieverloop van de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is echter vast. De premie die je moet betalen is elk jaar hetzelfde.

Over het algemeen zien we vaak dat de laatste paar jaar van de looptijd premievrij zijn bij een lineair dalende overlijdensverzekering. Het overgebleven bedrag is aan het einde van de polis vaak vrij laag.

Wanneer kies je voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Doorgaans kiezen mensen voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering als de lasten waar de verzekering voor is afgesloten elk jaar dalen. Een voorbeeld wat hier op lijkt is de lineair hypotheek. Het bedrag dat uitgekeerd wordt kan gebruikt worden om de hypotheek af te lossen.

Het komt ook regelmatig voor dat mensen de lineaire overlijdensrisicoverzekering gebruiken voor nabestaanden, deze hebben namelijk een inkomen nodig na het overlijden. Het is wel slim om goed naar de financiële situatie van de nabestaanden te kijken, aan het einde van de looptijd is de uitkering namelijk niet zo hoog meer.

Als het  verzekerde bedrag dat overblijft niet voldoende is om de hypotheek of andere schulden af te lossen kan het zijn dat nabestaanden in de problemen terecht komen. Het is dus altijd aan te raden om samen met een financieel adviseur te kijken naar de beste vorm van een ORV voor jou situatie.

Voordelen van een lineair dalende ORV

  • Premie is vrij laag, dit komt omdat de dekking relatief snel afneemt
  • Sluit goed aan bij een lineaire hypotheek

Nadelen van een lineair dalende ORV

  • De uitkering neemt snel af waardoor de polis in de laatste jaren nauwelijks nog wat uitkeert
  • Niet geschikt bij andere hypotheekvormen

En Bloc clausule bij een lineaire ORV

We raden je aan om vooraf goed te kijken of er sprake is van een zogenaamde en-bloc clausule. Deze wordt door verzekeraars soms opgenomen in de voorwaarden. Een en-bloc clausule maakt het voor verzekeraars mogelijk om de polis eenzijdig aan te passen. Dat betekent dat de verzekeraar kan beslissen om de premie te verhogen. We raden je dus aan om altijd te kiezen voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering zonder en-bloc clausule.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering vergelijken in 2022

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op