Verpanding overlijdensrisicoverzekering, wat moet je erover weten?

Een overlijdensrisicoverzekering verpanden komt vaak voor wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten. Dit betekent dat een hypotheekverstrekker kan eisen dat de beste overlijdensrisicoverzekering kan worden verpand aan de bank. Dat wil zeggen dat de bank het bedrag krijgt uitgekeerd bij overlijden van de verzekerde. Hiermee wordt de hypotheek afgelost, zodat nabestaanden geen last hebben van een overgebleven schuld.

Hier draag jij als verzekerde zorg bij aan de financiële situatie van nabestaanden nadat je komt te overlijden. Wat je verder allemaal moet weten over verpanding overlijdensrisicoverzekering lees je op deze pagina, zodat je de keuze voor de overlijdensrisicoverzekering verpanden wel of niet goed kunt maken.

Verpanding levensverzekering verplicht in Nederland?

Een overlijdensrisicoverzekering verpanden bij een hypotheek geeft de bank meer zekerheid. Zodra er bij overlijden een partner achterblijft en er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten wordt de kans kleiner dat hij of zij deze hypotheek niet meer kan betalen. Daarnaast voorkom je ook gelijk dat je partner in de financiële problemen komt.

Is er geen sprake van een partner? Dan kan het verhalen van een mogelijke restschuld op nabestaanden een hoop gedoe met zich meebrengen. Hierdoor is vaak het geval dat het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek verplicht is. Bovendien zorgt dit niet alleen voor meer zekerheid bij de bank, maar vooral ook voor zekerheid bij de nabestaanden.

Overlijdensrisicoverzekering verpanden aan hypotheek

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen kan de hypotheekverstrekker als voorwaarde stellen dat je de overlijdensrisicoverzekering verpand aan de hypotheek. Om dit daadwerkelijk te laten lukken verpand je de rechten in de hypotheek- of pandakte aan de hypotheekverstrekker om deze vervolgens te laten ondertekenen.

Vervolgens wordt deze hypotheek- of pandakte afgehandeld door een notaris. Wil je de overlijdensrisicoverzekering verpanden aan hypotheek? Houdt dan rekening met de hieronder benoemde situaties.

Verpanding overlijdensrisicoverzekering bij oversluiten van hypotheek

Ben jij van plan om jouw huidige hypotheek over te sluiten door bijvoorbeeld een beter aanbod van een andere hypotheekverstrekker of een verhuizing? Dan zal de geldverstrekker van je hypotheek vragen aan de verzekeraar of zij de verpanding willen laten vervallen. Hiervoor worden doorgaans vaak kosten voor in rekening gebracht door hypotheekverstrekkers. (overlijdensrisicoverzekering oversluiten)

Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar, maar deze bedragen gemiddeld €225,-. Is het gelukt om de hypotheek over te sluiten? Dan is het verstandig om vervolgens te controleren of dit daadwerkelijk goed is gegaan en de verpanding ook echt is komen te vervallen. Je kunt heel erg makkelijk controleren door contact op te nemen met je verzekeraar.

Lees ook: NHG hypotheek en de overlijdensrisicoverzekering

Verpanding overlijdensrisicoverzekering bij overstappen van verzekeraar

Heb je een hypotheek afgesloten, waarbij je een overlijdensrisicoverzekering hebt verpand? Denk dan altijd aan de verpanding levensverzekering wanneer je overstapt van verzekeraar. Tijdens de looptijd is het namelijk gewoon mogelijk om over te stappen van verzekeraar.

Hierbij is het alleen van belang dat je er rekening mee houdt om de verpanding van je levensverzekering om te zetten bij de nieuwe verzekeraar. De hypotheekverstrekker wil de nieuwe levensverzekering natuurlijk eerst beoordelen voordat ze akkoord gaan en daarom moet je dit altijd eerst overleggen.

Het kan namelijk zijn dat de oudere verpanding beter in hun voordeel werkt, waardoor ze deze niet zo makkelijk willen loslaten. Als de hypotheekverstrekker wel akkoord gaat is er geen probleem, maar controleer achteraf wel even of de verpanding levensverzekering juist is omgezet.

Gedeeltelijk verpanden levensverzekering

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit in combinatie met een hypotheek, dan wil het wel eens voorkomen dat er een hoger bedrag is verzekerd dan daadwerkelijk nodig is voor het aflossen van de hypotheek. Dit kan onder andere voorkomen wanneer de nabestaande na overlijden van zijn/haar partner wilt blijven wonen in de huidige woning.

Met het overgebleven bedrag van de overlijdensrisicoverzekering kan de nabestaande de hypotheeklasten en andere kosten blijven betalen. Dit bedrag wordt dan altijd gebaseerd op het inkomen van de nabestaande. Daarom wordt het deel van de overlijdensrisicoverzekering dat de hypotheekverstrekker daadwerkelijk nodig heeft om de hypotheek af te lossen verpand aan de lening.

Het grootste voordeel hiervan is dat er meer flexibiliteit is voor de nabestaande. Zo worden er minder poliskosten in rekening gebracht en kan de nabestaande gebruik maken van een aantal fiscale voordelen, omdat je de woning schuld niet direct in het totale verzekerd bedrag aflost. Lees meer over wat er gebeurt met de hypotheek bij overleden van een partner.

Andere lezen ook:

2
2

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.