Overlijdensrisicoverzekering psychische klachten, wat moet je erover weten?

Een overlijdensrisicoverzekering bij psychische klachten, we gaan er op deze pagina wat dieper op in. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is in Nederland niet verplicht vanuit de wet, dit betekent dat je zelf mag kiezen of je gebruik wil maken van deze soort verzekering. Toch zijn er enkele situaties waarin je eigenlijk niet zonder overlijdensrisicoverzekering kan. Graag meer informatie over overlijdensrisicoverzekeringen lezen? Klik op de link. 

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek, vaak wordt er vanuit de hypotheekverstrekker verplicht dat je gedekt bent door een levensverzekering. Maar hoe werkt dit als je vroeger of nu nog steeds te kampen hebt met psychische klachten? Dit kan het verkrijgen van een overlijdensrisicoverzekering in sommige gevallen wat lastiger maken. Lees snel verder over de overlijdensrisicoverzekering na psychische klachten.

Overlijdensrisicoverzekering bij psychische klachten; er wordt gelet op risico van overlijden

Wanneer je gaat kijken voor een overlijdensrisicoverzekering terwijl je nu of vroeger last hebt gehad van psychische klachten, dan wordt er allereerst gekeken door de verzekeraar naar het risico op overlijden.

Het risico van de verzekeraar mag niet te groot zijn, want overlijd je vóór de einddatum van de verzekering dan moet de verzekeraar een bedrag uitkeren aan de nabestaanden, de zogenoemde uitkering levensverzekering na overlijden. Ook vinden verzekeraars over het algemeen dat psychische klachten het risico verhogen, dit kan soms dus lastig zijn.

Ook als je geen last meer hebt van psychische klachten

Het kan dus zomaar zijn dat je allang geen last meer hebt van psychische klachten en alsnog geweigerd wordt voor een overlijdensrisicoverzekering omdat de verzekeraar het risico te groot vindt. We spreken hier dan over klachten zoals depressie of eetstoornissen.

Ook komt het vaak voor dat mensen met zelfmoordpogingen in het verleden moeite hebben met het vinden van een geschikte overlijdensrisicoverzekering, dit omdat ze vaak geweigerd worden na het invullen van de gezondheidsverklaring.

Invullen van gezondheidsverklaring bij psychische klachten 

Als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraag hebt gedaan dan krijg je vanzelf te maken met de gezondheidsverklaring, ofwel de medische acceptatie.

Dit is eigenlijk altijd omdat je een verzekering op je leven wilt afsluiten en de verzekeraar graag het risico op overlijden wilt inschatten. Ook met psychische klachten moet je de gezondheidsverklaring invullen.

We raden je aan om alle vragen altijd naar waarheid in te vullen. Het kan zo zijn dat de verzekeraar wat meer informatie wil over bijvoorbeeld bezoek aan de psycholoog of de huisarts. Zorg er daarom voor dat je dit soort gegevens alvast klaar hebt liggen.

Is het wel eerlijk voor mensen met psychische klachten?

Is het eigenlijk wel eerlijk dat mensen met psychische klachten zo behandeld worden als ze een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten? Als je in het verleden last hebt gehad van depressiviteit en daar nu eindelijk vanaf bent, dan heb je geen zin om hier nogmaals aan herinnerd te worden als je in de toekomst een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten.

Maar als we gaan kijken vanuit het oogpunt van de verzekeraars, dan zit er eigenlijk niks anders op dan zo te werk gaan. Mensen die vroeger last hebben gehad van een depressie hebben meer kans om terug te vallen in een depressie in de toekomst, hierdoor wordt het risico dus groter voor de verzekeraars.

Helaas zijn sommige mensen vatbaarder voor een depressie dan anderen en is het niet fijn dat ze hierdoor benadeeld worden bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering, maar we snappen de verzekeraars anderzijds ook. Wellicht kom je wel in aanmerking voor een eenmalige overlijdensuitkering, dit staat namelijk los van de overlijdensrisicoverzekering.

Bekijk meer informatie

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.