Ongewenste post na overlijden
In de praktijk komt het weleens voor dat een weduwe of weduwnaar na het overlijden van de partner geadresseerde post of e-mails blijft ontvangen. Na het overlijden van een dierbare is het erg onwenselijk, en soms zelfs pijnlijk, om post op de naam van de overledene te ontvangen.
Gelukkig is het mogelijk om eenvoudig en kosteloos post en e-mails stop te zetten. Hoe dit precies werkt en hoe je dit kunt doen, gaan we op deze pagina uitleggen.
Nationaal Register Overledenen (Postfilter)
Het blokkeren van reclamepost kan eenvoudig door de gegevens van de overleden persoon in te vullen in het Nationaal Register Overledenen van Postfilter. Alle bedrijven en organisaties in Nederland dienen hun post te verzenden op basis van de gegevens in het register.
Door de gegevens van de overleden persoon (online) te registreren in het Nationaal Overledenenregister zullen alle bedrijven en organisaties geïnformeerd worden over het overlijden. De registratie zal 10 jaar blijven staan waardoor organisaties ruim de tijd hebben om de gegevens uit hun systeem te verwijderen. Vervolgens zal er geen reclamepost meer verstuurd worden op naam van de overledene.
Registreren per post
Naast dat je een overleden persoon online kunt registreren, is het ook een mogelijkheid om een registratie per post te doen. Hiervoor kun je een brief sturen naar:
- Stichting Postfilter
- Postbus 666
- 1000 AR Amsterdam
Voor het registreren van een overleden persoon in het Nationaal Overledenenregister per post is het belangrijk om een aantal zaken duidelijk te vermelden in de brief. Zo dienen de volgende van de overledene in de brief te staan:
- Geslacht
- Voorletters + achternaam
- Volledige adres
- Geboortedatum
- Datum van overlijden
Nationaal Postregister
Mocht het zo zijn dat je zelf nog wel bepaalde reclamepost wilt ontvangen? Dan kun je hiervoor terecht bij het Nationaal Postregister. Hier heb je de mogelijkheid om bepaalde sectoren te blokkeren zodat je enkel nog reclamepost ontvangt die je zelf wenst te ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld de post voor loterijen en/of tijdschriften laten blokkeren waardoor je van hen niets meer zal ontvangen.
De registratie in het Postregister zal 5 jaar actief zijn. Hierna heb je de mogelijkheid om de registratie te verlengen of af te laten lopen, afhankelijk van jouw wensen. Het registreren in het Postregister doe je eenvoudig online door op de link te klikken.
Post doorsturen na overlijden
Wil je graag post laten doorsturen na overlijden omdat de overleden persoon alleenstaand was? Dan zal je hiervoor een aanvraag moeten doen bij het betreffende postkoerier bedrijf (PostNL of Sandd). Zij bieden namelijk een speciale nabestaandenservice aan waarbij het mogelijk is om de post die geadresseerd is aan een overleden persoon voor een bepaalde periode te ontvangen op een ander adres.
Tegen een kleine betaling zal je voor een geselecteerde periode de post ontvangen van een overleden dierbaren. Hiervoor zal je een aanvraagformulier in moeten vullen met daarin de gegevens van de overleden persoon. Houd er rekening mee dat je meestal een akte van overlijden nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de nabestaandenservice. Het doorsturen van post na overlijden gaat namelijk gepaard met een aantal voorwaarden en regels.
Wat te doen als (reclame)post toch verstuurd blijft worden?
Mocht het zo zijn dat je alsnog reclamepost ontvangt op naam van een overleden persoon ondanks de registratie bij het Nationaal Overledenenregister? Dan kun je een klacht indienen bij de afzender van de post.
Wanneer de klacht niet wordt afgehandeld en er nog steeds reclamepost verzonden blijft worden, dan kun je een melding maken bij de Reclame Code Commissie. De Reclame Code Commissie ziet erop toe dat organisaties de regels omtrent het verzenden van reclamepost opvolgen.
Word er post gestuurd naar een persoon die geregistreerd staat in het Postregister of Nationaal Overledenenregister? Dan zal de commissie ingrijpen.
Berichten op social media
Naast (reclame)post kun je na het overlijden van een dierbaren ook geconfronteerd worden met berichten en meldingen op social media. Dit kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Gelukkig kun je op de meeste social media kanalen een aanvraag doen om een account van een overleden persoon te laten verwijderen.
Vaak is het ook een mogelijkheid om de pagina om te toveren tot een mooie herdenkingspagina. Afhankelijk van het platform heb je diverse mogelijkheden. Lees hier meer over in het artikel over social media na het overlijden.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen