Maak van een uitvaart een uniek afscheid

Ieder leven is uniek, en moet misschien ook wel zo afgesloten worden. Vaak is een ceremonie algemeen, terwijl je eigenlijk wil dat de warmte van een overledene terugkomt tijdens de uitvaart. Geef je een aantal elementen een persoonlijke invulling dan ben je al een heel eind. Hieronder een aantal tips hoe je een uitvaart persoonlijk maakt.

Kies een unieke locatie

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om een gepaste locatie te vinden, het uitvaartcentrum is niet de enige plek. Voelde een overledene zich fijn op het strand, dan is een strandtent een uitstekende locatie om de uitvaart te houden. Een kasteel geeft een begrafenis ook een bijzonder tintje. Informeer vooraf wel of de locatie die jij voor ogen hebt dit aanbiedt, vraag eventueel je uitvaartondernemer voor informatie.

Vervoeren van een overledene

Ook het vervoer is belangrijk bij een uitvaart, passen de traditionele zwarte rouwwagens niet bij een overledene, dan zijn er voldoende andere mogelijkheden. Een motor, koets, bakfiets of zelfs een bus is mogelijk om een overledene mee te vervoeren. Kies je voor een unieke wijze om een overledene te vervoeren, maak je direct de uitvaart een stuk persoonlijker. Er zijn verschillende bedrijven te vinden die deze mogelijkheden bieden voor het vervoer van een overledene.

Een unieke kist

Wat betreft een uitvaartkist heb je ook allerlei mogelijkheden, kleur, materialen en met de uitstraling kun je allerlei kanten op. Ecologisch afbreekbare uitvaartkisten zijn allang niet vreemd meer, alsook het gebruik van een kartonnen uitvaartkist. Er zijn zelfs uitvaartkisten waar de aanwezigen met speciale stiften een afscheidswoord kunnen vermelden op de kist. Een met foto’s bedrukte kist maakt het persoonlijk, evenals een speciale stof aan de binnenzijde van de kist. 

Bloemen houden van mensen, niet voor niets zijn er veel overledenen die bloemen op hun begrafenis wensen. Met informatie over de overledene kan een bloemist een meer persoonlijk bloemstuk maken. Vertel wat haar of zijn werk was, hobby’s, lievelingskleuren, door deze informatie ontstaat een passend en persoonlijk bloemstuk. Bloemen met karakter geven meer over de persoon weer.

Opstelling tijdens de ceremonie

Vaak wordt er tijdens een uitvaart gekozen voor rijen met stoelen achter elkaar, dit kan afstandelijk en stijfjes overkomen. Door de keuze te maken voor een andere opstelling, maak je de uitvaart een stuk persoonlijker. Zijn er niet zo veel mensen, dan is dit eenvoudig te realiseren. In een kring of een u vorm voelen mensen zich meer verbonden met de andere aanwezigen. Ook de sfeer wordt intiemer, de aanwezigen smelten samen tot één grote familie.

Voorwerpen die heel herkenbaar zijn, dragen ook bij om een persoonlijke sfeer te creëren. Was degene die is overleden helemaal verzot op gele kleding, vraag of iedereen iets geels wil dragen tijdens de uitvaart. Was iemand gek op tulpen? Vraag of de aanwezigen allemaal een tulp mee willen nemen als eerbetoon. Op deze manier wordt iedereen ook meer betrokken bij de ceremonie, en de uitvaart wordt er ook mooier door.

Kleedt de locatie persoonlijk aan

Vaak zijn locaties waar een uitvaart wordt gehouden erg kil, koud en onpersoonlijk. Door persoonlijke voorwerpen neer te zetten of op te hangen wordt de ruimte warmer en persoonlijker. Hield iemand erg van schilderen? Hang dan de mooiste schilderijen op in de ruimte, met andere hobby’s of voorwerpen kun je dit ook eenvoudig doen. Was iemand bijvoorbeeld gek op een spel spelen bij een online casino, leg dan verschillende kleuren fiches rondom de kist. Kleurrijker en persoonlijker kun je het niet maken.

Na afloop van de uitvaart wordt er vaak koffie met cake geserveerd, natuurlijk ben je ook vrij om iets anders te serveren aan de aanwezigen. Was iemand gek op ananassap, server dan het sap in een mooi opgemaakt glas en breng een toast uit om de overleden te herinneren. Niet alleen betreft drinken kun je dit doen, maar met eten ook. Hoe persoonlijker de uitvaart, hoe meer betrokken de aanwezigen zich voelen.

Geef alle aanwezigen na afloop iets mee naar huis

Door iets mee te geven waar de overledene van hield, heeft elke aanwezige een soort van herinnering. Hield de overledene van tuinieren, geef dan een zakje met zaad mee naar huis om te planten. Bij de uitgang kun je een tafel neerzetten met bloempotjes en zakjes zaden, een simpel voorbeeld om iets uniek te maken.

Iedereen weet wel iets over de overledene, betrek dit ook bij de uitvaart. Vergeet niet de mooiste herinneringen te vertellen, misschien is er wel iemand die iets speciaals heeft meegemaakt. Laat kinderen een mooie tekening maken die kan worden opgehangen. Hield de overledene van bepaalde gerechten of hapjes? Misschien is er iemand die de hapjes kan maken om het nog persoonlijker te maken. Kan een van de aanwezigen een muziekinstrument bespelen? Vraag of hij/zij de favoriete liedjes speelt. Kinderen vinden het vaak ook leuk om te zingen, maak met elkaar het perfecte persoonlijke draaiboek.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.