Rouwboeket bestellen met onze informatiegids!

Rouwboeket bestellen, alles wat je moet weten

Een afscheid met bloemen in de vorm van een rouwboeket wordt doorgaans bij iedere uitvaart in Nederland gekozen. Er zijn een aantal mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Maar ook een aantal zaken waar je goed op moet letten. Een rouwboeket bestellen kan af en toe lastiger zijn dan dat je denkt. Het is dan ook niet gek dat veel mensen kiezen voor een begrafenisondernemer.

Wil je rouwbloemen bestellen dan zul je in de eerste instantie een keuze moeten maken uit een stijl en vorm. Houd daarnaast ook rekening met het feit dat de prijzen voor rouwboeketten relatief hoog liggen. Zo kan het al snel voorkomen dat de kosten tussen de € 200,- en € 300,- uitkomen. Lees je met ons mee voor flinke besparingen? Dan weet je namelijk precies waar je op moet letten tijdens rouwboeket bestellen.

Waar kan ik een rouwboeket bestellen?

Rouwbloemen bestellen is mogelijk bij een aantal verschillende partijen. Bij vrijwel alle aanbieders heb je te maken met een flink aanbod aan verschillende bloemen, kleuren en vormen. Veelal wordt er gekozen voor een presentatie van de meest verkochte rouwbloemen.

Hierdoor wordt de keuzestress een stuk minder en kom je makkelijk tot een mooi eindresultaat. Wil je in plaats van rouwbloemen bestellen een rouwkrans bestellen? Door het grote aanbod is dit vaak geen probleem.

Wat is het verschil tussen een rouwboeket en een rouwstuk?

Wil je een rouwboeket stellen? Houd rekening met het feit dat er een verschil zit tussen een rouwboeket en een rouwstuk. De prijsverschillen daarentegen verschillen niet enorm. Echter zullen we je wel even uitleggen wat deze twee begrippen precies inhouden. We spreken over een rouwboeket wanneer het is gebonden en dient nog bewaterd te worden tijdens de uitvaart.

We spreken van een rouwstuk wanneer de rouwbloemen zijn verwerkt in steekschuim, ook wel oasis genoemd. Het schuim neemt water op waardoor de rouwbloemen bewaterd blijven. De keuze voor een rouwstuk is dan ook vaak wat flexibeler. De bloemen verwelken ook minder snel.

De mogelijke bindvormen van rouwboeketten

Een rouwstuk is te verkrijgen in een aantal verschillende bindvormen. De keuze voor een bindvorm is afhankelijk van de wensen van de overledene of nabestaanden. Daarnaast is het goed om te weten dat de prijzen voor een rouwstuk voornamelijk afhankelijk zijn van de bindvorm en gekozen bloemen. De rouwbloemen, ook wel grafbloemen genoemd, worden aan de hand van de gekozen vorm gebonden. Wanneer je een keuze gaat maken uit het grote assortiment aan bloemen uitvaart zul je ook de keuze voor een vorm door moeten geven.

Hieronder hebben we de meest gekozen bindvormen voor rouwboeketten met je besproken. Zo kun jij een passende vorm kiezen die past bij de overledene. Het is immers geen onbelangrijk deel van de uitvaart.

Biedermeier is een veel gekozen bindvorm

Een populaire bindvorm voor een rouwbloemwerk is de zogenaamde Biedermeier. Deze bindvorm laat zich kenmerken door een halve bol welke is bepakt met tal van prachtige bloemen. Alle grafbloemen tezamen vormen een prachtig rouwstuk. De keuze uit het soort rouwbloemen kan erg divers zijn. Houd wel rekening met het feit dat de bindvorm Biedermeier het mooiste tot zijn recht komt wanneer de bloemen over dezelfde lengte beschikken.

Daarnaast wordt het Biedermeier rouwstuk aangeboden in verschillende formaten. Bij de meeste binders kun je kiezen voor een Biedermeier rouwstuk tussen de 40 en 50 cm. Logischerwijs wordt het duurder wanneer het formaat toeneemt.

rouwboeket bezorgen
rouwboeket versturen

Het traditionele rouwboeket

Het grote deel van de uitvaartconsumenten kiest bij het begrafenis bloemen bestellen voor het traditionele rouwboeket. Deze bindvorm laat zich kenmerken door de manier van tentoonstellen. De meeste rouwboeketten worden gebonden om te liggen. Dit zorgt voor een prachtig aanzicht en kan op meerdere manieren gebruikt worden. Ook deze bindvorm wordt door de meeste binders aangeboden in een klein, middel en groot formaat.

Het uitvaart boeket kan dan ook meerdere keren gebruikt worden tijdens de uitvaart. In de meeste gevallen wordt het rouwstuk op de kist van de overledene gelegd. Het is een speciale plek waardoor mensen veel waarde hechten aan een kwalitatief en goed uitziend rouwstuk. Denk bijvoorbeeld dus goed na over de bloemen welke je wil gaan verwerken in het rouwboeket.

Rouwstuk voor in de vaas

Een andere veel gekozen variant van de hierboven genoemde bindvorm is een rouwstuk in een vaas. Het is dus niet verplicht om voor een liggen boeket te kiezen. Vaak liggen de kosten wat hoger omdat de vaas extra kosten oplevert. Het merendeel van die mensen kiest dan ook voor liggend rouwbloemwerk.

Ovaal uitvaart boeket

Een andere veelvoorkomende bindvorm is het ovalen uitvaart boeket. Zoals de naam al voortzegt betreft de vorm een ovaal. Dit bindwerk laat zich kenmerken door een prachtige mengeling van bloemen met verschillende kleuren. Niet helemaal volgens wens? Het ovalen uitvaart boeket wordt vaak ook in een gegroepeerde variant aangeboden. De verschillende soorten bloemen zitten gegroepeerd op het uitvaart boeket.

Met name bij deze bindvorm is de keuze voor rouwbloemen geen onbelangrijke. Zoals je wellicht zelf al weet zijn er een aantal soorten bloemen welke qua kleurstelling totaal niet bij elkaar passen. Gelukkig zal de binder je vaak van advies voorzien zodat jij uiteindelijk over een prachtig ovaal uitvaart boeket beschikt.

begrafenis bloemen bestellen
rouwboeket wit

Kistbedekking met rouwbloemen

De laatste jaren zien we ook steeds meer de halve- of hele kistbedekking terugkomen. Zoals de naam eigenlijk al een beetje verklapt wordt de kist van de overledene versiert en bedekt met rouwbloemen naar eigen keuze.

Bij de meeste binders en partijen kun je kiezen voor een goedkope en duurdere variant. Vaak wordt er voor de goedkope kistbedekking de afmeting van 110 cm gehanteerd. Een hele kistbedekking wordt logischerwijs duurder doordat de hele kist bedekt moet worden met een vrij kostbaar rouwbloemwerk.

Begrafenis boeket in druppelvorm

Een bindvorm die de laatste jaren steeds vaker wordt gekozen is het begrafenis boeket in de vorm van een druppel. Een begrafenis bloemstuk in de vorm van een druppel laat zich kenmerken door een van boven naar beneden aflopende vormen. Hoe verder naar beneden, hoe voller het rouwboeket wordt. Mede door de relatief lage kosten en toch een prachtig begrafenis boeket kiezen veel mensen voor deze bindvorm. De meeste binders bieden je de keuzemogelijkheid tussen een aantal formaten.

De grafkrans

Hierboven hadden we het al kort over bindvormen met een dieper achterliggen betekenis. Hier besproken we ook al kort de grafkrans. Speciale gelegenheden en herdenkingen worden vaak aangekleed met een grafkrans. De grafkrans zul je wellicht herkennen van de nationale dodenherdenking in Nederland. Ieder jaar wordt er op de dam stil gestaan bij de verloren soldaten in de tweede wereld oorlog. De grafkrans dient dan ook vaak symbool voor de vrijheid in ons land.

Wil je een rouwkrans bestellen? Kleurrijke bloemen in combinatie met groen van de planten levert werkelijk waar een prachtig rouwboeket/rouwstuk. Ook deze bindvorm is in tal van verschillende maten te verkrijgen. Logischerwijs zal de grafkrans prijs stijgen wanneer het formaat groter wordt. Er moeten immers meer rouwbloemen worden gebruikt.

grafkrans
vlinder rouwboeket

Bloemen voor begrafenis in vlindervorm

Begrafenis bloemen bestellen met een diepere betekenis? De vlinder staat symbool voor de vrijheid in het leven. Lange tochten zonder grenzen, een kleurrijk dier welke de hemel kan bereiken. Er zijn dan ook die kiezen voor de bloemen voor begrafenis in een vlindervorm. Het gros van de nabestaanden kiezen voor een kleurvol rouwboeket.

Je zult ook veel vlinder rouwboeketten tegenkomen in de vorm van een vlinder bij jong gestorven personen. Met name voor overleden kinderen wordt er gekozen voor het betekenisvolle vlinder grafbloemstuk.

Grafstuk in een kruisvorm

Het grafstuk in de vorm van een kruis wordt vaak gekozen door de overledene en nabestaanden in de christelijke sfeer. Ook op het afscheid wordt er hoge waarde gehecht aan de verbinding met de religie. Een begrafenis bloemstuk in de vorm van een kruis kan dan ook zeer goed passen. Witte rozen met een aantal kleurrijke soorten creëren een prachtig werk welke kan worden gezien als een respectabel rouwstuk.

Grafbloemstuk in een sterren vorm

Je kunt er ook voor kiezen om de bloemen voor begrafenis te laten binden in de vorm van een ster. Het wordt niet vaak gekozen maar mag zeker niet ontbreken. Net als met de vlindervorm kan een ster voor veel mensen een diepere betekenis hebben die de pijn enigszins verzachten. Ook wordt de prijs voor het sterren rouwboeket hoger. Het binden is namelijk wat gecompliceerder.

kruis rouwboeket

Rouwboeket bezorgen

Het grotendeel van de nabestaanden prefereert de keuzemogelijkheid rouwboeket bezorgen. Ze willen zich het liefste niet bezig houden met formaliteiten en zich volledig op het rouwen richten. De binder kan het rouwboeket versturen naar het uitvaartcentrum of huisadres, wat jij wil. De meeste binders vragen voor een rouwboeket bezorgen geen geld. Ook hoef je je geen zorgen te maken over weekenden en feestdagen. Er wordt namelijk vaak 7 dagen per week bezorgd door heel Nederland.

Rouwboeket versturen vanaf de binder

Er zijn ook veel mensen die liever het rouwboeket versturen vanaf de binder naar het uitvaartcentrum. Vaak omdat er thuis geen plek is of omdat er een te hoge emotionele lading op ligt. Dit kunnen wij goed begrijpen. De meeste partijen kunnen het rouwboeket opsturen naar de uitvaartlocatie.

Een grafstuk bestellen

Naast het bestellen van een rouwboeket kun je ook de keuze maken voor een zogenaamd grafstuk. We spreken over een grafstuk wanneer het grafbloemen betreft die je meeneemt bij het bezoek van een dierbare haar of zijn graf. Een grafbloemstuk kan gebruikt worden voor de versiering van het graf. Echter wordt het grafstuk vaak gebruikt als teken van respect en dat er nog aan de dierbare wordt gedacht.

Een rouwboeket wordt voornamelijk gebruikt tijdens de uitvaart en wordt soms in de vorm van een grafstuk op het graf gelegd. Net als rouwboeketten kun je een grafstuk afsluiten in tal van verschillende vormen en maten. Daarnaast bestaat er een ontzettend ruime keuze uit grafbloemen. De vraag naar het grafbloemstuk is altijd groot, echter zijn er nog meer mogelijkheden. Zo kunnen er ook hele planten worden gebruikt om een eerbetoon aan het graf achter te laten. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een grafkrans te kiezen.

Grafstuk met planten

Op dit vlak onderscheidt het grafstuk zich duidelijk van het rouwboeket. Hierbij kun je namelijk niet met volledige planten werken. Met een grafstuk wordt deze verwerkingsmanier steeds populairder. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat een grafstuk met planten weinig tot geen onderhoud vereist. Daarnaast hebben de gebruikte planten een langere levensduur en kun je langer genieten van een grafbloemstuk.

Er zijn dan ook een aantal voorbeelden van grafstukken waarin planten zijn verwerkt. Je hoeft ze minder te voorzien van onderhoud door gebruik van scherven, mos, vetplanten en andere planten. Met name de vetplanten zorgen ervoor dat het grafstuk niet intensief onderhouden hoeft te worden. Deze plantjes zullen namelijk flink wat water en voedsel opslaan, regelmatig water geven is dan ook niet nodig.

Laatst geüpdatet op