Binnen hoeveel dagen begraven na overlijden? Bekijk hier de regels!
Als er een dierbaar persoon komt te overlijden dan breekt er over het algemeen een periode aan die voor veel mensen lastig wordt. Zo moeten er een hoop dingen geregeld worden en ben jij hier als nabestaande verantwoordelijk voor, een voorbeeld hiervan is de begrafenis.
Je kunt in Nederland niet lang wachten met de begrafenis na een overlijden, dit staat namelijk vastgelegd met een wet. We krijgen veel vragen zoals: ‘’Binnen hoeveel dagen begraven na overlijden?’’ of ‘’Begrafenis na hoeveel dagen laten plaatsvinden?’’. Om dit je duidelijk te maken geven we je op deze pagina meer informatie hierover.
Na hoeveel dagen begraven na overlijden?
Steeds vaker krijgen we de vraag van mensen over de begrafenis hoeveel dagen na overlijden moet plaatsvinden na een overlijden. Als we gaan kijken naar hoe het in de wet is aangegeven, dan zien we dat de begrafenis maximaal 6 werkdagen na overlijden moet plaatsvinden. De wet waar we het op het moment over hebben wordt de Wet op lijkbezorging (Wlb) genoemd. Bij de 6 werkdagen worden dagen in het weekend, de dag van overlijden en feestdagen niet meegerekend.
Daartegenover heb je ook dat er in de wet vermeld staat dat iemand minimaal 36 uur niet begraven mag worden na overlijden. Maar waarom is dit zo? Dit is zo gedaan zodat de politie strafrechtelijk onderzoek kan uitvoeren als dit benodigd is, dit zou niet gaan als de overledene al begraven is.
Vaak gebeurt dit alleen als er vragen worden gesteld over de doodsoorzaak van de overledene. Je kunt met deze info alvast rekening houden met de datum van de uitvaart of begrafenis, in sommige situaties krijg je namelijk geen verlof op het werk. Ook kunnen de nabestaanden in deze 36 uur de uitvaart netjes regelen. Er moeten namelijk verschillende dingen geregeld worden zoals een doodskist bij de begrafenis of het kiezen van de grafsteen.
Kan er uitstel voor de begrafenis aangevraagd worden?
Zoals we je net hebben verteld is het verplicht vanuit de wet om de begrafenis uiterlijk 6 dagen na overlijden te organiseren. Echter kan het soms voorkomen dat er van deze regels afgeweken kan worden.
Een goed voorbeeld hiervan is familie die al een aantal jaar in het buitenland woont, vaak is het niet mogelijk voor deze familie om binnen 6 werkdagen in Nederland te zijn voor de begrafenis en dus kan deze uitgesteld worden. Ben er wel van bewust dat je hiervoor toestemming nodig hebt van de burgemeester in de gemeente waar de overledene is komen te overlijden.
Mag een begrafenis ook voor de minimale 36 uur plaatsvinden
In de wet staat beschreven dat de begrafenis niet binnen 36 uur na overlijden mag plaatsvinden, maar hoe zit dit als je bijvoorbeeld om religieuze redenen je dierbaren eerder wil begraven?
Dit is in veel gevallen mogelijk, ben er wel wederom van bewust dat je hiervoor ook toestemming nodig hebt van de burgemeester.
Vervolgens moet je niet alleen toestemming hebben van de burgemeester, maar moet de burgemeester ook toestemming krijgen van de officier van justitie, zo is het zeker dat er geen onderzoek vereist is. Wil je meer informatie over de begrafenis? Klik dan op de link om er meer over te lezen.
Hoeveel dagen na overlijden begrafenis in België
Maar we weten nu hoe het in zijn werk gaat in Nederland, maar hoe zit het precies in België? Want hoeveel dagen na overlijden begraven in België? Het zit daar toch wat anders als bij ons in Nederland. De gemeenten in België mogen namelijk zelf bepalen wat de tijd tussen overlijden en begraven precies moet zijn.
Als we gaan kijken hoeveel dagen dit gemiddeld zijn, dan zien we direct dat dit niet veel verschilt met de gang van zaken in Nederland. Zo wordt in een groot deel in Vlaanderen gemiddeld 7 werkdagen gehanteerd en in Wallonië ligt de tijd tussen overlijden en begraven op 5 werkdagen.
Wanneer begrafenis na overlijden in Duitsland?
Hoe lang na overlijden begrafenis in Duitsland? Hoe zijn de gang van zaken in dit land? We leggen het je uit. Wanneer begraven na overlijden in Duitsland is eigenlijk zo geregeld dat elke deelstaat zelf hun regels omtrent het begraven van overledenen mag bepalen. Duitsland is een groot land en daarom zit er dus flink verschil in tijd tussen overlijden en begraven in de verschillende regio’s.
Over het algemeen zitten er vaak tussen de 6 en 10 werkdagen tussen de tijd van begraven en overlijden. Net zoals in Nederland mag een overledene niet begraven worden binnen de tijd van 48 uur.
Enkel en alleen de deelstaat Nordrhein-Westfalen hanteert over deze minimale tijd andere regels. Zo is het mogelijk voor mensen met religieuze redenen om de overledene te begraven na 24 uur.
Begrafenis binnen hoeveel dagen in Engeland?
Je hebt in Engeland andere regels omtrent de begrafenis binnen hoeveel dagen moet plaatsvinden. Het is enkel vereist om te laten registreren dat een persoon is komen te overlijden en dat de overledene vervolgens wordt gecremeerd of begraven.
Het is niet zo dat er een wet is die beschrijft na hoeveel dagen na overlijden begraven plaats moet vinden. Je kunt in Engeland dus zelf kiezen hoeveel dagen er tussen het overlijden en de begrafenis zitten, echter kiezen veel mensen er niet lang voor om hun dierbare te begraven. Veel nabestaanden kiezen ook in Engeland ervoor om dit na 3 of 4 werkdagen te doen.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen