Bang voor de dood, bekijk hier verschillende symptomen & tips om erover heen te komen!

Je hoort het wel eens, “als er een ding zeker is in het leven, dan is het wel dat iedereen op een dag dood gaat”. Heel veel mensen zijn wel eens bang voor de dood. Het is een normale gedachte, welke onder meer voorkomt doordat de dood voor velen iets onbekend en ontastbaar is.

Het gaat gepaard met een gevoel ergens geen controle over te hebben. Bang voor de dood zijn kan zodanige proporties aannemen dat het (een deel van) je leven beheerst en dan spreken we van een angst voor de dood fobie.

Hierbij ga je je leven beperken door bepaalde situaties te vermijden, zoals autorijden, vliegen, etc. Door bang voor de dood te zijn, beperk je je leven in zekere zin. Echter dien je je geen zorgen te maken over je eigen begrafenis, dit is nergens voor nodig. Lees dan ook snel verder voor een aantal handige tips.

Symptomen

Wanneer je reeds een geruime tijd bang bent voor de dood kunnen zich bepaalde symptomen ontwikkelen. Zo kan je door je angst onder andere de volgende klachten ondervinden:

 • Hoge adem/hyperventilatie
 • Verhoogde hartslag
 • Druk op de borst
 • Trillen/ zweten
 • Tintelingen/ droge mond/ duizeligheid
 • Niet helder meer kunnen denken
 • Het gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

Wanneer de angst langer aanhoudt en grotere proporties aanvangt, kan er een fobie ontstaan waardoor de volgende gedachten zich kunnen opdringen:

 • Op geregelde basis kom je tot de constatatie ‘ik ben bang voor de dood’;
 • Je denkt geregeld dat je dood kunt gaan (ook in dagdagelijkse situaties)
 • Je gaat alerter om met je lichaam
 • Normale lichamelijke prikkelen maken je angstig
 • Je ontzegt jezelf van alles wat in jouw ogen gevaarlijk is (autorijden, treinreizen, vliegtuigreizen)

Wanneer je van bovenstaande last hebt, is het verstandig om je huisarts hierover te raadplegen.

Angst voor de dood overwinnen

Omgaan met angst voor de dood van dierbaren kan je op verschillende manieren doen. Indien het bang zijn voor de dood, je leven zodanig beheerst dat je verschillende situaties ontloopt en hier dagelijks mee bezig bent, kan het aan te raden zijn om professionele hulp in te roepen. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist.

Tevens kan een specialist je meestal praktische tips geven hoe je kunt omgaan met je angst of hoe je van de klachten afkomt. Het is dan belangrijk dat je leert omgaan met je angst. Je kunt een angst voor de dood overwinnen training gaan volgen.

Maar je kunt er ook voor kiezen om angst voor de dood therapie te volgen. Zo kun je angst voor de dood overwinnen of je kunt middels een therapie op een goede manier leren omgaan met angst voor de dood.

Bang voor de dood tips

Ben je minder bang voor de dood, maar beheerst het je toch meer dan je zou willen? Er bestaan tal van andere “bang voor de dood” tips. Zo kan je jezelf ontspanningsoefeningen aanleren, deze kan je uitvoeren wanneer je de angst voelt toenemen. Ook kan je aan Mindfulness of MindTuning doen.

Verder kan het je helpen veel te lezen over het onderwerp ‘bang voor de dood’, zo krijg je een beter inzicht over je situatie, waar de angsten vandaan komen en wat je hiermee kan doen. Het is belangrijk je angst bespreekbaar te maken. Je kan erover praten, via onder andere forums, met mensen die ook bang zijn voor de dood en die dus gelijkaardige angsten ondervinden als jij.

Op deze manier doorbreek je het taboe rond je angst en vermindert dit de angst doordat het de dood minder eng en onbekend maakt. Verder zal het je ook helpen om dit bespreekbaar te maken met je geliefden. Zij zullen reeds gemerkt hebben dat je ergens mee zit, maar weten misschien niet goed met wat of hoe ze je kunnen helpen, deel je angst.

Wie weet ervaren zij gelijkaardige gedachten, mensen die zeggen niet bang voor de dood te zijn, zijn namelijk vaak nog velen malen banger dan jij. Wie weet kunnen jullie elkaar helpen, vergeet niet, praten lucht op!

Hoe je de dood toch een stapje voor kunt zijn

Vaak gaat de angst om heen te gaan gepaard met de angst voor de dood van je dierbaren. Zo zullen er momenten zijn waarop je je afvraagt hoe het leven verder moet wanneer een van je dierbaren wegvalt. Denk maar aan het verlies van een ouder, je partner, kinderen of broers en zussen. Ook kan je je zorgen maken over hoe je dierbaren verder moeten wanneer jij weg komt te vallen. Denk maar aan je partner of je (nog jonge) kinderen.

Om toch deels de controle te behouden en zo je angst te verminderen, kan het aangeraden zijn te kiezen voor een uitvaartverzekering. Op deze manier bespaar je je nabestaanden ook de administratieve rompslomp die met een overlijden gepaard gaat en kunnen zij zich focussen op het rouwproces en de mooie herinneringen van jullie samen. Het is dan ook mogelijk om op deze pagina uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken!

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op