Gemeente begrafenis: wat is het en hoe werkt een gemeentelijke begrafenis eigenlijk?
Het is vanuit het wetboek verplicht voor gemeenten om voor overleden personen een uitvaart te regelen als er geen nabestaanden zijn of als de nabestaanden de kosten van de uitvaart niet kunnen bekostigen, dit wordt ook wel een gemeentelijke begrafenis genoemd.
In principe wordt dan de gemeente de opdrachtgever van bijvoorbeeld een begrafenis. Dit betekent ook direct dat de gemeente bepaalt hoe de gemeentelijke begrafenis eruit gaat zien, hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een sobere sfeer, bloemen of geen afscheid nemen, etc. Kunnen nabestaanden de begrafenis niet betalen dan hebben ze ook geen recht om te bepalen hoe het eruit moet komen te zien.
Zonder betaling van de nabestaanden wordt er door de gemeente opdracht gegeven tot een gemeentelijke begrafenis. De gemeente neemt contact op met de vaste uitvaartondernemer die vervolgens de gehele begrafenis realiseert.
Het identificeren van de overledene voor de gemeente begrafenis
Het is van belang dat de overledene wordt geïdentificeerd voordat de begrafenis kan plaatsvinden, in sommige gevallen is het identificeren helaas niet mogelijk. Het is belangrijk dat er duidelijk wordt vastgelegd wie er door de gemeente wordt begraven, misschien duiken er namelijk in de toekomst ineens nabestaanden op.
Ook zorgt de gemeente er altijd voor dat er moeite wordt gestoken in het vinden van nabestaanden en familieleden. Het komt nog wel eens voor dat hierdoor nabestaanden of familieleden worden gevonden en uiteindelijk zelf de begrafenis willen verzorgen.
Wie betaalt de kosten van een gemeentelijke begrafenis als er geen geld is?
Gemeente regelt begrafenis, maar is het hierbij gedaan? Hoe zit het met de kosten van een gemeentelijke begrafenis bijvoorbeeld? In principe zal iedere begrafenis plaatsvinden op een gemeentelijke begraafplaats.
De kosten die hierbij komen kijken worden als het kan betaald uit de erfenis van de overledene, als dit niet het geval is dan gaat de gemeente proberen de resterende kosten te verhalen op nabestaanden, familie, kinderen of schoonouders bijvoorbeeld. Je kunt je wel indenken dat een begrafenis best duur is, denk maar eens aan het kopen van een doodskist of bloemen voor bij de uitvaart. Daarentegen wordt er vaak niet voor een dure grafsteen gekozen bij begrafenis.
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat families wel graag de begrafenis willen regelen, maar liever zelf niet willen opdraaien voor de hoge kosten die hierbij komen kijken. Ook kan het zijn dat dit met opzet wordt gedaan omdat de erfenis van de overledene bestaat uit schulden, je wilt daar natuurlijk niet voor opdraaien. Echter kun je wel bij de notaris een verklaring laten tekenen zodat je hier niet voor hoeft te betalen.
De Wet Bijzondere Bijstand voor de kosten
Zijn er nabestaanden die de begrafenis willen regelen, maar hiervoor echt geen geld hebben en zelf gebruik maken van een sociale uitkering, dan is hiervoor een oplossing.
Namelijk de Wet Bijzondere Bijstand om vervolgens hiermee de begrafenis te kunnen financieren. Zij lenen dan een bedrag bij de sociale dienst en kunnen deze aanvraag vaak doen bij de gemeente.
Als er niemand te vinden is voor de kosten van een gemeente begrafenis dan moet uiteindelijk toch de gemeente de kosten op zich nemen. Dit is vastgesteld in artikel 21 van de Wet op lijkbezorging.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen